Maniere on-line

Postat la 08 septembrie 2009 14 afişări

Conventiile sociale care ne determina in mare masura comportamentul s-au sedimentat in mult timp si s-au materializat in coduri de conduita larg acceptate. Internetul a devenit un nou mediu social si abia acum isi inventeaza manierele.

Va puneti cravata cand mergeti la teatru? Orice cod al bunelor maniere va va spune ca e obligatoriu. Dar cand teatrul este in podul turnului din cetate, are 74 de locuri, face spectacole non conventionale iar directorul se intampla sa taie bilete, cravata este de-a dreptul contraindicata. Asadar, depinde de context. Lumea digitala creeaza insa un context special, in care traditia nu prea mai are greutate si pentru multa lume comportamentul in retea pare cu totul lipsit de reguli.

Si totusi, reteaua nu mai este chiar vestul salbatic de altadata iar putem vedea cum un sistem informal de indicatii privind conduita "corecta" isi faca aparitia. Nu este neaparat o noutate. Inca de la inceputul internetului s-a vorbit despre "neticheta" si s-a elaborat un indreptar privind cu precadere corespondenta electronica. Multe dintre normele de atunci s-au pastrat si este chiar amuzant sa estimezi experienta in retea a unui utilizator pe baza unui simplu mesaj.

Formatarea textului spune la fel de multe ca si formule introductive iar semnatura da nota finala, pentru ca adesea releva in ce masura utilizatorul poate se prevada modul in care mesajul va arata in diverse programe de posta electronica. Cei care folosesc profile diferite in functie de context intra in categoria "power users". Mesageria instantanee, dominata de tineri, a dezvoltat conventii diferite si un slang specific, pentru ca nu mai pastreaza nici o similitudine cu un sistem traditional. Caracterul sincron a adus nevoia de viteza si de aici renuntarea la orice fel de stilistica si impunerea unui set de prescurtari care intimideaza pe orice nOOb (newbie) care nu stie ce inseamna brb (be right back).

Internetul social de azi si intregul val Web 2.0 vine cu alte provocari iar Wired a publicat de curand un soi de ghid de conduita in noul mediu, in care a adunat o multime de indicatii mai mult sau mai putin serioase. Nimeni nu garanteaza ca cititorul constiincios va deveni un mai bun cetatean al internetului, dar poate ca e bine sa ne amintim sa rotim pozele in pozitia corecta inainte de a le posta in Facebook. Si sa punem tag-uri (cat mai multe). Sa nu trimitem un email ca sa ne scuzam pentru o greseala de ortografie din mesajul precedent. Probabil ca "sa nu citesti niciodata manualul inainte" ne va fi mai de folos decat indemnul de a dezactiva semnatura "Sent from my iPhone". Alegerea unui ringtone potrivit pentru mobil e la fel de important ca o semnatura. Inainte de a trimite grupului de prieteni un link catre o pagina amuzanta, verifica cu Google popularitatea: daca are peste o jumatate de milion de rezultate, renunta. Si asa mai departe.

Dar dincolo de sfaturile simple si practica, exista o serie de aspecte care merita o oarecare nuantare iar opiniile unor specialisti pot fi de folos. Un exemplu din aceasta categorie se refera la copierea materialelor sub copyright (de pilda un film pe BitTorrent). Este o incarcare a legii, dar poti sa o faci in conditiile in care nu poti sa cumperi materialul on-line. Exista insa doar o singura justificare morala si etica posibila a ilegalitatii: ca forma de protest. Dar pentru aceasta trebuie sa ai curajul sa comunici, trebuie sa spui clar si raspicat care este motivul protestului, altfel ramane pur si simplu o ilegalitate condamnabila. O alta chestiune chestiune discutabila - si chiar discutata intens intr-un forum web chiar zilele aceste - se refera la reteaua proprie WiFi. Las-o deschisa, ne indeamna editorii grupajului. Chiar daca furnizorului tau de internet nu-i va conveni faptul ca-ti imparti largimea de banda cu vecinii, vei fi probabil mai fericit: cercetari stiintifice recente asupra creierului au constatat ca actele altruiste stimuleaza aceleasi centre de recompensa ca si sexul sau hrana.

Desigur, exista posibilitatea ca cineva sa-ti foloseasca reteaua pentru activitati ilegale, dar faptul ca nu traim intr-o lume perfect sigura nu inseamna ca trebui sa ne incuiem in casa. Regula "sa nu muncesti tot timpul" nu pare extrasa dintre cele zece porunci si nici sa aiba prea multa legatura cu internetul, dar ne poate fi utila. Studiile unui cercetator englez au aratat ca vom ajunge sa regretam orele suplimentare petrecute la munca in vederea unor foloase viitoare, in loc sa ne luam zilnic portia de bucurie. Dar "reinventeaza-te online" este specifica epocii noastre. Rebranding personal: posibilitatile sociale ale web-ului ne permit sa ne construim o noua personalitate, mai buna, sa o facem publica si, in cele din urma, sa ne-a insusim.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
weboscop,
maniere,
online,
comportament,
social,
mesagerie
/opinii/maniere-on-line-4856321
4856321
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.