Prima „cumparatura“ a EMI

Postat la 13 iunie 2006 1 afişăre

Ziarul de Iasi" e prima achizitie pe care EMI Deutschland, o divizie ARBO Media AG, o face in Romania; valoarea tranzactiei depaseste 1 milion de euro, potrivit estimarilor pietei.

"Ziarul de Iasi" e prima achizitie pe care EMI Deutschland, o divizie ARBO Media AG, o face in Romania; valoarea tranzactiei depaseste 1 milion de euro, potrivit estimarilor pietei.

 

Compania germana European Media Invest (EMI) a anuntat oficial saptamana trecuta ca a preluat pachetul majoritar de actiuni al Grupului de Presa Medianet SRL, editorul cotidianului "Ziarul de Iasi", in urma unor negocieri incepute toamna trecuta. E vorba de un pachet de 86% dintre actiuni, cumparate de la patru actionari: doi fondatori ai ziarului (Alexandru Lazescu si Cezar Caluschi au vandut 13% respectiv 44%) si doi oameni de afaceri ieseni care detineau din 2004 pachete de cate 14,5% fiecare (Gabriel Mardarasevici, care si-a vandut anul trecut afacerea, Radix, firmei americane Ness Technologies, si Iulian Dascalu, proprietar al mall-urilor din Iasi si Timisoara).

 

Si Alexandru Lazescu (reprezentantul actionarilor care au vandut participatiile Medianet), si Silviu Ispas (reprezentantul EMI Deutschland in Romania) au refuzat sa dezvaluie valoarea tranzactiei. Dar daca se ia in calcul ca in 2004, cand Mardarasevici si Dascalu au cumparat pachetele de actiuni, ziarul fusese evaluat, potrivit unor surse apropiate negocierilor, la circa 1 mil. euro, se poate presupune ca acestia nu au vandut dupa doi ani mai ieftin decat au cumparat. Surse apropiate negocierilor estimeaza ca valoarea totala a ziarului iesean s-ar fi putut situa, acum, la 1,2-1,3 mil. euro. Daca estimarea e realista, EMI ar urma sa plateasca peste 1 mil. euro pentru pachetul de 86%. "Intentionam ca in timp sa ajungem la 100%", a declarat pentru BUSINESS Magazin, referindu-se la pachetul de 14% (detinut inca de fondatorii ziarului: Alexandru Lazescu - 12%, Cezar Caluschi - 0,5%, Dan Radu - 0,5%, Toni Hritac - 0,5% si Gabriel Rusu - 0,5%).

 

EMI Deutschland, divizia de presa a ARBO Media AG, e la prima achizitie, dar e de asteptat sa urmeze si altele. Silviu Ispas n-a vrut sa nominalizeze nici o tinta de achizitii, dar surse din presa locala spun ca EMI ar fi in negocieri avansate cu "Monitorul de Suceava" si "Monitorul de Botosani", in discutii cu cateva ziare din Ardeal, urmarind in acelasi timp si achizitia, in timp, a "Gazetei de Sud" din Craiova - unde de altfel reprezentantul EMI a lucrat. Potrivit lui Ispas, EMI ar urma sa ajunga "la 20 de titluri intr-un an (...), nu neaparat prin cumparare", compania intentionand sa intre si pe piata radio locala si pe cea de Internet. Despre sumele pe care compania germana le-ar avea la dispozitie pentru astfel de proiect - care "se intinde pe ani buni" - Ispas nu a dat insa detalii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Prima „cumparatura“ a EMI
/media-marketing/prima-cumparatura-a-emi-1006175
1006175
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.