(P) Un nou inceput HIDROELECTRICA ANGAJEAZĂ 67 DE MANAGERI

Postat la 12 martie 2013 40 afişări

Hidroelectrica a fost şi este în continuare unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa energiei din România. Timp de 50 de ani, compania a fost reper pentru modernizarea României. Finanţată de stat în comunism, Hidroelectrica a fost cheia industriei energetice şi un pilon al investiţiilor conexe – irigaţii, construcţii hidrotehnice, amenajări ale unor bazine hidrografice.

(P) Un nou inceput
HIDROELECTRICA ANGAJEAZĂ 67 DE MANAGERI

Hidroelectrica a fost şi este în continuare unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa energiei din România. Timp de 50 de ani, compania a fost reper pentru modernizarea României. Finanţată de stat în comunism, Hidroelectrica a fost cheia industriei energetice şi un pilon al investiţiilor conexe – irigaţii, construcţii hidrotehnice, amenajări ale unor bazine hidrografice.

După Revoluţia din 1989, după mai multe transformări ale Sistemului Energetic Naţional, Hidroelectrica a devenit societate pe acţiuni. Nevoia de perfomanţă în sistem capitalist s-a suprapus pe o schemă de funcţionare învechită. Peste acestea, au intervenit interesele politice, care au făcut ca posturile de conducere din companie să fie încredinţate unor persoane susţinute (doar) politic. Influenţa politică s-a suprapus, la rândul ei, cu interesele economice ale clienţilor politici. şi nu numai...

Presupunem că nimeni nu a vrut să omoare găina care făcea ouă de aur, astfel încât guvernările succesive din România au permis companiei să se dezvolte. Unele hidrocentrale au fost retehnologizate, automatizarea a pătruns în zona serviciilor de sistem, iar astăzi, în caz de dezechilibre, Hidroelectrica este singura entitate capabilă să acopere, în doar două minute, necesarul de energie al ţării.

Cu toate acestea, colosul avea picioare de lut… În vara lui 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă. Cum a ajuns să fie îngenunchiată cea mai mare companie de producere a energiei? Cifrele arătau că Hidroelectrica se îndreaptă spre colaps. Contractele păguboase cu “băieţii deştepţi”, cumpărarea – pentru revânzare - de energie termo, mult mai scumpă, sute de obiective de investiţii deschise fără finanţare adecvată, precum şi o politică de personal supradimensionată au dus Hidroelectrica în prăpastie. Minusul depăşea un miliard de euro.

Soluţie radicală şi, în general asociată cu falimentul, insolvenţa s-a dovedit, în acest caz, o formulă de reorganizare şi eficientizare a companiei. Conform administratorului judiciar, avocatul Remus Borza, procedura insolvenţei se apropie de final. Curăţată de căpuşe, reaşezată într-o schemă de funcţionare bazată pe eficienţă, Hidroelectrica face astăzi pionierat şi în selecţia echipei de management. Cum una dintre cauzele insolvenţei a fost managementul deficitar, administratorul judiciar a decis ca toate nivelurile de top si middle management trebuie regandite pe principii solide de guvernanţă corporatistă şi scoase la concurs.

 “Este pentru prima dată in istoria companiilor româneşti, fie cu capital de stat sau privat, când se organizează un proces de selecţie de asemenea anvergură. Indiscutabil,managementul defectuos a contribuit la colapsul companiei. Am preluat Hidroelectrica cu datorii de un miliard de euro, decapitalizată  de “baieţi deştepţi” si capuşată de 500 de contracte impovărătoare. Prin implementarea, într-un timp foarte scurt, a unor măsuri de eficientizare, am reuşit sa obţinem, în ultimele patru luni, un profit de 43 de milioane de euro. Dacă un avocat a reuşit, cu atât mai mult vor reuşi 67 de profesionişti angajati exclusiv pe competenţe profesionale şi capabilităţi manageriale”, este convingerea lui Remus Borza, administratorul judiciar.

Companiile aflate în proprietatea statului nu sunt în general asimilate cu mediul de lucru competitiv sau cu competenţa managerială, chiar daca sunt de importanţă strategică. Cel mai frecvent, managementul şi mediul de lucru în companiile aflate majoritar în proprietatea statului se schimbă abia după privatizare. Hidroelectrica face acest lucru fără să aştepte privatizarea.

Cu o echipa de management competentă şi cu un plan de reorganizare care deja dă rezultate, Hidroelectrica va putea aborda strategia pentru viitor cu alt suflu, iar dezvoltarea companiei va fi cu siguranţă diferită.

Pentru aceast proces, Hidroelectrica a angajat firma Pedersen&Partners, care, alături de administratorul judiciar Euro Insol, va coordona proiectul de recrutare si selectie, asigurând deplina transparenţă a acestuia. Mona Neagoe, Partener la firma de executive search Pedersen&Partners, explică miza acestui proces: “Misiunea noastra si a Euro Insol este sa coordonăm desfăşurarea proiectului şi să ne asigurăm că selecţia se va face exclusiv pe criterii de competenţă. Credem că implicarea noastră în proiect îi va convinge pe profesioniştii de top că se doreşte o schimbare profundă, pe care amploarea proiectului o face posibila. Un aspect important în orice proces de recrutare este păstrarea confidenţialităţii, iar cei care vor candida pot fi siguri că opţiunea lor pentru un anumit rol va fi tratată cu maxima atenţie şi confidenţialitate”.

Concursul pentru ocuparea celor 67 de posturi de top si middle management va face obiectul unei campanii speciale în presa scrisă, la televiziune si online. Posturile vizate includ poziţiile de Director de Productie, Director Financiar, Director Furnizare şi Director de Retehnologizare, Directori de sucursale şi Manageri de departamente.

Modalitatea de depunere a candidaturilor va fi exclusiv online, pe site-ul Hidroelectrica, unde candidaţii vor găsi detalii despre fiecare post în parte, atât la nivel de executiv, cât şi la nivel de sucursala. Selectia este deschisa tuturor profesionistilor din afara sau din interiorul companiei. Pe lângă o procedură de selecţie pe criterii bine stabilite, procesul va include verificarea de referinţe pentru candidaţii finalişti, etapă obligatorie, conform practicilor internaţionale.

Hidroelectrica are nevoie de manageri cu viziune şi experienţă, care au trecut prin programe de reorganizare a unor companii pe criterii de performanţă şi eficienţă. Ieşirea din insolvenţă este primul pas. Sunt incă necesare măsuri rapide pentru o dezvoltare sustenabilă. Trebuie reduse investiţiile păguboase, cheltuielile nejustificate cu mentenanţă, schemă supradimensionată de personal, trebuie optimizate o serie de procese - şi totul, foarte repede!

“Hidroelectrica se va transforma din tradiţionalul producator de energie pe piaţă natională într-un jucator regional. Diferenţa o va face echipa de management, iar noi garantăm o procedură de selecţie transparentă, fără ingerente politice. Am schimbat extrem de multe lucruri în numai câteva luni, iar rezultatele se văd. Pentru ca schimbarea şi rezultatele să fie sustenabile, Hidrolectrica are nevoie acum de o echipă de management performanţă şi solidă, care să-şi asume mandatul de schimbare cu toate provocările inerente unui astfel de proces”, crede Remus Borza.

Să pui umărul la restructurarea şi profesionalizarea uneia dintre companiile de marcă ale Romaniei este o şansă unică şi o misiune dezirabilă pentru un profesionist de top. Există precedente, însa ele s-au întamplat după ce procesul de privatizare avusese loc: OMV, BCR, Romtelecom sunt cele mai cunoscute exemple. Hidroelectrica încearcă să schimbe echipa şi mediul de lucru acum, asumându-şi cu responsabilitate importanţa strategică a unei companii de stat; poate că de aceea proiectul de recrutare şi selectie se numeste, sugestiv, "Phoenix". Pentru ca un profesionist să îşi asume un astfel de mandat, are nevoie de competenţă, perseverenţă, onestitate şi patriotism. Românii au prilejul de a dovedi ca nu numai echipe de management importate pot face acest lucru.

Pentru detalii privind procesul de recrutare accesaţi www.hidroelectrica.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
advertorial
/media-marketing/p-un-nou-inceput-hidroelectrica-angajeaza-67-de-manageri-10691676
10691676
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.