Ion Cristoiu: „Ca stire de proza, cea cu gaina e excelenta“

Postat la 16 martie 2006 1 afişăre

Cand se vorbeste despre Evenimentul Zilei de la mijlocul anilor ‘90, e invocata frecvent stirea despre gaina care a nascut pui vii si care caracterizeaza un anume tip de presa.

Cand se vorbeste despre Evenimentul Zilei de la mijlocul anilor ‘90, e invocata frecvent stirea despre gaina care a nascut pui vii si care caracterizeaza un anume tip de presa. Catalin Mihuleac, fost corespondent al Evenimentului Zilei la Iasi, spune ca ziaristii erau chiar incurajati sa inventeze stiri in acea perioada. "Ceea ce am facut este incalificabil. Din pacate, sunt unul dintre putinii care imi exprim public regretul, ori de cate ori am prilejul. Alti colegi de-ai mei chiar sunt mandri de acele timpuri", declara Mihuleac pentru saptamanalul Ieseanul, in 2003.  

Ce crede insa Ion Cristoiu, care a condus ziarul in acea perioada? Iata un fragment, spicuit tot din presa locala - de aceasta data din saptamanalul Clujeanul (iunie 2003).

Cum ati caracteriza perioada in care ziarele din Romania abundau de stiri inventate?

Cererea pentru astfel de stiri era mare, corespondentii intrecandu-se in inventii. Oricum, cei din Iasi, din Moldova in general, erau cei mai tari. Credibilitatea era mare. Acolo se poate intampla orice...

Unul dintre fostii corespondenti de Iasi spune ca ii e rusine de acea perioada. Ce parere aveti?

Mie, in locul lui, nu mi-ar fi. Ca stire de proza, cea cu gaina e excelenta. Mai stiu eu una cu un cetatean care zicea ca are un radio implantat in masea cu care prinde Europa Libera... In fond, prin astfel de stiri, autorii sunt un fel de Marquez, si spatiul creat de ei, un Macondo romanesc. Aceste stiri nu fac rau nimanui, nu calomniaza. Care e problema?

Considerati ca aveti, ca si gazetar, vreo responsabilitate in cultivarea acestui gen de presa in Romania?

As face diferenta intre senzationalul creat, mai ales pe TV, de stirile despre violenta, multe dintre ele inventate, si stirile gen "gaina cu pui vii", care sunt, pur si simplu, stiri dintr-o Romanie tembela, stiri gogoliene in care cineva poate fura curcubeul si asta sa devina credibil. Eu as publica in continuare acest al doilea gen de stiri...

Urmărește Business Magazin

/media-marketing/ion-cristoiu-ca-stire-de-proza-cea-cu-gaina-e-excelenta-978069
978069
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.