De unde vine fata de la pagina 5? De la pagina 3...

Postat la 21 martie 2007 2 afişări

Una dintre cele mai longevive si mai cunoscute rubrici din presa româneasca este "Fata de pagina 5" a tabloidului "Libertatea". Multa lume crede ca ideea i-a apartinut cotidianului amintit si recunoaste destul de usor rubrica. Mai ales ca, de-a lungul timpului, aceasta a reusit sa lanseze câteva figuri din showbiz-ul românesc.

Una dintre cele mai longevive si mai cunoscute rubrici din presa româneasca este "Fata de pagina 5" a tabloidului "Libertatea". Multa lume crede ca ideea i-a apartinut cotidianului amintit si recunoaste destul de usor rubrica. Mai ales ca, de-a lungul timpului, aceasta a reusit sa lanseze câteva figuri din showbiz-ul românesc.

Au existat, de asemenea, si momente in care rubrica a fost criticata sau pastilata. Saptamânalul "Academia Catavencu" a lansat, de exemplu, prin 2000, rubrica "Fata de la pagina 13", care prezenta fete destepte si imbracate. "Aceasta rubrica nu incearca sa clasifice femeile in curve si cuminti, in frumoase, si destepte, ci vrem sa gazduim in paginile noastre si fiinte care spun dracului ceva nu numai despre cartile de credit din portofelul arabului sau despre masina italianului care le-a agatat", scriau atunci cei de la Catavencu.

Ideea unei astfel de rubrici, cu fotografii ale unor fete frumoase i-a venit la sfârsitul anilor '60 magnatului media Rupert Murdoch, care tocmai cumparase tabloidul britanic "The Sun" si voia sa-l relanseze pe piata. La inceput, imaginile erau destul de "cuminti". Prima "Page Three Girl" care a pozat topless a fost fotomodelul Stephanie Rahn. Imaginea ei a aparut in 17 noiembrie 1970, la initiativa unui editor al ziarului, care a profitat de absenta lui Murdoch din tara. Legenda fotografiei era urmatoarea: "Noua, ca majoritatii cititorilor, ne plac fetele dragute. Si daca sunt la fel de dragute ca Stephanie Rahn, o tânara de 20 de ani, cui ii mai pasa daca sunt imbracate sau nu?". Se spune ca introducerea pozelor topless ar fi dus, in primul an, la cresterea vânzarilor ziarului cu 40%, de la 1,5 milioane la 2,1 milioane de exemplare.

Modelul a fost copiat repede de alte ziare mari. "Daily Mirror" a avut si el in paginile sale modele topless, timp de vreo 10 ani. Ziarul german "Bild-Zeitung" a introdus o rubrica similara chiar pe prima pagina: "Seite-eins-Mädchen". Un cotidian danez, Ekstra Bladet, avea si el "fata de la pagina 9" ("Side 9 Pigen"). Si exemplele ar putea continua. Totusi, cea mai dramatic moment in existenta acestei rubrici, in ziarele britanice, a fost in 1986, când o parlamentara laburista a initiat o campanie publica impotriva "fetei de la pagina 3". Actiunea lui Clare Short a fost sprijinita intens de femeile britanice, care aveau, in sfârsit, posibilitatea de a-si exprima nemultumirea fata de imaginile degradante prezentate in presa. Ziarele insa, sustinute fiind chiar de colegii parlamentari ai lui Short, au criticat campania pe motiv ca aceasta ar fi fost echivalenta cu cenzura. Mai mult, Short a fost acuzata de pudibonderie si moralitate excesive, ambele considerate ca fiind inadecvate unei societati liberale, moderne. In final, motiunea parlamentarei a fost respinsa, iar fata de la pagina trei a fost mutata temporar... la pagina sapte. Industria ziarelor invinsese din nou, iar rubrica s-a dovedit a fi o gaselnita extraordinara.

In România, "fata de la pagina 5" a fost scoasa in lume de ziarul "Libertatea". Tabloidul a venit insa cu o alta strategie editoriala, diferita fata de modelele occidentale. Fetele prezentate in aceasta rubrica nu sunt inca fotomodele sau vedete, ci aspirante la acest statut. Fotografiile, multe din categoria "candid camera", sunt realizate de cititoarele dornice sa apara in paginile publicatiei si sa aiba astfel sansa de a fi remarcate si de a incepe o cariera in showbiz. Unele imagini sunt de-a dreptul comice: protagonista pozeaza in fata unei sobe de teracota sau in fata unei perdele de nailon. Zâmbetele sunt chinuite, corpurile sunt contorsionate in dorinta de a imita cât mai mult postura fotomodelelor celebre. In ciuda acestor neajunsuri estetice, rubrica a rezistat foarte bine in ultimii ani si a atras numeroase concursuri. "Trimite-ne o fotografie cât mai sexy si poti câstiga o bursa la o agentie de fotomodele" suna invitatia adresata de ziar cititoarelor. Unele dintre participantele la concurs au avut norocul de a incepe o cariera in showbiz: Roxana Ionescu prezinta o emisiune la Antena 1, Laura Cosoi joaca in sitcom-urile ProTV, iar alte fete au pozat pentru Playboy.

Urmărește Business Magazin

/media-marketing/de-unde-vine-fata-de-la-pagina-5-de-la-pagina-3-1008608
1008608
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.