CME cumpara 5% din Pro TV SA cu 50 mil. $

Postat la 12 iunie 2007 1 afişăre

Central European Media Enterprises (CME) va cumpara 5% din actiunile companiei Pro TV SA de la partenerul sau roman Adrian Sarbu, pentru o suma totala de 49,8 milioane de dolari, firma americana majorandu-si astfel participatia la 95%.

 

Aceasta tranzactie consacra valoarea operatiunilor CME in posturile de televiziune pe care le detine in Romania la circa un miliard de dolari.

 

Fondurile obtinute vor fi investite in proiectele de dezvoltare ale grupului Media Pro, detinut de Sarbu in Romania.

 

Compania americana, listata pe piata americana Nasdaq precum si la bursa din Praga, a anuntat, vineri, intr-o notificare transmisa autoritatilor americane de reglementare a pietei de capital, ca a incheiat acorduri de cumparare pentru noi pachete de actiuni la posturile de televiziune din Romania. CME detine in Romania posturile de televiziune Pro TV, Acasa, Pro Cinema, Pro TV International si Sport.ro, care au obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit inainte de deducerea impozitelor, dobanzilor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 15,13 mil. dolari, in crestere cu 30,3%, pe fondul avansului veniturilor cu aproape 32%.

 

Veniturile CME in Romania au fost in primele trei luni de 39,34 milioane de dolari, comparativ cu 29,87 milioane de dolari in perioada ianuarie-martie 2006, potrivit raportului financiar trimestrial al companiei.  Compania mai detine posturi de televiziune in Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia si Ucraina.

 

Cehia este cea mai mare piata a companiei, cu venituri de 51,5 milioane de dolari in primul trimestru si un profit EBITDA de 25,66 milioane de dolari. CME a obtinut profit la nivel operational in toate pietele pe care activeaza, cu exceptia Croatiei si a Ucrainei.

 

Operatiunile din Romania ale CME au consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 148,61 milioane de dolari, in crestere cu 43,8% fata de nivelul de 103,3 milioane de dolari din 2005. Profitul EBITDA inregistrat a fost de 65,86 milioane de dolari, cu 50% mai mult decat in anul anterior.

 

La nivel de grup, CME a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 604,87 milioane de dolari, in crestere cu 30%. Profitul EBITDA a fost de 218,84 mil. dolari, cu 38,6% mai mult decat nivelul din 2005. Posturile de televiziune din Cehia, Romania si Slovacia au realizat 71% din cifra de afaceri si 85,5% din profitul operational al CME.

 

CME are o valoare de piata de peste patru miliarde de dolari, conform cotatiilor de pe Nasdaq.

 

Firma este cotata de agentia internationala de evaluare financiara Standard & Poor's cu ratingul "BB minus" pentru datoriile pe termen lung, iar perspectiva a fost imbunatatita la "pozitiv" la inceputul lunii martie a acestui an, ceea ce inseamna ca ratingul ar putea fi majorat in termen de 12 pana la 18 luni.        

 

Mediafax

Urmărește Business Magazin

/media-marketing/cme-cumpara-5-din-pro-tv-sa-cu-50-mil-s-1009469
1009469
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.