Raul Ciurtin

Postat la 04 noiembrie 2013 2413 afişări

Raul Ciurtin, Albalact

Raul Ciurtin

Raul Ciurtin este antreprenorul care a transformat Albalact, o fabrică falimentară, într-o companie care se luptă în domeniul lactatelor cu multinaţionale.

În ultimii cinci ani compania lui Raul Ciurtin, care este listată la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti, a crescut cifra de afaceri de peste două ori şi jumătate şi a urcat două poziţii în topul procesatorilor, ajungând pe locul trei.

"Am ajuns în perioada în care mi se pare important să menţin Albalact în termeni de cifră de afaceri şi să fac cât de mult profit se poate", spune Raul Ciurtin. Compania a crescut an de an, chiar dacă după venirea crizei ritmul a fost încetinit, după ce în perioada de boom viteza de creştere anuală era de zeci de procente; pe-atunci însă şi piaţa creştea zdravăn - în 2006 industria a avansat cu o treime, iar compania a avut un avans de 70% a vânzărilor.

Pe parcursul ultimilor cinci ani, cifra de afaceri a companiei a crescut de peste două ori şi jumătate şi deşi el însuşi este un exemplu că antreprenorii români se pot lupta umăr la umăr cu multinaţionalele, rezultatele nu-l fac pe Raul Ciurtin să se împăuneze, ci mai degrabă se arată, după propriile spuse, "foarte atent" la ce se întâmplă în piaţă.

Povestea afacerii lui Raul Ciurtin a început când era medic stagiar la Baia Mare iar tatăl său, Petru Ciurtin, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la Albalact, o companie aflată la acel moment în pragul falimentului. La Revolutie, Raul Ciurtin, acum in varsta de 41 de ani, era un liceean care se gandea sa faca o cariera in medicina. "Mi-am dorit sa fiu medic, iar la momentul cand am hotarat sa urmez medicina, profesia de medic avea o mare valoare in societatea romaneasca, era foarte apreciata, respectata. A fi medic era si pentru mine un ideal mare pe care mi-am dorit sa-l ating", isi incepe Ciurtin povestea. Insa dupa ce a absolvit Facultatea de Medicina Iuliu Hatieganu din Cluj si a urmat timp de doi ani stagiatura ca medic generalist la Satu Mare, el a realizat ca nu alesese drumul potrivit.

Albalact a fost de fapt Intreprinderea de Industrializare a Laptelui infiintata in 1971 in Alba Iulia, care a intrat in regres dupa Revolutie. De altfel, potrivit lui Ciurtin, la momentul preluarii societatii, fabrica se afla intr-o situatie dezastruoasa, iar datornicii bateau la usa.

"Am hotarat impreuna cu tatal meu sa preiau fraiele acestei afaceri ca administrator unic si acum imi dau seama ca mi-am luat pe umeri o responsabilitate uriasa, la o varsta inca foarte frageda pentru un manager. Dar, la vremea respectiva, nu realizam exact ce se intampla sau ceea ce urma sa se intample. Stiam doar ca imi doream o reusita in a dezvolta o afacere", isi aminteste Raul Ciurtin, presedintele Albalact.

Raul Ciurtin, omul care in prezent coordoneaza o companie cu afaceri de peste 50 de milioane de euro, spune ca la inceput nu i-a fost foarte usor, iar impactul cu lumea afacerilor a fost pentru el in urma cu zece ani unul destul de dur.

Albalact, companie al carui actionariat este controlat in acest moment de Petru Ciurtin si Raul Ciurtin, dar si de fondul de investitii cipriot RC2 Limited, produce peste 60 de sortimente de lactate sub marcile Fulga, Zuzu si Albalact, iar fiecare dintre aceste marci detine cate o treime din valoarea vanzarilor. Producatorul din Alba Iulia este lider de piata pe segmentele de unt, cu brandul Albalact si lapte proaspat, cu Zuzu, iar pe categoriile de smantana si lapte UHT ocupa locul doi. Cu aceste produse, Albalact detine aproape 15% din piata locala a lactatelor, estimata la circa 900 de milioane de euro, in care are ca principali competitori filiale locale ale multinationalelor Friesland, Danone, Hochland si Lactalis (care a achizitionat LaDorna).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Raul Ciurtin
/lideri/raul-ciurtin-11619870
11619870
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.