Irina Socol conduce de 20 de ani unul dintre cei mai mari producători de software din România

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 14 decembrie 2012 371 afişări

Conduce de 20 de ani Siveco România, unul dintre cei mai mari producători de software din România. Peste o treime din încasările firmei vin în acest moment din operaţiunile de peste hotare, iar planurile pe termen mediu indică o pondere de 50%-50% între veniturile din ţară şi cele de pe plan internaţional.

Despre înfiinţarea firmei Irina Socol spune că "este o poveste tipică pentru începutul anilor '90". Absolventă a Facultăţii de Automatică, specializarea Calculatoare de proces (1981), în primii ani ai capitalismului Irina Socol şi soţul ei, Alexandru Rădăşanu, lucrau la Institutul de Cercetări pentru Tehnologia Informaţiei. La un moment dat au fost solicitaţi de o firmă din Franţa care dorea să înfiinţeze un departament de asigurare şi control al calităţii într-o ţară din Europa de Est. La momentul acela dezvoltarea de software se făcea în India, "unde am lucrat trei luni într-un «orăşel», Bangalore, cu 6 milioane de locuitori".

Alături de colegii indieni au reuşit să pună la punct o metodologie de testare şi de control al calităţii. Au înfiinţat un departament de asigurare şi control al calităţii, sediul fiind chiar în locuinţa familiei Socol. Au plecat la drum la începutul lui 1992, "în doi, şi am ajuns, în prezent, la o echipă de 1.300 de specialişti". De începutul acelei perioade se leagă, îşi aminteşte acum Irina Socol, un moment esenţial al carierei sale, când a decis ca din expert software să devină manager al companiei Siveco România.

"2012 este un an cu totul special pentru noi. Pe 8 iunie am sărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea companiei; în acest an ne-am extins prezenţa în ţările Comunităţii Statelor Independente, în nordul Africii şi zona Golfului unde dezvoltăm proiecte majore de eLearning. Am deschis cel de-al treilea birou internaţional în Kazahstan, la Almaty, după cel din Dubai şi de la Comisia Europeană. Unul dintre cele mai mari proiecte din acest an este pentru Agenţia Executivă pentru Sănătate şi Consumatori a Comisiei Europene, unde dezvoltăm portalul DOLCETA dedicat consumatorilor europeni."

Compania a implementat de-a lungul anilor sute de proiecte de mare complexitate şi anvergură pentru organizaţii din 22 de ţări de pe patru continente. Siveco are acum peste 1.400 de clienţi, o cifră de afaceri de 68 milioane euro, 15 milioane de utilizatori ai soluţiilor la nivel naţional şi internaţional. Între acţionarii Siveco România se numără Intel Capital, Enterprise Investors şi Siveco Netherlands B.V.


Business Magazin a lansat luni, 12 noiembrie 2012, a treia editie a catalogului 100 CEI MAI ADMIRATI CEO DIN ROMANIA. Detalii aici.

Urmărește Business Magazin

/lideri/irina-socol-conduce-de-20-de-ani-unul-dintre-cei-mai-mari-producatori-de-software-din-romania-10393113
10393113
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.