Dan Şucu

Autor: Iuliana Roibu Postat la 28 octombrie 2013 1679 afişări

Dan Şucu

Dan Şucu

Dan Şucu deţine Mobexpert, cel mai mare jucător din industria mobilei, iar în 2012 vânzările companiei au crescut.

Până în 1993 Dan Şucu a trecut prin câţiva ani de schimbări profesionale care n-au avut nicio legătură cu domeniul actual - a fost ghid turistic la ONT, iar după ce a terminat facultatea a fost repartizat la Aro (unde a lucrat doar patru zile), apoi imediat după revoluţie a luat calea antreprenoriatului deschizând un minicentru de vânzări angro. După ce prima încercare de afaceri n-a dat rezultatele aşteptate, Dan Şucu s-a îndreptat spre vânzările de mobilă şi apoi spre producţia de profil.

Dan Şucu deschis primul spaţiu cu vânzare de mobilă în locul cu cel mai bun vad din Capitală - în magazinul Unirea - iar pe atunci vindea mobilier de import. Faptul că vânzările au depăşit un milion de euro încă din primul an de funcţionare l-au încurajat să intre în zona de producţie de mobilier în 1994. Iniţial, în prima fabrică a grupului se făceau scaune de birou, iar mai târziu a demarat producţia de canapele şi mobilier melaminic. Din 1995 Mobexpert a tot crescut, ajungând acum să aibă 11 firme în sectorul de retail, nouă fabrici de mobilă, şapte firme de import şi trei firme de servicii (informatică, logistică şi proiectare-dezvoltare). 

Grupul Mobexpert, fondat în 1993, operează o reţea de 32 de magazine şi hipermagazine, cu o suprafaţă de expunere de peste 110.000 mp, dar şi şapte fabrici în patru centre de producţie deschise în Bucureşti, Dej, Târgu‑Mureş şi Suceava. Soluţiile pentru creşterea afacerilor sunt, din punctul de vedere al omului de afaceri, noile linii de business, precum saltelele, mobilierul de grădină sau terasele.

„Compania pe care o conduc astăzi arată net mai bine decât în 2008 din punctul de vedere al nivelul de implicare al oamenilor, al nivelului de cunoaştere. Înainte eram preocupaţi să producem pentru a putea acoperi cererea, azi suntem mult mai atenţi la nevoia reală a clientului“, spune Dan Şucu, proprietarul reţelei de magazine de mobilă Mobexpert. 

Dan Şucu a aflat din vizitele în magazinele sale şi nu numai că oamenii sunt acum mult mai atenţi la valoarea pe care o primesc în schimbul banilor lor: „Sunt mai pretenţioşi şi, contrar opiniei generale, foarte atenţi la tendinţe şi la ceea ce este nou. Petrec mult mai mult timp acasă sau împreună cu familiile şi caută să îşi creeze un mediu cât se poate de confortabil şi de calitate“. Cu toate acestea, Dan Şucu consideră că relaţia cu clienţii nu este cea mai dificilă. Problemele apar în relaţia cu autorităţile guvernamentale şi cu băncile care este, deja istoric, una din ce în ce mai grea: „Cred că vom putea vedea o creştere economică serioasă doar dacă se va relua consumul. Iar acest lucru nu este posibil atâta timp cât băncile îşi conservă marjele foarte mari de dobândă şi cât povara fiscală asupra populaţiei active nu scade. Nu putem avea o economie sănătoasă cu o forţă de muncă împovărată“.

În opinia lui Dan Şucu, criza va mai ţine „cât hotărâm noi că va ţine“, iar până când guvernul nu va lua o decizie serioasă de reducere a TVA şi de micşorare a poverii fiscale puse în spatele forţei active, va considera că trăieşte în criză. „Din punctul meu de vedere, climatul economic general este mai advers decât a fost vreodată. Nu există nicio îmbunătăţire, dar asta nu înseamnă că noi nu putem progresa.“ Pentru 2013, Dan Şucu a bugetat o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro, în creştere cu 6% faţă de anul trecut.

Lecţii de business de la Dan Şucu:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dan sucu,
Mobexpert
/lideri/dan-sucu-11576698
11576698
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.