100 cele mai puternice femei din business - Astăzi: Ana Cernat, Bancpost

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 mai 2012 882 afişări

„Femeile sunt managerii ideali pentru vremuri de criză", consideră Ana Cernat, director executiv pentru small business banking al Bancpost - pentru că performanţa lor o egalează pe cea a bărbaţilor, iar „dezavantajele, cum ar fi o oarecare lipsă de încredere în sine faţă de colegii bărbaţi, care sunt mai agresivi, mai dispuşi să-si asume riscuri, sunt compensate prin atenţia la detalii, prudenţa, inteligenţa emoţională mult mai bine dezvoltată".

În domeniul bancar sunt foarte multe femei, mai ales în retail, remarcă ea, câteva dintre cele mai mari companii private din România sunt conduse de femei, iar la noi sunt mai multe femei în management decât în Grecia, de pildă, ţara de origine a acţionarilor Bancpost, grupul EFG Eurobank. Discriminarea de gen în România este, aşadar, "un complex pe care ni-l creăm singure, dacă discutăm prea mult despre el. Există şanse, fetelor, nu vă mai plângeţi atâta!".

Ana Cernat are studii de filologie, însă a ajuns în banking după un curs de instruire în creditarea IMM şi a microîntreprinderilor, organizat de o firmă germană, în urma căruia a putut lucra ca ofiţer de credit la Fondul Româno-American pentru Investiţii şi în mai multe IFN-uri, între care Domenia Credit (GE Money), unde şi-a dezvoltat specializarea în creditarea afacerilor mici şi mijlocii. Se alătură Bancpost în 2009, unde conduce divizia de credite ipotecare, iar din noiembrie 2010 divizia pentru companii mici. "Sunt un manager care îşi implică angajaţii în aproape tot ce face, care îşi ţine promisiunile, dar şi care nu dă prea multe şanse celor care doar vorbesc şi nu fac sau nu respectă ce am stabilit împreună sau ce au promis", se descrie ea, adăugând că astfel a obţinut "performanţă şi loialitate din partea celor care contează cu adevărat." Cât despre calităţi feminine specifice care sunt de ajutor în business, enumeră empatia, capacitatea de ascultare activă, abilitatea de a decide mai rapid şi de a gestiona resursele mult mai atent, dar şi o atenţie la detalii mai bine dezvoltată.

Ce preţuieşte mai mult în viaţă? "Familia mea. Partenerul meu, cel care a dat un nou sens vieţii mele, şi băieţelul meu. Apoi vin şi părinţii şi sora mea, mereu alături de mine, măcar cu gânduri bune când nu pot altfel." Preferă ca destinaţii de vacanţă locurile unde natura este aproape şi unde oamenii trăiesc în mod tradiţional, "unde ce mănânci şi ce bei nu provine din supermarket", fie că e vorba de Turcia, de Grecia sau de Gura Portiţei. A primit anul trecut un Kindle de care spune că nu se mai desparte nici la coafor, merge deseori la concerte rock şi heavy metal, iar ca branduri preferate ar numi Karen Millen sau Esprit pentru haine, respectiv "Happy" de la Clinique pentru parfum. Ca accesorii, "îmi plac lucrurile mai puţin obişnuite, cu un «touch» natural, şi mă interesează mai puţin din ce sunt făcute. Admir însă un şirag de perle frumoase la un dineu de afaceri - puterea lor de a transforma orice ţinută".


Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" prezintă interviuri cu reprezentantele de success ale mediului de afaceri românesc actual şi conţine profilul profesional a 100 dintre liderii feminini.

Au experienţă, au putere, câştigă bine, sunt cochete şi se bucură de respectul celor din jur. Cuvântul lor este cel mai important sau printre cele mai importante în companiile pentru care lucrează. Cele mai puternice femei de afaceri din România sunt un segment aparte şi tot mai bine conturat dintr-o lume care, în mod tradiţional, a fost creată şi condusă de bărbaţi.

Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" - prima ediţie va fi distribuit gratuit abonaţilor BUSINESS Magazin şi va putea fi achiziţionat online din 9 aprilie la adresa www.bmag.ro/cataloage, la preţul de 25 de lei (TVA inclus).

Urmărește Business Magazin

/lideri/100-cele-mai-puternice-femei-din-business-astazi-ana-cernat-bancpost-9593294
9593294
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.