RADIOGRAFIE DE PIATA

Postat la 29 august 2006 1 afişăre

Piata autohtona de software si servicii a trecut anul trecut de 400 mil. euro, conform unor calcule preliminare ale companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants Romania.

 

PIATA: Suma in cauza reprezinta cheltuielile facute pe piata locala pentru software si servicii. Cele doua sectoare au avut ponderi circa egale (50%-50%) din total, spune Eugen Schwab-Chesaru, director general al PAC Romania.

 

SCEPTICISM: Pentru anul acesta, "suntem putin ingrijorati", spune Chesaru, mentionand ca prima jumatate a anului a fost sub asteptari din punct de vedere al valorii pietei. "Daca si semestrul doi va fi la fel, vom inregistra o crestere de numai 10-12%, ceea ce ar fi dezamagitor."

 

APARENTE: Este adevarat ca Cehia si Ungaria se afla undeva la 7-8% crestere anuala, dar la volumele mici din Romania, o crestere de numai 10-12% este destul de mica, considera acelasi Chesaru.

 

CAUZE SI EFECTE: Unul dintre motivele pentru care prima jumatate a anului a fost sub asteptari ar fi acela ca sectorul public, care de regula aduce aproape o treime din comenzi, a initiat putine proiecte. "Se poate vorbi de o teama de decizii, au fost promovate mai degraba proiectele pentru care autoritatile sunt presate de UE, in vederea integrarii." Cat despre sectorul privat, acesta "merge bine spre foarte bine, dar nu are volume mari".

 

PERSPECTIVE: Pe piata de offshore/nearshore, vizibilitatea si imaginea de tara a Romaniei s-au imbunatatit mult in ultimii 2-3 ani, este de parere oficialul PAC. Integrarea in UE va contribui la micsorarea decalajelor fata de piete din regiune precum Ungaria sau Slovacia.

 

COSTURI: Costurile pentru operatiunile offshore din Romania au crescut, dar chiar si asa au ramas mai mici cu 20-30% decat cele in Ungaria, Cehia sau Polonia. Pentru ca si in aceste tari vor continua sa creasca, este de asteptat ca diferenta sa se pastreze pentru cel putin 5 ani.

 

SPECIALISTII: Exista o patura de ingineri romani talentati, insa pretul lor continua sa fie deocamdata mai mic decat cel al colegilor din Occident, crede Lucian Perl de la Enterprise Investors. Salariul mediu al angajatilor romani din IT este estimat la 600-800 de euro pe luna.

 

PREVIZIUNI:  Bucurestiul va deveni o zona saturata, iar firmele de software si servicii vor urma un model descentralizat: un sediu central de maxim 500 de oameni in Bucuresti si filiale mai mici in alte zone.

SURSA: Pierre Audoin Consultants Romania

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RADIOGRAFIE DE PIATA
/cover-story/radiografie-de-piata-1052128
1052128
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.