Analiza SWOT a Romaniei. Esti de acord?

Autor: Dorin Oancea Postat la 04 octombrie 2010 2490 afişări  

Romania se afla nu numai la intersectia marilor rute comerciale dintre Asia si Europa, ci si intre marile rute mondiale ale banilor. Pentru urmatorii ani analistii vorbesc de schimbari de directie ale marilor fluxuri investitionale, de aparitia unor noi aspiratoare de bani, altele decat marile economii occidentale, cele mai favorizate pana acum. Ce ofera Romania pentru a atrage investitii in prezent, dupa ce duduitul imobiliar s-a stins? O analiza SWOT, intocmita de BUSINESS Magazin cu ajutorul unui grup de manageri si antreprenori, incearca sa ofere un raspuns, poate nu complet, dar relevant.

Analiza SWOT a Romaniei. Esti de acord? deschide galeria

Omul de afaceri Radu Georgescu si-a petrecut, an acest an,vacanta in Romania, cu masina, dupa ce in ultimii doi ani anultrecut a petrecut acelasi gen de concediu in Statele Unite. "A fostabsolut senzational. Am oprit unde ni s-a facut somn si nu a fostnicio problema. Iar oamenii mi-au zambit tot timpul, contrarcrizei", spune Georgescu. In schimb Bogdan Georgescu, sefulagentiei de consultanta imobiliara Colliers spune ca o saptamana devacanta petrecuta in Romania a fost groaznica.

Iata doua opinii contrare, care vin fie din niveluri diferite deasteptare fie din firesti separari de calitate a serviciilor. Estenormal sa fie asa si astfel de situatii sunt curente, despreoricine ar fi vorba in orice zona a lumii. Este o problema depreceptie si de asteptari. Daca am transforma vacantele celor doiGeorgesti si am adauga sumelor cheltuite de cei doi multe zerouri,am obtine doi investitori. Doi investitori care traverseaza operioada de criza si care au de luat decizii: unde merg, ce domeniide activitate aleg, ce oportunitati au si ce castig vorobtine?

Participantii la discutia organizata de BUSINESS Magazin cred caRomania are calitati: mediul de afaceri in sine, oamenii deschisila minte, abilitatile de comunicare si cunossterea limbilorstraine, adaptabilitatea de care dau dovada romanii in general.Slabiciuni sunt in primul rand in zona politicului, alaturi desistemul de invatamant, de migratia fortei de munca, calitateascazuta a vietii, precum si cea mai mare parte ainfrastructurii.Pentru un om de afaceri slabiciunile se pot transforma inoportunitati, de aceea regasim la acest capitol imbunatatireacalitatii vietii sau infrastructura. Tot oportunitati sunt siconsumatorul, pentru ca Romania este o piata mare, importanta,alaturi de pozitia geografica, potentialul de dezvoltare al satuluiromanesc sau nevoia de informatizare a sistemului financiar.

Media pare sa fie, in opinia mediului de afaceri, o amenintare,alaturi de sistemul de administratie publica, de imbatranireapopulatiei sau de faptul ca o parte din ansamblul democratic paresa nu functioneze. Justitia se afla undeva intre slabiciune siamenintare.
Cele cateva fraze de mai sus rezuma simplu si concis atat orele dediscutii cat si anii de experienta acumulati in mediul de afaceriromanesc. Ce trebuie sa inteleaga autoritatile romane,identificate, repetam, de mediul de afaceri drept una din cele maimari vulnerabilitati ale Romaniei, este faptul ca investitiile sebazeaza de cele mai multe ori tocmai pe perceptie si pepreferinte.

In ianuarie 2010 Romania se situa pe locul 16 intre cele maiatractive destinatii pentru investitii din lume, inaintea Rusieisau Cehiei, intr-un clasament intocmit de firma de consultantaA.T.Kearney si in care China este considerata cea mai buna tintapentru investitii. "Companiile cauta antidotul nesigurantei si vordin ce in ce mai mult sa investeasca in <strainatateaapropiata>", spune atunci Paul Laudicina, presedinteleA.T.Kearney. In acelasi studiu Romania se situa pe un important locsase in preferintele investitorilor europeni, fiind primadestinatie europeana, inaintea Italiei, Frantei sau Poloniei. Laacel moment Romania se bucura de respectiva pozitie favorabila lacapatul unui an electoral, lipsit de masuri de austeritate si incare efectele crizei nu s-au resimtit pregnant, dar si dupa operioada de cativa ani de crestere economica sustinuta.

La aproape un an de la publicarea studiului, putem paria pe oriceca perceptia favorabila a investitorilor asupra Romaniei este inmasura sa se fi schimbat, mai ales dupa desele si contradictoriileschimbari in legislatia fiscala, dupa derutantele modificari inprognozele de inflatie, crestere economica sau somaj ale diverselorinsitutii sau dupa relativa indiferenta cu Guvernul a tratatmasurile de revigorare ale economiei pe care le-a promis.

Culmea este ca, cel putin in declaratiile oficiale, ministriipareau constienti de problemele economice ale Romaniei dar si desolutii. Constantin Nita, fost ministru pentru IMM in perioada 2008- 2009, declara: "Revenirea noastra depinde daca vom sti sastimulam mediul de afaceri sa produca bani, nu sa crestemimpozitele ca sa-l sufocam. Daca nu stimulezi agentii economici nuai de unde sa ai bani la fondul de pensii sau la cel de sanatate.Si nici investitiile in proiecte mari de infrastructura nu sunt osolutie viabila, pentru ca blocam banii intr-o zona care nu are orata mare de multiplicare a investitiei. Pai in anii '70, Japonia atasnit in sus pentru ca a investit doar 30% in proiecte deinfrastructura si 70% din investitii au mers catre IMM-uri. Cui saspui asa ceva in Romania?".Problema nu este cui sa spui, ci cine sa faca. Si de ce.

Criza a modificat consumatorul, spune Octavian Popescu,vicepresedintele agentiei media Initiative, "Criza i-a facut peoameni sa-si schimbe valorile si lucrurile in care cred...Credibilitatea, competenta si securitatea reprezinta principalelecriterii care influenteaza comportamentul de cumparare. Lumea s-adivizat intre eroii si raufacatorii crizei", spune Popescu. Cum lanivel fundamental investitorul se aseamana in mare masura cuconsumatorul, principalele criterii se mentin si in cazul uneidecizii investitionale; Romania, la nivel investitional, nu pare afi tocmai un model de credibilitate si securitate si face destul demulte pentru a-si indeparta competentele.

Pe plan international criza mai aduce doua modificari importante -detronarea SUA din pozitia de principala tinta a investitiilor inurmatorii doi ani si aparitia CIVETS.

Detronarea SUA de catre China, India si Brazilia apare instudiul "World Investment Prospects Survey 2010-2012" al UNCTAD,Comisia Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare. Studiul esteintocmit in baza raspunsurilor a circa 500 de manageri deinvestitii din multinationale, consultati, specialisti in economiesau din lumea academica. Mexicul sau Thailanda sunt alte surprize,urcand in topul preferintelor investitorilor.

Cine este CIVETS? NU este vorba despre zibeta, micutul mamifer, cide grupul de state - Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt, Turcia siAfrica de Sud - pregatit sa inlocuiasca mantra BRIC - Brazilia,Rusia, India si China, socotite marile aspiratoare de investitiiale momentului si motoarele cresterii economice mondiale. CIVETSsunt ideea lui Michael Geoghegan, directorul executiv de la HSBC."Fiecare dintre ele are o populatie mare, tanara, in crestere.Fiecare are o economie diversa si dinamica. Si fiecare, in termenirelativi, este stabila din punct de vedere politic", spunea recentGeoghegan. Iar HSBC este o institutie familiarizata cu pieteleemergente.

"In lumea de astazi nu-ti poti permite sa astepti ca afacerile saapara. Trebuie sa mergi acolo unde sunt afacerile", crede sefulHSBC.

Romania a fost, pentru o perioada scurta din pacate, un loc unde"au fost afaceri". Greseala tuturor a fost credinta ca afacerile"vor fi" tot timpul, chiar fara sprijin guvernamental, ba cu taxemajorate asezonate cu inutile dispute politice. O statistica simplaeste relevanta: in mai 2007 in Romania au fost infiintate 1482 decompanii cu capital strain. Un an mai tarziu, apareau 1.098 desociatati, iar in 2009 numarul noilor societati cu participatiestraina la capital se injumatatea la 580. In 2010 s-au infiintatnumai 422 de companii cu capital strain.

In acelasi siaj al anilor de crestere economica, Romania inca maiatrage investitii straine, care au8 crescut de la 1,9 miliarde deeuro in 2003 la 5,2 miliarde euro in 2005 si la 9,5 miliarde euroin 2008. Valoarea s-a injumatatit in 2009, la 4,5 miliarde euro,iar la finele lunii iunie a acestui an investitiile straine directetotalizau 1,8 miliarde euro. O suma rezonabila, daca e sa luam incalcul efectele crizei. Dar privind "per capita" Romania avea ceamai mica valoare a investitiilor straine directe, 2.408 euro/cap delocuitor din Centrul si Estul Europei, aproape jumatate dinvaloarea din Bulgaria, 4.870 euro si mult sub cei 8.049 euro dinCehia.

Fara a spera sa ajunga la valori comparabile cu cele indicatedeja, Romania ar trebui sa isi fixeze un obiectiv rezonabil, cumsunt cei 3.323 de euro ai unui polonez, daca nu cei peste 6.000 deeuro din Ungaria.

Pentru inceput ar trebui ca oficialii romani sa intocmeasca oanaliza SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, threats -puncte tari, puncte slabe, oportunitati, amenintari) a Romaniei.Sau sa citeasca discutia care urmeaza.

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Citeşte pe Tetelejurnal.ro

/cover-story/analiza-swot-a-romaniei-esti-de-acord-7440324
7440324
comments powered by Disqus
Zece poveşti ale unor români care au reuşit. Cum au ajuns să lucreze pentru NASA, în laboratoarele de cercetare ale unor giganţi sau chiar să conducă companii de sute de milioane de dolari Zece poveşti ale unor români care au reuşit. Cum au ajuns să lucreze pentru NASA, în laboratoarele de cercetare ale unor giganţi sau chiar să conducă companii de sute de milioane de dolari

Sunt câteva mii sau poate chiar zeci de mii. Din China în SUA şi din Dubai la Varşovia. Predau la universităţi de top din lume, lucrează pentru NASA sau în laboratoarele de cercetare ale unor giganţi. Sunt antreprenori care au pus bazelor unor start-up-uri peste hotare. Sau sunt executivi care conduc businessuri regionale sau globale de top, cu afaceri de zeci şi chiar sute de milioane de euro. Sunt cei care fac cinste României.

vezi continuarea
ZF.ro
BREAKING NEWS! Acţiunile Renault s-au PRĂBUŞIT. Lovitură şoc pentru gigantul francez. Ce se întâmplă cu Renault şi Dacia BREAKING NEWS! Acţiunile Renault s-au PRĂBUŞIT. Lovitură şoc pentru gigantul francez. Ce se întâmplă cu Renault şi Dacia
BREAKING NEWS: S-a terminat! Guvernul aruncă BOMBA în România cu o ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ. Peste 200.000 de oameni rămân ŞOMERI. Vestea a venit ca un FULGER pentru cei care...
ONE.ro
Jurnalista Paula Rusu trăieşte doar cu un plămân. A aflat înainte de nuntă că are TBC Jurnalista Paula Rusu trăieşte doar cu un plămân. A aflat înainte de nuntă că are TBC
De ce şi-a retras Andreea Berecleanu copiii din şcolile de stat?
Cum a ajuns Smiley să facă atâţia bani: "Mi-am luat, în rate,...
Descopera.ro
Povestea INCREDIBILĂ a adevăratului ''Tarzan'', fiul unei prinţese din Rusia, care s-a retras în sălbăticie în urmă cu 60 de ani Povestea INCREDIBILĂ a adevăratului ''Tarzan'', fiul unei prinţese din Rusia, care s-a retras în sălbăticie în urmă cu 60 de ani
Întorsătură STRANIE la Observatorul Astronomic luat cu ASALT de agenţii FBI pe motiv de EXTRATEREŞTRI. ''Este un risc prea mare''
Diplomatul român care a SFIDAT ordinele comuniştilor şi l-a lăsat pe premierul Petru Groza fără un lucru extrem de valoros. ''SPARGE uşa dacă vrei, dar eu nu-ţi dau nimic''. Abia după 50 de ani, urmaşii lui l-au înapoiat
Go4it.ro
Dacă ai un telefon cu ANDROID, s-ar putea ca Google să îţi fi umblat în setări fără să ştii Dacă ai un telefon cu ANDROID, s-ar putea ca Google să îţi fi umblat în setări fără să ştii
Televizorul din CHINA cu AI care va schimba modul în ne uităm la programele preferate
O soluţie „high-tech” pentru STRES. Tehnologia care poate să reducă ZGOMOTUL din birouri aglomerate
Csid.ro
Dislipidemie: cauze şi tratament Dislipidemie: cauze şi tratament
Reguli pentru o slăbire corectă şi definitivă
Geanina Ilieş: alimentele de care nu se atinge

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.