Un fond cu o abordare diferită. În medie, valoarea unui tichet investit de OPX Ventures se va situa între 400.000 – 500.000 de euro

Autor: Ioana Niţă Postat la 22 ianuarie 2023 240 afişări

Ecosistemul de start-up-uri tech din România se află încă în curs de maturizare şi dezvoltare, numărul de fonduri de investiţii fiind încă relativ mic pe plan local, însă deja au început să apară noi astfel de jucători pe piaţă, unul dintre aceştia fiind OPX Ventures. Creat de Daniel Mereuţă, cu experienţă în recuperare de creanţe, Cosmin Ghinea, fost jurnalist ZF, şi Dragoş Simion, cunoscut pentru listarea la bursă a Flamingo Computers în 2005, OPX Ventures îşi propune să obţină circa 25-30 de milioane euro din fonduri publice şi de la investitori privaţi pentru a finanţa start-up-uri de tehnologie în faza early stage, obiectivul fiind ca fondul să devină operaţional începând cu jumătatea acestui an.

În mod concret, cel mai probabil la începutul lui 2023 vom începe şi formal procesul de aplicaţie pentru investitori instituţionali, pentru bani publici. În paralel, avem discuţii şi cu investitori privaţi, cu aceşti «limited partners», cum îi denumim în industrie. Vedem interes, ceea ce ne bucură foarte tare, pentru că, evident, avem un pic de «track record» pe care să-l arătăm şi credem noi că undeva la mijlocul anului vom fi operaţionali şi vom da drumul efectiv, din toate punctele de vedere, formal, la fond“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Daniel Mereuţă, cofondator al OPX Ventures.

„Vom fi un fond de investiţii early stage, un fond de investiţii timpuriu, ceea ce înseamnă că pentru noi este foarte important să găsim start-up-uri care pot să scaleze repede, ca să poată să meargă în rundele următoare într-un an şi jumătate, doi ani, asta este misiunea unui fond early stage: scalezi start-up-ul, îl ajuţi să crească, după care, evident, când vin jucători mai mari, faci un exit cu, sperăm, majoritatea dintre ele“, a completat el.

În medie, valoarea unui tichet investit de OPX Ventures se va situa între 400.000 – 500.000 euro, fondul urmând să facă circa 20-25 de investiţii în următorii zece ani. Investiţiile vizează în principal start-up-uri tech ce creează soluţii software de tip SaaS (software as a service) sau soluţii complexe de analiză a datelor.

OPX Ventures a luat naştere recent, ca o evoluţie a activităţii de angel investor al lui Daniel Mereuţă din ultimii trei ani, fiind momentan un microfond căruia i s-au alăturat încă doi parteneri: Cosmin Ghinea şi Dragoş Simion.

Cei trei au participat anul acesta şi la prima ediţie a programului dedicat fondurilor de investiţii demarat de InnoX-BCR: VC Bootcamp.

„Şi eu, şi Cosmin, şi Dragoş ne cunoaştem de foarte mulţi ani, încă din tinereţe, iar de-a lungul anului am tot discutat despre investiţii, despre start-up-uri. Acum trei ani, eu am început să fac investiţii ca angel investor, fie prin intermediul platformelor de crowdfunding, fie direct ca angel investor sau prin reţelele de angel investors din ţara noastră. Treptat, am început să construiesc un portofoliu care acum numără 13 companii şi crescând portofoliul, mi-am dat seama că este nevoie de mai multă experienţă şi aşa am început să discut şi cu Cosmin, şi cu Dragoş, să ne sfătuim, să îi mai întreb, să analizăm diverse oportunităţi. Acum suntem la nivelul la care am construit un microfond şi ne-am dat seama că poate este momentul să mergem la nivelul următor.“

„A apărut şi oportunitatea cu programul de la InnovX-BCR şi am zis că acesta este momentul în care trebuie să începem şi formal, şi educaţional, să accelerăm ideea noastră de a forma un fond“, a povestit Daniel Mereuţă. El şi-a început cariera în domeniul colectării de creanţe, iar ulterior a lucrat în industria de outsourcing. Recent, a reuşit să facă şi primul său exit, odată cu intrarea Medlife în acţionariatul start-up-ului local Sanopass.

„Suntem trei persoane care la bază venim din domenii diferite. Eu am experienţă care vine din zona de media, iar de 10-15 ani am trecut în barca de digital, lucrez pe proiecte digitale, în special pe marketplace-uri şi nu numai. Iar Dragoş are o experienţă de 25 de ani în zona de private equity, a făcut şi un IPO pe piaţa românească şi aşa mai departe. Deci reprezintă foarte bine profilul persoanei care înţelege extrem de bine zona corporate, finance şi aşa mai departe“, a adăugat Cosmin Ghinea, cofondator al OPX Ventures.

El a menţionat că fondul se adresează start-up-urilor din zonele de tehnologie pe care le înţeleg fondatorii, unde au deja un istoric. „Nu clădim ceva de la zero. Cele 13 firme în care am investit deja sunt toate dintr-o zonă de tehno­logie sau îmbrăţişează concepte de tehnologie, toate sunt pe zone de tip SaaS, advanced analytics şi aşa mai departe. Deci undeva în această zonă vom merge natural mai departe.”

Pentru anul curent, unul dintre obiectivele OPX Ventures este de a-şi calibra teza de investiţii. „Vrem să ne structurăm sau să ne calibrăm un pic teza investiţională, bazată pe feedbackurile pe care le-am primit în cadrul programului InnovX - BCR VC Bootcamp şi bazat pe această rafinare a tezei, care să însemne şi ceea ce consideră alţii că este bine să facem, dar, evident, bazat pe competenţele

noastre principale şi pe filozofia noastră de a face business, să încercăm să să strângem şi acel fond de 25 – 30 mil. euro”, a conchis Dragoş Simion, cofondator al OPX Ventures.   ■

Daniel Mereuţă, Cosmin Ghinea şi Dragoş Simion şi-au unit forţele pentru a crea un nou fond de investiţii în start-up-uri tech pe plan local: OPX ventures



Rubrica „Start-up Update”

1. Invitat: Bogdan Apostol, cofondator şi CEO al Nestor – platformă de „people intelligence“

Ce e nou? Start-up-ul local estima că va încheia anul 2022 cu venituri duble faţă de 2021, în condiţiile în care anul trecut a fost un an prolific pentru companie, aceasta ajungând la un portofoliu de peste 40 de clienţi din Europa, America de Nord şi America Latină. Înfiinţat în 2018, start-up-ul a reuşit recent să atragă o investiţie de 2 milioane de euro de la Eleven Ventures, Underline Ventures şi câţiva business angels din SUA.

„2022 a fost un an foarte aglomerat pentru noi, cu multe lucruri bune care s-au întâmplat pentru pentru Nestor, inclusiv runda de investiţii curentă. Până la sfârşitul anului probabil ne vom dubla veniturile faţă de anul trecut şi o să continuăm pe direcţia asta de creştere, bineînţeles, împreună cu investiţiile pe care le vom face intern în diverse procese, ca să putem scala şi mai rapid de atât în anii următori. Bineînţeles că ne uităm cu grijă, să zicem aşa, şi la situaţia financiară globală care se întrevede pentru 2023 cel puţin, şi suntem atenţi în acest context.“

2. Invitat: Ana Maria Pascu, head of sales în cadrul ProfiCircle - platformă B2B pentru amenajarea spaţiilor comerciale şi de depozitare.

Ce e nou? Start-up-ul local se află în discuţii pentru atragerea unei finanţări de 2 milioane de euro, sumă ce va fi alocată atât pentru dezvoltarea unor noi funcţionalităţi, cât şi pentru scalarea businessului la nivel internaţional, ţările vizate pentru extindere fiind cele din zona Benelux şi Franţa. De la lansarea sa în decembrie 2019 şi până în prezent, platforma ProfiCircle a reuşit să obţină în total investiţii de peste un milion de euro atât de pe plan intern, cât şi extern.

„Până acum am luat investiţii de 1.050.000 de euro. Ultima rundă a fost în valoare de 550.000 de euro şi a venit de la un investitor din Silicon Valley. Iar acum suntem în discuţii avansate cu mai mulţi investitori pentru 2.000.000 de euro pe care sperăm să-i luăm anul următor cât mai repede. Investiţia se va direcţiona către dezvoltarea platformei, către noi funcţionalităţi şi către scalarea la nivel internaţional, mai exact către scalarea platformei în ţările din Benelux şi Franţa.“



Rubrica „Start-up Boost”

Invitaţi: Diana Dumitrescu, CEO al InnovX, şi Bogdan Moldovan, CEO al Axigen Messaging

Programele de accelerare ale InnovX-BCR pentru start-up-uri şi companii de tip scale-up, dar şi pentru fonduri de capital de risc (venture capital) continuă şi în 2023

Diana Dumitrescu: „În primul rând, faptul că BCR este partenerul nostru strategic în continuare este un mare plus pentru noi, pentru că, iată, putem să construim împreună cu BCR şi asta este foarte important. Nu uit nici de ceilalţi parteneri, fără de care cu siguranţă nu am fi construit atât de multe. Şi aici mă uit şi către Microsoft, IBM, Oracle, Amazon,  parteneri de tehnologie Wi-PAT care au adus beneficii majore. O să construim în continuare, anul viitor vom avea tot două grupe start-ups şi scale-ups şi, bineînţeles venture capital.“

Bogdan Moldovan: „Eu personal nu am avut imaginea ritmului de accelerare, chiar dacă el este enunţat de la început. Cu toate astea, nu am vizualizat acest lucru. Odată intrat în programul de accelerare şi odată văzută şi simţită pe pielea noastră cantitatea de informaţii pe care programul o oferă către noi, diversitatea workshopurilor, de la finanţe la procurement până la strategie gen blue ocean, toate acestea venite şi servite într-un cadru formal, dar absolut în niciun caz lent, din contră, accelerat.“



Rubrica „Investor Watch”

Invitaţi: Daniel Mereuţă, Cosmin Ghinea, Dragoş Simion, fondatori ai OPX Ventures

Dragoş Simion: „Planul pentru 2023 ar fi să ne structurăm sau să ne calibrăm un pic teza investiţională, bazată pe feedbackurile pe care le-am primit în cadrul programului InnovX - BCR VC Bootcamp şi bazat pe această rafinare a tezei, care să însemne şi ceea ce consideră alţii că este bine să facem, dar, evident, bazat pe competenţele noastre principale şi pe filozofia noastră de a face business, să încercăm să să strângem şi acel fond de 25 – 30 mil. euro.”



ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovx, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation.

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.