LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Tehnologiile old-school, the new cool: de ce e nevoie ca tinerii programatori să înveţe şi limbaje de programare vechi?

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 27 mai 2023 166 afişări

Pe o piaţă a muncii în care programatorii tineri se concentrează aproape exclusiv pe tehnologiile moderne, să cunoşti vechile limbaje de programare a devenit nu doar un element esenţial pentru a învăţa dedesubturile celor noi, ci şi un factor diferenţiator, care îţi poate asigura continuitate şi siguranţă în carieră, este de părere Mihai Badea, directorul diviziei IT din cadrul companiei Alten România. Ce sfaturi are el pentru cei care vor să pornească o carieră în tech?

„Tehnologiile software mai vechi sunt destul de specializate şi au aplicabilitate limitată în anumite domenii, ceea ce poate fi un avantaj. Spre exemplu, limbajele de programare AS400, Cobol şi nu numai, fiind considerate «old-school», nu sunt la fel de populare şi nu sunt la fel de multe persoane dispuse să le înveţe. Dar acestea, dacă sunt cunoscute bine, pot oferi unui profesionist în domeniu o siguranţă în privinţa locului de muncă, deoarece nu există mulţi specialişti în aceste tehnologii. În plus, aceste limbaje de programare au o construcţie complexă, ceea ce îi poate ajuta pe tineri să dezvolte o gândire analitică şi să facă conexiuni mai uşor. Mai mult, consider că este foarte uşor pentru un tânăr să se adapteze la un limbaj de programare modern după ce a studiat un limbaj mai vechi”, a spus pentru BUSINESS Magazin Mihai Badea, directorul diviziei de IT în cadrul Alten România, subsidiara locală a companiei franceze cu acelaşi nume, ce desfăşoară activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică.

Astfel, în contextul în care programatorii tineri se axează acum aproape exclusiv pe tehnologiile moderne, unul dintre obiectivele Alten România, companie cu afaceri de peste 27,6 milioane de euro (134,6 milioane de lei) în 2021, ultimul an pentru care există date publice disponibile, este să includă în strategia de pregătire a programatorilor tineri tehnologie software veche – cunoscută sub termenul „legacy”, utilizate încă des în domeniile bancar şi comunicaţii, de pildă. „Şi eu, la rândul meu, am trecut prin vechile tehnologii, atât la liceu, cât şi la facultate şi pot spune că a fost o bază solidă pentru mine şi mi-a permis să mă adaptez uşor tehnologiilor moderne”, a spus Mihai Badea, adăugând că în prezent în facultăţile cu profil tehnic tinerii se întâlnesc cu tehnologii vechi de tipul C/CĂĂ.

De asemenea, directorul diviziei de IT a Alten România a punctat faptul că tinerii cu adevărat pasionaţi de industria de IT&C sunt atraşi şi interesaţi să înveţe vechile limbaje de programare. „Am întâlnit tineri absolvenţi de facultăţi de profil care şi-au început cariera în Alten prin înrolarea la academia de AS400 pe care o desfăşurăm intern. Din discuţiile cu colegii mei, sunt foarte mulţumiţi de decizia luată, pentru că se adaptează foarte uşor noilor tendinţe din piaţă, cu atât mai mult cu cât vechea tehnologie le-a dezvoltat considerabil abordarea în curba de învăţare.”

Nici zona de limbaje de programare şi tehnologii noi nu rămâne neglijată de reprezentanţii Alten România. Astfel, subsidiara locală a companiei franceze urmează să organizeze în vara anului 2023 o academie care va acoperi tehnologiile moderne, precum Java şi .Net, cu condiţia ca participanţii să rămână în cadrul companiei la finalul programului. „Academia se va întinde pe durata a două luni, timp în care colegii tineri vor putea dezvolta împreună cu seniorii noştri diverse aplicaţii ce vor deservi compania.”

În cadrul Alten România lucrează în prezent un număr de 740 de persoane, după ce pe parcursul anului trecut compania a recrutat 40 de noi specialişti. La nivel naţional, compania are birouri în Bucureşti, Piteşti, Craiova, Sibiu şi Timişoara şi are planuri de extindere în noi oraşe importante din ţară. „Suntem mereu în căutare de noi talente care să ne completeze echipa şi, de asemenea, ne propunem să investim tot mai mult în angajaţii noştri actuali şi viitori, să ne ocupăm de dezvoltarea personală şi profesională a acestora”, a mai spus Mihai Badea.


Carte de vizită

Mihai Badea, directorul diviziei IT A Alten România

1. Este absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UPG Ploieşti;

2. Şi-a început cariera în cadrul IBM, în 2007, când a preluat rolul de consultant în implementare de soluţii de business în mediul large enterprise customers, şi a continuat către zona de leadership, urmată de zona de cybersecurity;

3. În aprilie 2022, s-a alăturat echipei Alten România, ocupând funcţia de director al diviziei de IT în cadrul subsidiara locale a companiei franceze care desfăşoară activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică;

4. Pe plan personal, Mihai Badea este tată a doi copii şi printre pasiunile sale se numără călătoriile cu familia şi achiziţia de maşini vintage.


Soluţii necesare în vremuri incerte

Alte obiective important pentru subsidiara locală a Alten sunt reprezentate de intrarea pe piaţa de securitate IT cu servicii dezvoltate în cadrul companiei şi dezvoltarea unui security operation centers (SOC) as a service, care să ofere şi să asigure clienţilor servicii complete de securitate cibernetică. „Security operation centers as a service oferă aceleaşi capabilităţi ca un SOC intern, cum ar fi monitorizarea reţelei, log management, detectarea ameninţărilor şi indicatorilor de compromitere, investigarea incidentelor şi remedierea acestora, identificarea riscurilor cibernetice şi abaterilor de la politicile de securitate sau raportarea, diferenţa fiind că furnizorul extern asigură şi gestionează tehnologiile, procesele şi procedurile de lucru specifice, precum şi personalul specializat pentru asigurarea acestor servicii, cu suport 24/7. O arie importantă pe termen mediu şi lung mai este pătrunderea în piaţa de securitate IT cu o serie de servicii dezvoltate în acest sens, precum Cloud Security, Network Management, Endpoint Security sau Vulnerability Management.”

Mihai Badea a explicat că organizarea unui SOC intern poate necesita investiţii substanţiale în echipamente, aplicaţii, personal şi training. De asemenea, implementarea şi adopţia celor mai bune practici poate dura destul de mult timp, astfel, o soluţie SOCaaS vine să răspundă unor cerinţe imediate, fiind necesară în contextul incert în care ne aflăm la nivel global.

„Ameninţările cibernetice nu aşteaptă să fim pregătiţi, ci sunt într-o continuă creştere atât în ceea ce priveşte numărul, cât şi complexitatea. O soluţie SOCaaS ajută companiile să reducă din costurile asociate implementării şi gestionării unui SOC «tradiţional», dar şi timpii de implementare, îmbunătăţind astfel capabilităţile de detecţie şi răspuns şi reducând riscurile de atac şi compromitere a sistemelor IT şi pierderea de date critice. De asemenea, ajută la «maturizarea» rapidă a proceselor, optimizează costul resurselor şi poate scala în funcţie de cerinţele organizaţiei”, a spus directorul diviziei de IT al Alten România, care are în portofoliul de clienţi peste 80 de jucători activi în industrii diverse, precum cea bancară, automotive, IT, retail sau telecom.

Despre potenţialul industriei şi pieţei naţionale de IT&C, reprezentantul Alten spune că România poate schimba percepţia că ar fi doar o piaţă de suport pentru alte regiuni, având în vedere că, în ultimii ani, România s-a dezvoltat semnificativ din punct de vedere tehnologic, având mulţi specialişti în piaţă cu viziune asupra soluţiilor cerute. „Sunt convins că putem deveni o piaţă strategică la rândul nostru şi chiar să atragem înapoi în ţară o bună parte din specialiştii care au emigrat în ultimii ani. Este o oportunitate minunată de a creşte şi de a ne afirma pe plan internaţional şi sunt încrezător că putem realiza acest lucru prin valorificarea resurselor noastre umane şi tehnologice pentru a transforma România într-un hub tehnologic de top, recunoscut pe plan global”, a mai spus Mihai Badea.

Pasiunea pentru IT, cultivată din copilărie

Încă de la o vârstă fragedă, mai exact de la şapte ani, Mihai Badea „iubea să se joace” pe PC-ul tatălui lui – chiar dacă pe vremea aceea trebuia să se mulţumească cu a doua versiune de Windows.  „Visul meu din copilărie a fost să lucrez în acest domeniu. Primul contact cu lumea IT l-am avut la şapte ani, când cea mai mare bucurie a mea era să merg la biroul tatălui meu vinerea, când îmi terminam programul la şcoală, şi să îl aştept să îşi termine şi el programul, ca să mă joc pe calculatorul lui. Pentru mine totul a fost fascinant şi suficient de incitant încât să îmi deschidă ochii către un viitor în acest domeniu”, a povestit Mihai Badea.

Astfel, atras de dinamismul domeniului IT&C, a absolvit un liceu informatic şi a continuat cu Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul UPG Ploieşti. „Pot spune că sunt cu adevărat devotat acestui domeniu. Astăzi când spui IT, spui aplicabilitate în orice industrie. Este un domeniu aflat în continuă evoluţie, în care şi dintr-o poziţie de leadership ruptura de lumea tehnică este în realitate imposibilă.”

Mihai Badea şi-a început cariera în cadrul companiei americane IBM, unde a ocupat mai multe poziţii şi a „migrat” în mai multe zone ale industriei de IT&C, de la rolul de consultant în implementare de soluţii de business în mediul large enterprise customers; a continuat cu zona de leadership şi apoi a fost atras de securitatea cibernetică.

„Din dorinţa de a învăţa cât mai multe, am luat decizia de a merge către zona de cybersecurity, şi, având referinţe foarte bune în ceea ce priveşte Secure Works, am acceptat o poziţie de senior manager în cadrul acelei companii. A fost o perioadă benefică, în care alături de colegii mei am reuşit să livrăm servicii complexe cyber-related către clienţii large enterprise.” Iar în echipa Alten România a venit în aprilie 2022.


„Sunt convins că putem deveni o piaţă strategică la rândul nostru şi chiar să atragem înapoi în ţară o bună parte din specialiştii care au emigrat în ultimii ani. Este o oportunitate minunată de a creşte şi de a ne afirma pe plan internaţional şi sunt încrezător că putem realiza acest lucru prin valorificarea resurselor noastre umane şi tehnologice, pentru a transforma România într-un hub tehnologic de top, recunoscut pe plan global.”

Mihai Badea, director divizia de IT, Alten România


„Am construit un mediu de lucru nu de competiţie între echipe, ci bazat pe munca în echipă”

Agenda de lucru a lui Mihai Badea a tot evoluat odată cu parcursul lui în industrie, iar în prezent şedinţele cu diverşi stakeholderi îi ocupă o mare parte din timpul unei zile de lucru. „De asemenea, subiectele ce ţin de strategie sunt nelipsite din agenda zilnică. Dat fiind dinamismul contextului actual, este foarte important să te adaptezi pe loc. Totodată, personal, pun mult accent pe discuţiile cu colegii din companie, aşa că îmi dedic zilnic timp pentru a mă întâlni cu colegi atât din echipa mea, cât şi din alte echipe, pentru a le oferi sfaturi de viitor.”

El consideră că o calitate care nu ar trebui să îi lipsească unui lider bun este cea de a da putere şi energie echipei pe care o conduce. „Principala calitate al unui lider ar fi «Empower the team!». Este foarte important să ai o echipă în spate pe care să o susţii în iniţiativele sale, să discuţi transparent despre ideile comune şi să ajungi într-un timp scurt la un ţel comun.” În ceea ce-l priveşte, principala aşteptare pe care o are din partea celor nou-veniţi în echipă este aceea de a fi transparent atât cu el, cât şi cu colegii. „Mediul de lucru pe care l-am construit atât în Alten, cât şi în companiile în care am lucrat în trecut nu este unul de competiţie între echipe, ci unul bazat pe muncă în echipă.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.