Riscul atacurilor cibernetice grave va creşte

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 05 ianuarie 2016 149 afişări

Infractorii cibernetici au devenit tot mai pricepuţi şi au suficiente resurse pentru a lansa atacuri din ce în ce mai sofisticate asupra consumatorilor, companiilor şi guvernelor din întreaga lume. Anul 2015 a fost caracterizat de breşe ample care au expus indentităţile a milioane de oameni şi au dus la pierderea unor sume importante de bani. Pentru 2016, specialiştii Symantec au definit o serie de tendinţe care vor descrie cel mai bine domeniul securităţii informatice.

Riscul atacurilor cibernetice grave va creşte
Riscul atacurilor cibernetice grave va creşte

1. Nevoia de securitate crescută pentru dispozitivele IoT va deveni mai stringentă

Cu cât consumatorii cumpără mai multe ceasuri inteligente, aparate pentru monitorizarea activităţii, headset-uri holografice şi alte dispozitive de tip Internet of Things (IoT), nevoia de securitate a acestor dispozitive va fi tot mai ridicată. Până în 2020, aproape 30 de miliarde de dispozitive conectate vor fi utilizate într-o gamă largă de industrii, iar IoT va marca fiecare rol din cadrul întreprinderii, conform unui raport Gartner intitulat Agenda Overview for the Internet of Things. Piaţa dispozitivelor IoT este în creştere, însă este încă foarte fragmentată, cu o diversitate bogată de platforme hardware şi sisteme de operare la costuri reduse. Odată cu apariţia liderilor de piaţă şi dezvoltarea anumitor ecosisteme, atacurile împotriva acestor dispozitive se vor înmulţi. Vestea bună e că producătorii de sisteme de operare, în special Apple, fac progrese mari în aplicarea măsurilor de securitate în ecosistemele pe care le dezvoltă şi integrează. Cu aceste modificări atât de rapide, legislaţia va trebui să ţină pasul cu tehnologia în 2016. Unele ţări sau industrii vor începe să dezvolte metodologii sau reglementări privind abordarea noilor riscuri ale utilizării informaţiei, dreptul de proprietate asupra datelor şi drepturile dispozitivelor IoT.

2. Cresc oportunităţile infractorilor cibernetici de a compromite dispozitive Apple

Dispozitivele Apple au devenit foarte populare în ultimii ani - compania generează 13,5% din vânsările globale de smartphone-uri şi 7,5% din vânzările globale de PC-uri, conform celor mai recente date IDC valabile la finalul lunii septembrie 2015. Utilizarea în creştere a dispozitivelor Apple nu a rămas neobservată de atacatori, tot mai mulţi dintre acestea dezvoltând malware special pentru infectarea dispozitivelor ce rulează Mac OS X sau iOS. Deşi numărul de ameninţări direcţionate către sistemele de operare Apple rămâne destul de redus comparativ cu sistemele Windows sau Android, numărul atacurilor malware asupra dispozitivelor Apple a crescut rapid în ultimele 18 luni, iar brokerii atacurilor de tip zero-day au început să ofere recompense pentru vulnerabilităţile Apple. Odată cu creşterea popularităţii Apple, aceste tendinţe vor accelera în 2016, iar utilizatorii Apple trebuie să ia măsuri de precauţie pentru a preveni compromiterea dispozitivelor.

3. Se intensifică lupta dintre grupurile ransomware şi reţelele de distribuţie malware

De la primele atacuri, ransomware-ul a evoluat şi s-a extins din ţările vorbitoare de limbă rusă către Europa de Vest, SUA, Canada, Australia, Europa şi Asia, atrăgând tot mai multe grupuri infracţionale. În 2016, specialiştii Symantec preconizează că grupurile ransomware ar putea intra în conflict cu infractorii cibernetici care desfăşoară atacuri tradiţionale, cum este malware-ul. Infectările cu ransomware sunt clare şi evidente, în timp ce majoritatea celorlalte infectări cu malware sunt ascunse şi discrete. Prezenţa de ransomware pe un computer îl va determina pe posesorul computerului să cureţe amănunţit dispozitivul, înlăturând orice malware. Din moment ce ransomware-ul poate fi instalat de un element malware separat, acesta va fi şi el înlăturat, influenţând modelul de business al operatorului de malware. Astfel, este de aşteptat ca mai multe reţele de distribuţie malware să refuze să distribuie un malware atât de evident, forţând grupurile ransomware să-şi dezvolte propriile metode de distribuţie. Pe măsură ce aceste escrocherii pot fi detectate mai uşor, atacatorii şi malware-ul acestora este posibil să progreseze şi să folosească tehnici mai sofisticate pentru e evita detectarea şi pentru a preveni înlăturarea. „Scrisoarea de răscumpărare” va evolua şi ea, iar atacatorii vor utiliza diferite capcane pentru înşelarea utilizatorilor naivi.

4. Atacurile cibernetice şi breşele de date vor duce la nevoia de asigurare cibernetică

În adoptarea rapidă a asigurării cibernetice sunt doi factori cheie cărora li se atribuie această creştere: noi reglementări care obligă companiile să răspundă breşelor de securitate a informaţiei şi creşterea numărului de infractori cibernetici care folosesc informaţii furate pentru plăţi frauduloase, furt de identitate şi alte infracţiuni. Atacurile cibernetice şi breşele de date au impact negativ asupra reputaţiei şi cauzează perturbări în companie, dar, mai presus de toate, sunt costisitoare. Astfel, tot mai multe companii vor apela în 2016 la asigurarea cibernetică pentru protecţie suplimentară a datelor companiei, având în vedere că atacurile cibernetice încep să reflecte atacurile din lumea reală. Asigurarea cibernetică oferă organizaţiilor protecţie pentru limitarea riscurilor, însă companiile ar trebui să ia în considerare cu atenţie toate opţiunile de acoperire. Astfel, companiile vor avea nevoie de politici prin care să protejeze brandul, reputaţia şi activitatea în cazul unei breşe. Asigurarea cibernetică evoluează la fel de rapid ca tehnologia, pe măsură ce breşele de date şi riscurile cibernetice evoluează.

5. Riscul atacurilor grave asupra infrastructurilor critice va creşte

Au exista deja atacuri majore asupra infrastructurii, iar în 2016 specialiştii Symantec se aşteaptă la o creştere a acestora. Motivele acestui tip de atacuri sunt atât politice, cât şi infracţionale, cu naţiuni şi organizaţii politice care desfăşoară adevărate războaie cibernetice şi infractori care atacă pentru profit sau recompense financiare. IoT-ul industrial devine mai conectat datorită nevoii de raportare şi funcţionalitate îmbunătăţită prin conectivitate cu servicii suplimentare. Aceste modificări introduc suprafeţe mai mari de atac în mediile cel mai dificil de securizat în mod tradiţional.

6. Nevoia de criptare se intensifică

Criptarea nu mai este de multă vreme doar o tendinţă, ci a devenit o necesitate în industria tehnologiei. Cu atât de multă comunicare şi interacţiune între oameni şi sisteme în cadrul unor reţele nesigure şi vulnerabile cum este internetul, criptarea puternică a datelor â a fost recunoscută de ceva vreme şi este implementată pretutindeni. Din păcate, numeroase dispozitive şi aplicaţii noi au implementări slabe care duc la vulnerabilităţi ce permit atacatorilor să obţină acces la comunicaţii. De exemplu, dispozitivul mobil a devenit esenţial pentru comunicare, stocare de date şi interacţiune tehnologică generală, pentru majoritatea oamenilor, fiind în acelaşi timp o ţintă importantă pe care atacatorii cibernetici caută să o exploateze. Producătorii de sisteme de operare continuă să îmbunătăţească criptarea produselor lor, în completarea producătorilor de aplicaţii şi servicii. Deşi această tendinţă de criptare crescută protejează datele utilizatorului împotriva infractorilor cibernetici, a provocat şi furia guvernelor care consideră că acesta este un obstacol în aplicarea legii, existând riscul repetării cripto-războaiele din anii ’90 şi în următorii 2 ani.

7. Accelerarea dezvoltării securităţii biometrice

În ultimii 2 ani a avut loc o creştere semnificativă a utilizării biometriei şi se aşteaptă o dezvoltare semnificativă în rândul operatorilor industriali, prin implementarea de noi capabilităţi, atât cu noi senzori în dispozitive, cât şi cu adoptarea cadrelor de autentificare biometrică precum FIDO şi TouchID. Aceasta facilitează stocarea sigură pe dispozitive a informaţiilor biometrice (cum sunt amprentele), precum şi interoperabilitatea între aplicaţii şi sisteme. Prin urmare, biometria poate oferi consumatorilor beneficii importante prin înlocuirea parolelor cu autentificarea tradiţională sigură PKI protejată de senzorul biometric. Consumatorul obţine o securitate mai bună cu un confort semnificativ sporit în deblocarea dispozitivului, achiziţionare şi plăţi. Aceasta duce şi la adoptarea biometriei la nivel enterprise, urmând o posibilă scădere a dependenţei de parole începând chiar din 2016.

Fondată în aprilie 1982, compania Symantec este inclusă în topul Fortune 500 şi oferă una dintre cele mai vaste reţele de inteligenţă a datelor la nivel global, precum şi soluţii performante de securitate, backup şi disponibilitate pentru stocarea, accesarea şi partajarea datelor importante. Compania are peste 20.000 de angajaţi în peste 50 de ţări. 99% din companiile incluse în Fortune 500 sunt clienţi Symantec. În anul fiscal 2014, compania a înregistrat venituri de 6,7 miliarde dolari.

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro

/business-hi-tech/riscul-atacurilor-cibernetice-grave-va-creste-14955124
14955124
comments powered by Disqus
Cum să devii milionar după patru eşecuri Cum să devii milionar după patru eşecuri

După ce a ratat de patru ori startul în antreprenoriat, Cristian Oneţiu a decis să mai încerce o dată. El a pus bazele celei mai mari companii româneşti din industria de vânzări directe, afacere care i-a adus statutul de milionar. Cel mai recent proiect al său este Scale-Up 1000, o platformă prin intermediul căreia şi-a propus să transmită cunoştinţele sale fondatorilor de start-up-uri şi antreprenorilor din noua generaţie. Cum a ajuns în ipostaza de „profesor de antreprenoriat” după lecţia falimentului?

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri ”sar în aer”.Schimbări majore pentru posesorii de carduri Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri ”sar în aer”.Schimbări majore pentru posesorii de carduri
O resursă EXTREM de valoroasă, pe care românii o au din plin. A devenit al doilea ”aur negru” al planetei. Este una dintre cele mai CĂUTATE substanţe din lume
ProMotor.ro
Şoferul unui Golf este filmat cum repetă o greşeală de mai multe ori. În final provoacă un accident pe E85 - VIDEO Şoferul unui Golf este filmat cum repetă o greşeală de mai multe ori. În final provoacă un accident pe E85 - VIDEO
MARTORII din bord care anunţă DEZASTRUL. Orice şofer ar trebui să-i ştie
A crezut că a trecut cu roata peste un băţ, dar când s-a uitat mai bine a fost îngrozit. Ce făceau în acest timp trecătorii?
Descopera.ro
O schiţă realizată de da Vinci ULUIEŞTE lumea ştiinţifică. Sunt PRIMELE dovezi scrise - FOTO O schiţă realizată de da Vinci ULUIEŞTE lumea ştiinţifică. Sunt PRIMELE dovezi scrise - FOTO
Descoperirea care i-a ULUIT pe cercetători. Acest bărbat trăieşte fără 90% din creier. ''Nu credeam că se poate asta''
Descoperire INCREDIBILĂ într-un cufăr. Maestrul ILLUMINATI a...
Go4it.ro
MATE 30 PRO nu vine în EUROPA! Acesta ar putea fi începutul sfârşitului pentru HUAWEI MATE 30 PRO nu vine în EUROPA! Acesta ar putea fi începutul sfârşitului pentru HUAWEI
IPHONE 11 a fost deja depăşit! Un producător CHINEZ a lansat cel mai PERFORMANT telefon din lume, mai ieftin şi cu design mai plăcut
SAMSUNG este înfrânt? Compania se gândeşte să renunţe la telefoanele GALAXY S şi GALAXY NOTE
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.