Restart Energy One | Ecosistemul de sustenabilitate RED Platform

Postat la 31 ianuarie 2023 134 afişări

Restart Energy One, unul dintre liderii pieţei de energie regenerabilă şi servicii pentru tranziţie energetică, a lansat un ecosistem de sustenabilitate bazat pe trei componente: Platforma RED, Standardul RED de certificare şi integrarea de sisteme fotovoltaice.

Descrierea inovaţiei:

Actualul context geopolitic şi climatic a generat o nevoie acută pentru soluţii integrate, prietenoase cu mediul înconjurător, care să asigure în acelaşi timp predictibilitate şi eficienţă pentru producţia de energie. Prima componentă a ecosistemului a fost lansată în octombrie 2021 – RED Platform, primul sistem integrat şi descentralizat de tokenizare a creditelor de carbon. În 2022 a urmat lansarea standardului de certificare RED, construit conform recomandărilor europene privind certificarea şi taxonomia. Nevoia pentru acest standard a apărut ca urmare a unui deficit de capacitate din partea companiilor tradiţionale de certificare, ceea ce a generat întârzieri şi costuri crescute pentru proiectele care doresc să se certifice pentru a avea acces în pieţele de carbon şi implicit la veniturile generate de acestea. Cea de-a treia componentă a venit ca o evoluţie naturală a celorlalte două componente – este vorba de producătorii de energie regenerabilă, dar şi de companiile care au ales să construiască centrale fotolovoltaice dimesionate pentru consumul propriu. Investiţia totală a fost de aproximativ 12 mil. lei. Ecosistemul  astfel structurat oferă acces uşor la un venit suplimentar prin primirea de credite de carbon, creează un marketplace de tranzacţionare şi lichidizare pentru acestea, şi oferă un sistem sigur, transparent şi competitiv pe costuri pentru offsetul amprentei de carbon a companiilor. Restart Energy este deţinătorul exclusiv al francizei pentru piaţa românească. Toate aceste elemente au fost dezvoltate în România cu resurse locale de către o companie locală, iar iniţiatorul proiectului este Armand Doru Domuţă, CEO al companiei.

Elementul de noutate:

Ecosistemul de sustenabilitate vine cu câteva elemente unice, spun reprezentanţii companiei: utilizează o tehnologie 100% sigură, transparentă şi verde, e construit pe o structură de tip one stop shop şi oferă o interfaţă intuitivă uşor de utilizat şi accesat. „Dar diferenţiatorul principal este integrarea totală a tutror acestor elemente într-un singur ecosistem.”

Efectele inovaţiei:

În acest moment soluţia se adresează preponderent companiilor şi producătorilor de energie regenerabilă, dar pe viitor compania intenţionează să extindă aplicabilitatea şi pe zona de retail.

Proiectul va impacta dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a energiei regenerabile prin veniturile suplimentare generate de creditele de carbon, accesul la unelte specializate pentru efectuarea offsetului amprentei de carbon pentru companii, toate construite pe o tehnologie (blockchain) sigură, rapidă şi verde. Toate aceste efecte se vor traduce printr-o poluare redusă pentru comunităţi, dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii într-un mod sustenabil şi o accelerare a inovaţiei. Există deja şase proiecte active pe platforma RED.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.