Povestea unuia dintre cei mai puternici executivi români şi cum a ajuns acesta să deţină o funcţie care nu a mai fost ocupată niciodată de un român într-o companie gigant americană
În peisajul corporativ global, promovările executivilor români în poziţii de top management internaţional reprezintă evenimente notabile. Recent, Vladimir Sterescu, unul dintre pionierii industriei de outsourcing din România, a fost numit preşedinte al diviziei globale de outsourcing a Computer Generated Solutions (CGS), devenind primul român care accede la o astfel de poziţie în structura globală de conducere a companiei americane.
De la corporatist la antreprenor. Parcursul profesional al lui Vladimir Sterescu reflectă o evoluţie graduală. Şi-a început cariera în 1997 în mediul corporatist, la Connex (devenit ulterior Vodafone), unde a acumulat experienţă în managementul operaţional şi servicii pentru clienţi. În 2003, într-o perioadă în care România nu figura pe harta globală a outsourcingului, Sterescu a făcut tranziţia spre antreprenoriat, fondând EasyCall, una dintre primele companii de call-center din ţară.
Viziunea sa antreprenorială a fost validată în 2006, când americanii de la CGS au achiziţionat EasyCall. În loc să părăsească compania după exit, aşa cum se întâmplă frecvent în cazul achiziţiilor corporate, Sterescu a preluat conducerea operaţiunilor locale ale CGS România.
Sub conducerea sa, compania a devenit lider pe piaţa locală de externalizare de procese de business (BPO), traversând multiple etape de dezvoltare: de la perioada de pionierat a industriei BPO în România, prin era shared service centers, până la provocările şi oportunităţile aduse de pandemia de COVID-19.
Expansiune şi rezultate. Sub conducerea lui Sterescu, CGS România s-a extins prin deschiderea a şapte centre în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Târgu-Jiu, Miercurea Ciuc, Constanţa şi Galaţi, ajungând la peste 4.300 de angajaţi în prezent. Această expansiune a transformat România într-un hub regional de outsourcing şi a poziţionat CGS ca unul dintre cei mai mari angajatori din industrie.
În ceea ce priveşte performanţa financiară, în 2023, CGS România a raportat o cifră de afaceri de 81,5 milioane de euro, într-o uşoară scădere (2%) faţă de 2022, şi un profit net de 7,1 milioane euro. Pentru 2024, perspectivele sunt optimiste, cu o cifră de afaceri estimată pentru subsidiara locală de aproximativ 95 milioane de dolari.
CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
-
Bancul de luni | Fotbalistul și preotul
GANDUL.RO
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro