Orange România | CyberEDU

Postat la 17 ianuarie 2023 54 afişări

CyberEDU este o platformă educaţională creată ca un poligon virtual de antrenament pentru cei care îşi doresc să aprofundeze domeniul securităţii cibernetice. De asemenea, CyberEDU este destinat şi companiilor, care pot astfel pregăti şi echipele interne de securitate cibernetică, dar şi alte echipe precum cele care dezvoltă software sau care administrează infrastructura.

Descrierea inovaţiei:

Platforma CyberEDU a fost lansată în primăvara anului 2020 în România cu scopul de a servi ca mediu de practică pentru toţi cei care îşi doresc să înveţe securitate cibernetică. În prezent oferă peste 350 de laboratoare practice mapate pe cele mai importante standarde din industrie şi pune la dispoziţia celor care aleg să se antreneze un CV dinamic unde îşi pot urmări evoluţia din platformă. Pe parcurs, a devenit un instrument puternic şi axat pe practică pentru mediul academic ca să îşi completeze curricula teoretică. Pentru companii, a devenit o posibilitate de a exersa sau chiar învăţa, într-un mediu controlat, orice tip de abilitate necesară unui specialist în securitate. Capacităţile platformei au crescut treptat: CyberEDU găzduieşte regulat o serie de concursuri şi competiţii locale şi internaţionale cu peste 2.000 de jucători în acelaşi timp. Scopul platformei educaţionale CyberEDU este să ofere o alternativă coerentă şi practică în dezvoltarea de aptitudini tehnice pentru învăţarea securităţii cibernetice. În contextul unui deficit de forţă de muncă în domeniu, CyberEDU ajută la dezvoltarea pasionaţilor şi profesioniştilor în securitate cibernetică. Iniţiatorii proiectului sunt Florina Dumitrache, CEO şi cofondator, alături de Andrei Avădănei, CTO şi cofondator. CyberEdu este de asemenea susţinut de Orange România, prin intermediul programului de accelerare pentru start-up-uri Orange Fab. Specialiştii Orange, Monica Obogeanu – Startup Programs Manager, Ioan Constantin – Cybersecurity Expert şi Cristian Paţachia – Development & Innovation Manager, au contribuit cu resurse şi expertiză pentru dezvoltarea platformei, crearea unor materiale educaţionale, implementarea concursurilor UNbreakable România şi promovarea platformei câtre noi colaboratori şi clienţi.

Elementul de noutate:

Platforma CyberEDU permite simularea unor infrastructuri reale cu aceleaşi probleme şi vulnerabilităţi cum se întâlnesc în organizaţii. Laboratoarele sunt inspirate din scenarii din viaţa reală întocmai pentru ca abilităţile dobândite ulterior să fie aplicabile în activitatea cotidiană a unui (viitor) specialist. Un alt element de inovaţie este viteza cu care un profesor, lider al unei echipe sau un simplu utilizator de pe platformă poate organiza o competiţie, un examen sau un training de specialitate în domeniu prin utilizarea resurselor disponibile sau prin dezvoltarea unora noi. CyberEDU este primul instrument de acest gen din regiune pentru a creşte şi ghida noua generaţie de specialişti în securitate cibernetică. Prin funcţionalităţile existente, CyberEDU democratizează organizarea de competiţii de securitate cibernetică ce contribuie la educarea participanţilor prin elemente de gamification. În vara anului 2022 a avut loc şi o premieră pe CyberEDU, şi anume organizarea primului exerciţiu de tip Attack & Defense în cadrul cantonamentului de pregătire #RoCSC (Romanian Cyber Security Challenge – etapă premergătoare participării la European Cyber Security Challenge).

Efectele inovaţiei:

Prin CyberEDU s-au organizat aproape 80 de evenimente de securitate cibernetică, atât publice cât şi private, cu până la 2.000 de participanţi. În prezent, platforma numără aproape 12.000 utilizatori din România şi din alte 75 de ţări. De asemenea, la fiecare ediţie a programului UNbreakable România, organizat exclusiv prin CyberEDU, se înscriu aproape 800 de elevi şi studenţi din peste 30 de universităţi şi peste 100 de licee. CyberEDU a devenit o opţiune pentru sprijinirea comunităţii locale în promovarea industriei şi creşterea numărului de specialişti în securitate cibernetică, pregătiţi cu adevărat să facă faţă provocărilor pieţei. Cele peste 350 de laboratoare disponibile acoperă o paletă largă de skilluri, atât pentru zona de începători – şi aici ne referim strict la elevi şi studenţi – dar şi pentru avansaţi. În plus, există o categorie specială de scenarii pentru zona infrastructurilor critice; astfel, viitorii sau chiar actualii experţi se pot antrena constant cu provocări inspirate din viaţa reală.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.