Nu mai e loc pe hard

Postat la 13 martie 2007 1 afişăre

Daca toate informatiile digitale din lume ar fi in acest moment stocate, nu am avea suficient spatiu. Noroc ca mai stergem din ele si ca apar noi suporturi mai generoase.

Daca toate informatiile digitale din lume ar fi in acest moment stocate, nu am avea suficient spatiu. Noroc ca mai stergem din ele si ca apar noi suporturi mai generoase.

Analistii de la IDC au tinut sa masoare ce cantitate de informatii digitale genereaza planeta. Concluzia lor a fost ca nu avem suficienta capacitate de stocare pentru a inmagazina tot ce producem. Au fost considerate informatii digitale toate fisierele video, audio, e-mail-uri, pagini web, convorbiri telefonice pe Internet s.a.m.d. Fiecare dintre ele a fost inmultita cu trei, cifra considerata o medie a numarului de replici pe care le are un fisier. Tragand linie si facand calculele, s-a ajuns la 161 de miliarde de GB (adica 161 de exabytes) de informatie digitala produsa doar anul trecut. Cifra reprezinta cam de trei milioane de ori mai mult ca toate informatiile cuprinse vreodata in carti. Ar fi nevoie de 2 miliarde de iPod-uri din cele mai incapatoare pentru a stoca 161 de exabytes. Ultima analiza estimativa de acest fel a fost facuta in 2003 de Universitatea din California, care a calculat la 5 exabytes suma informatiilor digitale generate in acel an. Chiar si aceasta cifra este foarte mare, asa incat ce rost are capriciul de a calcula cum variaza de la an la an? Cei de la IDC spun ca este important sa stim cum anume marirea nevoii de stocare influenteaza noile prevederi regulatorii, deocamdata doar din Statele Unite, privind folosirea camerelor de supraveghere. E important insa si sa vedem cat spatiu de stocare ar fi necesar ca sa stocam totul. Pentru anul trecut, cei de la IDC spun ca spatiul de stocare disponibil la nivelul intregii planete era de 185 de exabytes, deci cu putin peste nevoia calculata, dar ca pana in 2010 situatia se va inversa. Spatiul de stocare disponibil va ajunge la 601 exabytes, dar necesarul va ajunge pana la 1 zettabytes (1.024 de exabytes). Din fericire, nu ne paste nicio criza de spatiu de stocare, pentru ca nu toate datele ajung subiectul memorarii electronice, iar pretul unitatilor scade permanent. Exista insa si contestatari ai acestor rezultate, care spun ca studiul este lipsit de obiectivitate, din moment ce l-a comandat EMC, una dintre cele mai mari companii de management al datelor. Asa ca studiul va fi reluat de un grup independent de cercetare, folosind metoda urmata acum patru ani la Universitatea din California. Cei de la IDC au anticipat ca nu se va ajunge la niste rezultate mult diferite, mai ales ca intre timp vor fi fost generate alte informatii noi de stocat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nu mai e loc pe hard
/business-hi-tech/nu-mai-e-loc-pe-hard-1008499
1008499
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.