Piratii si torrentele lor

Postat la 12 ianuarie 2010 32 afişări

Mininova, director si motor de cautare pentru multe site-uri de torrente, a inceput sa elimine linkurile care permit utilizatorilor sa descarce materiale protejate de drepturi de autor, in urma unei hotarari luate de justitie la solicitarea Stichting Brein (organizatia din Olanda care se ocupa cu protectia drepturilor de autor in domeniul divertismentului).

In loc de linkuri spre fisiere piratate, Mininova a optat pentru gazduirea unui serviciu care ofera spre descarcare materiale audio si video cu respectarea legii. "Este un lucru foarte bun faptul ca acum Mininova foloseste tehnologia BitTorrent pentru a face legal afaceri", a spus Tim Kuik, director al Stichting Brein. "Nu suntem impotriva tehnologiei, ci doar impotriva utilizarii ei pentru scopuri ilegale."

Nimeni nu supraestimeaza insa importanta evenimentului. Mininova a anuntat ca are in vedere sa faca recurs la decizia justitiei, iar industria de muzica si film continua sa se lupte cu site-urile similare, in special cu marii concurenti ai Mininova, isoHunt si The Pirate Bay (TPB). Luna trecuta, Stichting Brein a reusit sa determine TPB, care sustine ca are 22 de milioane de utilizatori la nivel mondial, sa elimine toate linkurile care duc catre materialele unui grup de companii olandeze producatoare de muzica si film. Daca nu va aplica aceasta hotarare, TPB risca sa primeasca o amenda de noua miliarde de dolari. "Dar verdictul nu este de fapt impotriva The Pirate Bay", a replicat Peter Sunde, fostul purtator de cuvant al site-ului. "Procesul este impotriva mea si a celor care au fondat site-ul, dar niciunul dintre noi nu mai detine controlul TPB", sustine Sunde. TPB si-a schimbat inca din 2006 proprietarii, apartinand in prezent companiei Riversella Ltd, cu sediul in Seychelles (desi Stichting Brein afirma ca Frederik Neij, unul dintre fondatorii TPB, este CEO al Riversella).

Nu este prima data cand fondatorii TPB se confrunta cu astfel de probleme. In luna aprilie a acestui an, Sunde si fondatorii - Frederik Neij si Gottfrid Svartholmmen - au fost gasiti vinovati pentru incalcarea drepturilor de autor si condamnati la un an de inchisoare si la plata de daune in valoare de 4,5 milioane de dolari catre un grup de companii media.

Spre deosebire de Mininova si TPB, avantajul isoHunt este faptul ca lucreaza in principal ca un motor de cautare. "Ca motor de cautare, noi doar oferim linkuri catre torrente, la fel ca Google", sustine Gary Fung, fondatorul site-ului, adaugand ca, fata de alte site-uri de acest gen, pana in prezent nu a avut probleme cu legea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
new media,
Mininova
/business-hi-tech/new-media/piratii-si-torrentele-lor-5291274
5291274
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.