Emisarul special Yahoo! in Romania

Postat la 13 mai 2008 16 afişări

Nu poarta costum si cravata din principiu, viseaza la un Aston Martin DB9 si in cea mai mare parte a carierei a fost propriul sau sef, castigand suficient incat sa nu fie nevoie sa-si caute o slujba.

Totusi, slujba l-a gasit pe el: bloggerul Bogdan “Bobby” Voicu este de anul acesta managerul Yahoo! in Romania. Negocierile cu Yahoo! au inceput in a doua jumatate a lunii februarie, cand Bobby Voicu (29 de ani), asa cum e cunoscut in internetul romanesc, a primit un e-mail de la Zhengxi Danard, product marketing manager al companiei pentru Europa de Est, cu o propunere de colaborare.

Au urmat o discutie telefonica de aproape o ora cu Danard, expunerea catorva idei privind o serie de scenarii date de Yahoo! si o intalnire informala la Istanbul cu un alt manager din companie, Voicu fiind la acel moment in Turcia, ca parte a planului sau de a face inconjurul lumii anul acesta. Apoi a batut palma cu cei de la Yahoo!, la jumatatea lui martie, cu toate ca in contractul de angajare incheiat pe un an, cu posibilitate de extindere, este trecuta data de 21 aprilie, diferenta de aproape o luna insemnand timpul necesar pentru incheierea formalitatilor.

“Nu imi cautam un job. Cei de la Yahoo! m-au gasit pe LinkedIn si m-au contactat”, spune Bobby Voicu, care nu a fost singurul candidat pentru postul de comunity manager pentru Romania, compania intrand in legatura cu mai multi bloggeri romani. De ce bloggeri? Yahoo! a avut in vedere un om cu experienta in online, care sa inteleaga aceasta piata din punctul de vedere al nevoilor utilizatorilor. In plus, aceasta persoana trebuia sa aiba capacitatea sa stabileasca o legatura cu utilizatorii, determinand astfel mai exact care sunt asteptarile privind serviciile.

O abordare asemanatoare a avut Yahoo! si in Turcia, concomitent cu recrutarea lui Voicu, numai ca persoana angajata acolo intr-o functie similara are un trecut profesional in industria telecom, sugerand astfel varianta ca directia de dezvoltare ar fi mai degraba serviciile mobile. Pentru bloggerul roman, ultimele saptamani au fost destul de incarcate, intrucat a preluat deja responsabilitatea de creare a unei legaturi intre companie si utilizatorii din Romania si se ocupa impreuna cu Yahoo! de trasarea strategiei pentru piata online.

In acest sens, Darren Patterson, business development manager pentru Europa, se afla in saptamana in curs la Bucuresti pentru a negocia parteneriate legate de planurile urmatoare ale Yahoo! in Romania, ceea ce inseamna ca portalul Yahoo.ro ar putea fi mai aproape de lansare decat se asteapta pe piata. “Deocamdata nu pot da foarte multe date despre ce vom face”, spune Voicu, care tine sa precizeze insa ca directia de dezvoltare a companiei nu este sa creeze un centru de cercetare in Romania, mai ales in contextul in care are deja unul in Israel si a deschis recent un altul in India, ci sa consolideze comunitatea de utilizatori Yahoo!. In fond, cea mai mare parte dintre romanii cu acces la internet folosesc serviciile companiei americane - Yahoo! numara peste 8 milioane de conturi active pentru serviciul de e-mail si peste 7 milioane de conturi pentru Yahoo! Messenger.

Cel putin in perioada urmatoare, Bobby Voicu va ramane singurul angajat al companiei in Romania. Echipa responsabila de aceasta piata este formata din doi oameni, dar project managerul responsabil de aplicarea strategiilor, desi este romanca, s-a stabilit de mai multa vreme la Paris si se va ocupa de aceasta divizie de acolo. Decizia lui Voicu de a accepta postul a fost motivata pe de-o parte de prestigiul corporatiei americane, dar pe de alta parte si de faptul ca “incepusem sa ma plafonez in ce priveste proiectele pe care le desfasor”. Desi nu i s-a impus, bloggerul isi va diminua implicarea in blogurile pe care le detine, chiar daca aceasta inseamna de fapt ca incasarile sale lunare nu vor mai fi la fel de consistente ca pana acum. “Componenta financiara nu a fost pe primul loc, motiv pentru care am ajuns foarte usor la o intelegere. Negocierea pachetului salarial cu Yahoo! a durat mai putin de cinci minute, eu neavand experienta unei asemenea negocieri”, spune Bobby Voicu.

Licentiat in finante, asigurari, banci si burse de valori, dupa ce a terminat Academia de Studii Economice Bucuresti a lansat o serie de bloguri si site-uri, atat in limba romana, cat si in engleza, facandu-se astfel cunoscut in blogosfera romaneasca, si a devenit ulterior consultant in domeniul online, cu specializare in blogging si social media. Pana acum, majoritatea veniturilor lui au provenit de la blogurile in limba engleza, insa in afara de blogul auto Autounleashed.com (gratie caruia Voicu a ajuns anul trecut primul blogger roman invitat oficial la un eveniment de catre o companie straina - in speta, de catre Chevrolet la Detroit), nu vrea sa faca public numele celorlalte, argumentand ca pana acum a avut experienta “clonarii” unor bloguri in engleza de catre romani.

Privita din perspectiva Yahoo!, angajarea unui reprezentant este justificata de planurile companiei de a deschide un birou in Romania in 2009 si de a oferi aici continut si servicii localizate. “Bobby Voicu va fi vocea Yahoo! in Romania. Prin el, compania va intra in dialog cu utilizatorii din Romania, va identifica zonele care trebuie imbunatatite pentru a oferi un continut local si servicii mai bune”, a declarat pentru Ziarul Financiar Zhengxi Danard, product marketing manager al Yahoo! pentru Europa de Est.

In ce priveste vanzarea de publicitate online, compania americana va continua sa fie reprezentata de agentia MediaCafe, existand posibilitatea unei colaborari intre agentie si Bobby Voicu. “Anul acesta, vanzarile de reclame Yahoo! in Romania ar putea ajunge de ordinul sutelor de mii de euro”, sustine Mihai Fanache, managing directorul agentiei de publicitate, in conditiile in care intreaga piata de publicitate online este evaluata pentru 2008 la o suma cuprinsa intre 12 si 15 milioane de euro.


Proiectele lui Bobby

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Yahoo!,
Bobby Voicu,
blogger,
manager,
Internet
/business-hi-tech/new-media/emisarul-special-yahoo-in-romania-2631791
2631791
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.