Cum se pot scurta linkurile

Postat la 28 iunie 2009 134 afişări

Pe masura ce creste popularitatea Twitter, creste si importanta serviciilor care reduc lungimea link-urilor inserate in posturile care au devenit din ce in ce mai populare, motiv pentru care in ultima perioada numarul acestora a crescut semnificativ.

Cand Mike Stuart, un adolescent din Canada, a inceput sa foloseasca platforma de microblogging Twitter, a aflat de la un prieten si de existenta TinyURL, un serviciu web care reduce dimensiunea link-urilor lungi. “Link-urile trimise la prieteni prin Twitter ocupa foarte mult spatiu din mesaj, asa incat un asemenea serviciu era binevenit”, a spus tanarul, referindu-se la limita de 140 de caractere impusa de specificul microbloggingului.

Daca Twitter a aparut in 2006, dar a capatat notorietate mai mult in ultimii doi ani, TinyURL este unul din primele site-uri de scurtare a adreselor de site-uri, creat inca din 2002 de Kevin Gilbertson. Evident, necesitatea de a obtine link-uri mai scurte din secventele de cifre si litere uneori interminabile care compun o adresa de site n-a aparut odata cu microbloggingul; un link kilometric arata prost si daca exista, si daca nu exista o limita in privinta numarului total de caractere permise intr-un un post sau un comentariu dintr-un blog sau intr-o comunitate online. In timp insa, cresterea numarului de membri ai retelelor sociale online cu interfete specifice, unde link-urile lungi fie nu pot fi postate, fie strica estetica paginilor, fie obstructioneaza cursivitatea lecturii - de la MySpace la Blogger si de la Facebook la Twitter sau Tumblr - a stimulat aparitia de solutii la acest gen de problema aparent marunta. Usor de construit, astfel de servicii au aparut in numar mare in ultimii ani, cu nume minimaliste precum Bit.ly, Is.gd, Tr.im sau Sp2.ro, majoritatea fiind create din pasiune, fara sa aiba un model de business in spatele lor.

Potrivit analistilor, singura popularitatea lui TinyURL a dus la crearea a cel putin 100 de astfel de site-uri. Un exemplu in acest sens este chiar Sp2.ro, primul site romanesc menit sa scurteze linkuri. Creat dupa modelul TinyURL de catre Constantin Cocioaba si lansat la sfarsitul lunii aprilie, Sp2.ro a ajuns intr-un timp scurt la aproape 5.000 de vizitatori unici pe zi, in conditiile in care in primele 10 zile de la lansare site-ul a fost vizitat de 1.000 de persoane. “Cred ca numarul de utilizatori va inregistra o crestere in continuare si ma bucur ca Sp2.ro este preluat de multi membri romani ai Twitter”, a declarat fondatorul site-ului.

Numarul de membri ai Twitter a crescut semnificativ in toata lumea in ultimele luni. In noiembrie anul trecut, Twitter avea in jur de 4-5 milioane de utilizatori, potrivit lui Jeremiah Owyang, analist al companiei de cercetare Forrester Research, iar in februarie acest an, blogul Compete.com a plasat Twitter chiar pe locul al treilea in topul celor mai populare retele sociale, cu un numar de utilizatori estimat la aproximativ 6 milioane.

Una dintre cele mai mari probleme ale site-urilor independente de scurtare a linkurilor este ca marile companii de pe piata si-ar putea crea pe rand propriile servicii de acest fel. Reteaua FriendFeed si-a lansat de curand propriul sau serviciu de scurtat linkuri, acelasi lucru l-ar putea face si Facebook, iar in plus exista posibilitatea si ca Google insusi sa patrunda pe aceasta piata. “Exista intotdeauna un risc, dar noi incercam sa ne impunem prezenta”, a comentat Andrew Weissman, director de operatiuni al Betaworks, companie ce detine Bit.ly, un serviciu de scurtare a link-urilor, despre care blogurile de specialitate au remarcat de curand ca pe nesimtite a luat locul TinyURL in calitate de serviciu “oficial” de scurtare pentru Twitter.

Deocamdata, alianta cu Twitter a ajutat semnificativ Bit.ly. Betaworks sustine ca saptamanal sunt accesate in jur de 50 de milioane de link-uri Bit.ly, mai mult decat dublul celor accesate la inceputul lunii aprilie. “Saptamanile viitoare ne asteptam sa atingem 60 de milioane de accesari”, a spus Andrew Weissman.

Parteneriatul vechi intre Twitter si TinyURL a cedat locul acceptarii Bit.ly posibil din cauza chestiunilor legate de finantare: Betaworks a sustinut si Summize, un motor de cautare cumparat de Twitter vara trecuta, iar printre finantatorii Betaworks se afla si cativa dintre primii investitori si consultanti ai Twitter. Aceste relatii i-au facut pe comentatori sa se intrebe daca nu cumva preferinta pentru Bit.ly semnalizeaza o posibila intentie a Twitter de a cumpara serviciul de scurtare. Compania de microblogging care n-a izbutit sa-si gaseasca drumul propriu spre un mecanism de monetizare ar cumpara astfel un serviciu care a reusit sa atraga de curand nu mai putin de 2 milioane de dolari de la investitori precum Alpha Tech Ventures, Mich Kapor, un nume cunoscut in industria de software, si Ron Conway, unul din recentii investitori in Google. Si daca spunem “nu mai putin”, avem in vedere ironiile comentatorilor de pe blogul TechCrunch, de pilda, care se intrebau ce mare lucru poate sa faca un serviciu de scurtare a link-urilor pentru a merita atatia bani. Daniel, unul dintre comentatori, spunea ca si-a creat propriul serviciu de scurtare, http://tcbp.net, intr-o singura ora.

De fapt, expertii cred ca diferenta o vor face in viitor serviciile care vor sti sa ofere cele mai utile facilitati, dincolo de scurtarea propriu-zisa. Cli.gs, unul dintre “scurtatoarele” cu cel mai mare set de facilitati auxiliare, a oferit nu numai posibilitatea de editare a link-urilor scurtate (in loc de combinatii aleatorii de cifre si litere, cum oferea TinyURL), ci si pe cea de monitorizare a traficului, ca pentru bloguri - cati utilizatori dau clic pe link si de unde vin. Go2.me ofera, in aceeasi fereastra cu pagina accesata prin intermediul scurtaturii, o interfata de chat, unde utilizatorii pot discuta rapid despre informatiile de pe pagina respectiva. Is.gd, in schimb, are avantajul ca produce link-uri mai scurte decat TinyURL, iar scurtimea ar putea fi un element decisiv in concurenta dintre astfel de servicii, dupa parerea multor utilizatori.

In ceea ce priveste Bit.ly, pe langa modificarea link-urilor, Bit.ly foloseste un serviciu numit Calais, dezvoltat de Thomson Reuters, care poate sa realizeze cautari semantice in paginile unde utilizatorii Bit.ly plaseaza noile link-uri. Astfel Bit.ly poate sa urmareasca subiectele cele mai dezbatute in comunitatea de utilizatori, 24 de ore din 24. “Serviciul ar putea deveni o sursa de informatii despre modul in care oamenii folosesc internetul, deoarece putem sa vedem unde anume sunt postate link-urile”, a spus Christopher Sacca, un investitor in Bit.ly, Twitter si Photobucket. Betaworks spera ca abilitatea de a urmari distributia informatiilor care ruleaza pe retelele sociale in timp real ar putea sa fie relevanta pentru viitorul cautarilor pe internet.

Ramane insa deschisa, pentru cine mai e atent la ea, problema intimitatii: cu toate ca serviciile de scurtare au imbunatatit mult si estetica site-urilor, si viteza de redactare si de lectura pe internet, toate raman expuse acuzatiei ca ar putea fi folosite drept camuflaj pentru spamuri sau atacuri de phishing sau pentru a redirectiona oamenii catre site-uri periculoase din punctul de vedere al securitatii. Pentru moment, nici cei ce dezvolta, nici cei ce folosesc “scurtatoarele” nu pot combate aceste riscuri. Dar cine a spus ca internetul e un taram lipsit de pericole?


Evolutia TinyURL

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/new-media/cum-se-pot-scurta-linkurile-4599273
4599273
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.