Ce surprize mai poate aduce outsourcingul IT

Postat la 19 iulie 2010 110 afişări

Perioada de glorie pentru outsourcingul IT din Romania pare sa fi apus. E adevarat, cresteri exista in continuare, dar nu mai suntem chiar in fruntea listei celor mai fierbinti destinatii pentru externalizare. O nisa, denumita scurt KPO, are insa sanse sa intoarca roata.

KPO este acronimul pentru "knowledge process outsourcing" - este vorba despre analize financiare complexe sau cercetari de piata pentru diverse companii din IT care aleg sa externalizeze aceste activitati. n esenta, asadar, daca externalizarea in IT inseamna in linii mari productie de software, iar cea de tip BPO ("business process outsourcing") presupune preluarea de catre o alta companie a unor procese simple de activitate, in general repetitive si care nu presupun personal cu un grad ridicat de cunostinte, in cazul KPO, forta de munca necesara este adesea chiar dublu specializata.

Externalizarea IT a prins elan in Romania inca din prima parte a ultimului deceniu, iar BPO a explodat de-abia de cativa ani incoace, mai ales odata ce tot mai multe nume mari din lume, precum Genpact sau Wipro, au venit aici, dar KPO a ramas ratusca cea urata a industriei. "n externalizarea IT din Romania lucreaza intre 12.000 si 15.000 de oameni, in cea de tip BPO sunt vreo 7.000, insa in externalizarea serviciilor de tip KPO (knowledge process outsourcing) numarul este infim", apreciaza Mark Vollenweider (foto), directorul executiv al companiei de outsourcing Evalueserve, intr-o discutie cu BUSINESS Magazin.

Piata romaneasca, alaturi de India, China, Chile sau Marea Britanie, a fost pe harta destinatiilor de outsourcing de tip KPO a Evalueserve inca de acum cativa ani, desi gradul de dezvoltare a acestei nise in Romania este foarte scazut. "KPO incepe sa se contureze insa in Romania si cred ca in urmatorii ani vor deschide birouri aici si alte companii. Spre exemplu, este foarte probabil ca Sutherland sa deschida un birou", spune Vollenweider, care estimeaza ca va inregistra afaceri de 5,5 de milioane de lei (1,3 milioane de euro) anul acesta in Romania, in crestere fata de nivelul de 3,5 de milioane de lei (0,82 milioane de euro) atins anul trecut.

Compania de origine indiana (in centrul din aproapiere de Delhi lucreaza 1.700 de angajati) s-a extins de-a lungul ultimilor ani, numarand peste 400 de angajati in birourile deschise in strainatate, dintre care deocamdata doar 50 in Romania. Perspectivele il imping insa pe Vollenweider sa ia in calcul cresterea numarului de angajati din Cluj, unde este plasat biroul, mai ales ca "avem in plan sa stabilim aici un centru de competenta unic in anumite domenii, precum servicii legate de proprietatea intelectuala sau de analize in domeniul sanatatii".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
outsourcing,
KPO,
Evalueserve
/business-hi-tech/it/ce-surprize-mai-poate-aduce-outsourcingul-it-6584959
6584959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.