Care este afacerea românească despre care un gigant american spune că este un succes de nivelul Facebook

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 18 mai 2021 14649 afişări

Visul improbabil exprimat de Daniel Dines în 2018 în cadrul unui interviu pentru ZF - că vrea să transforme UiPath într-un Google sau Facebook al României - a devenit realitate. După listarea la New York care a dus valoarea UiPath la aproape 40 de miliarde de dolari, Accel - gigantul american din lumea fondurilor de investiţii de capital de risc cunoscut şi pentru prima investiţie în Facebook, i-a dat dreptate românului - pariul pe proiectul pornit din Bucureşti poate fi pus în galeria celor mai tari tranzacţii ale sale, alături de cea în reţeaua socială lansată de Mark Zuckerberg. Nu e de mirare: investiţia de 172 milioane de dolari a Accel în UiPath valorează acum circa 7 miliarde de dolari.

Martie 2018. Daniel Dines povesteşte pe larg, într-un interviu de 53 de minute din studioul din redacţia ZF, cum a ajuns start-up-ul său la o evaluare de un miliard de dolari şi face o afirmaţie care dă şi titlul pentru articolul redactat după întâlnire: „Noi vrem să fim un soi de Google sau Facebook în România, să creăm un nou tip de companie aici”.

Asemenea vise păreau improbabile chiar şi pentru o companie tech care atinsese statutul de unicorn, doar că lucrurile chiar au evoluat aşa cum le-a schiţat Daniel Dines, iar compania este acum listată la Bursa din New York, cu o valoare de aproape 40 de ori mai mare decât atunci, iar unii dintre cei mai experimentaţi investitori din lume nu ezită să compare reuşita lui Dines cu cea a mult mai celebrului Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei sociale Facebook.

„UiPath este alături de Facebook, Slack sau CrowdStrike una dintre cele mai de succes investiţii din istoria Accel” spune fără ezitare, într-un interviu pentru ZF şi BM Andrei Braşoveanu, partener din anul 2019 în cadrul biroului din Londra al Accel, unul dintre românii implicaţi în decizia gigantului american de a investi în compania din România. Iar Braşoveanu nu ezită să califice acest moment, listarea UiPath, drept un moment istoric: „Listarea UiPath pe Bursa NYSE constituie un moment istoric pentru România, pentru Europa, cât şi pentru piaţa globală de software.

Acest IPO este unul dintre cele mai mari 3 în software din istoria burselor americane, alături de Snowflake şi de Qualtrics, o altă companie din portofoliul Accel. Pentru noi acest eveniment constituie o confirmare că antreprenori de oriunde din lume pot construi companii care pot revoluţiona pieţe globale, de la New York, până la Londra, Sidney sau chiar Bucureşti. Când Accel a fost fondat acum 38 de ani în campusul universităţii Stanford, noi am fost convinşi în faptul că fondatori talentaţi pot veni de oriunde, aşa că ne-am extins devreme în Londra (acum 21 de ani) cât şi în Bangalore.”

Plasarea UiPath pe piedestalul celor mai inspirate investiţii ale Accel vine şi în condiţiile în care listarea companiei conduse de Daniel Dines a dus valoarea acţiunilor deţinute de fond la câteva miliarde de dolari, cu un randament foarte bun pentru lumea capitalului de risc. „Noi am investit pe parcursul parteneriatului nostru cu UiPath un total de 172 de milioane de dolari (am condus Series A, Series B şi am participat în rundele următoare), cu Accel devenind cel mai mare acţionar extern al companiei. Valoarea totală a investiţiei noastre în acest moment este de peste 7 miliarde de dolari, reprezentând un multiplu de peste 40x faţă de sumă investită, şi de peste 400x faţă de investiţia iniţială. Noi am vândut 5% din acţiunile existente la data IPO-ului, păstrând în continuare majoritatea acţiunilor noastre”.

Însă pe lângă companii „star” precum UiPath există şi alte companii care nu au un asemenea succes sau care chiar eşuează, atrage atenţia Braşoveanu. „Industria de venture capital e bazată pe «outliers», adică de a investi în fiecare fond în 1-2 (sau mai multe) companii care pot returna 50-100x sau mai mult, şi în multe alte companii care nu returnează rezultate de succes, decât de a investi numai în companii care dau un rezultat sigur de 2-3x. Când ne luăm aceste riscuri, sperăm ca fiecare companie cu care lucrăm să poată atinge un nivel înalt, ceea ce bineînţeles nu se întâmplă întotdeauna. Ce contează foarte mult este ca şi echipa fondatoare să aibă acelaşi nivel înalt de ambiţie, ceea ce s-a întâmplat cu Daniel, care întotdeauna şi-a dorit să listeze UiPath pe Bursa din New York”.

Andrei Braşoveanu, care a absolvit Princeton şi a urmat un MBA la Harvard, a lucrat înainte de Accel la Merrill Lynch, BCW Group, KCG Holdings şi Foundation Capital. El a fost cel care a gestionat investiţia Accel în companii precum Humio sau dasdash. Primul român numit partener la biroul din Londra al Accel a fost Luciana Lixandru, care a fost şi ea implicată în tranzacţia cu UiPath. Ea a devenit între timp partener la Sequoia Capital, un alt gigant din lumea fondurilor de investiţii cu capital de risc. Cum s-a ajuns la investiţia Accel în UiPath din 2017? O echipă de trei oameni, printre care s-a numărat şi Andrei Braşoveanu, a venit de mai multe ori la Bucureşti pentru a se întâlni cu Daniel Dines şi echipa lui. „La sfârşitul anului 2016 trei dintre noi de la Accel din Londra am făcut câteva vizite repetate în România pentru a petrece timp cu Daniel, Marius şi echipa lor.

Atunci UiPath era relativ necunoscută în ecosistemul antreprenorial din România, dar începuse deja să îşi construiască un renume global în industria de software, ei definind practic domeniul de RPA (Robotic Process Automation). Am fost impresionaţi atât de ambiţia echipei cât şi de cât succes aveau vânzând produsele lor unor corporaţii renumite din America, fără neapărat să îi fi cunoscut în persoană. Am petrecut mult timp cu echipa atât în biroul lor cât şi afară (ţin minte o cină veselă pe care am avut-o la Vacamuuu), şi am plecat cu toţii convinşi că vrem să facem orice pentru a avea şansa de a lucra cu UiPath. La începutul anului 2017 am concluzionat investiţia iniţială, conducând runda de Series A, şi de atunci a început povestea noastră de a lucra împreună. După câteva luni ne-am dat seama că povestea UiPath va fi una deosebită. Creşterea companiei ne-a spulberat orice aşteptare. Acest lucru ne-a convins să conducem şi runda următoare de Serie B, unde am contribuit şi cu fondul nostru global de growth capital pentru companii mai mature.”

Care sunt şansele de a investi într-un astfel de start-up european, cu un asemenea succes? „De la început şansele sunt mici”, admite Braşoveanu, şi adaugă: „Ca exemplu din activităţile noastre, noi ne întâlnim anual cu peste 20.000 de companii, dintre care investim global în aproximativ 100. Din acestea doar câteva ajung să aibă un parcurs atât de impresionant. Ceea ce îmi dă speranţă este faptul că mulţi tineri fondatori, mai ales din România, vor fi motivaţi de acest eveniment şi îşi vor dedica cariera pentru a-şi construi propriile companii de succes. Personal eu îmi doresc să petrec mai mult timp în România şi sunt convins că vom face şi alte investiţii aici pe viitor.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.