Cand IT-istii au idei trasnite

Postat la 30 iunie 2008 52 afişări

Ce au in comun o camasa, un urs si un sistem audio? Tehnologia. Firmele producatoare de gadgeturi pun in practica cele mai trasnite idei in speranta ca vor ajunge in topul celor mai profitabile companii

De la 9 la 5

Corporatistii simandicosi sunt usor de reperat dupa afinitatea excesiva pentru trei lucruri: bani, golf si camasile imaculate. Si ar mai fi un lucru: comportamentul atent studiat, care nu trebuie sa dea de gol dorintele ce nu se potrivesc cu mediul scortos in care se invart. Exista totusi un mod prin care un astfel de "corporatist" poate avea cele mai fancy gadgeturi, pastrandu-si in acelasi timp reputatia de manager scrobit. Husa pentru laptop "9 to 5" transmite un mesaj foarte clar membrilor board-ului unei corporatii: "sunt atat de manager, incat si laptopul meu poarta cravata". Aceasta husa infatiseaza un bust de barbat imbracat in camasa alba si purtand cravata. In plus, are si un buzunar in care poti pune creioane sau stilouri. Husa pentru laptop "9 to 5" poate fi achizitionata de la Barry?s Farm pentru suma de 40 de dolari. Arata angajatilor ca esti un manager din cap pana in picioare, chiar daca jeansii si pantofii sport spun cu totul altceva. Desi niciun manager workaholic care se respecta nu respecta un program de 8 ore.

GPS incognito

La prima vedere este doar o jucarie draguta de plus. Daca te uiti mai atent, vei observa ca acest ursulet stie sa indice drumul potrivit la fel de bine ca un GPS. Pentru ca exact asta este: un GPS in blana de urs. Nu numai ca acest urs, creat de japonezii de la iXs Research Corporation, o companie producatoare de roboti, iti da indicatii audio, dar isi va ridica si manutele pentru a-ti arata unde anume trebuie sa intorci. Ca o functie suplimentara, ursuletul a fost programat sa ofere informatii despre punctele de reper locale daca se intampla cumva sa i se fure capul. Dar ursul de aproximativ 31 de centimetri are si responsabilitati de siguranta. Producatorii

i-au pus in jurul gatului un fel de senzor care detecteaza vaporii de alcool pentru a impiedica soferii sa conduca atunci cand au alcoolemia prea ridicata. Cand detecteaza urme de alcool in respiratia soferului, ursul GPS intreaba: "Nu-i asa ca nu ai baut nimic?".

Accelerarea brusca il face pe ursulet sa exclame "Ai grija!", pentru a-l face astfel pe sofer sa se gandeasca de doua ori inainte de a apasa prea tare pe acceleratie. Compania de roboti care a dezvoltat acesti ursi si pe care i-a prezentat la jumatatea anului 2008, spera sa ii lanseze pe piata din Japonia anul viitor. Pana atunci, japonezii se mai gandesc la cateva imbunatatiri. "Vrem sa-l facem mai compact si am vrea de asemenea sa oferim acest produs intr-o varietate de forme, inclusiv personaje cunoscute", spune Fuminori Yamasaki, CEO-ul iXS Research.

Generatia iPHONE

Noul iPhone de la Apple ? mai rapid, mai ieftin si cu mai multe functii integrate ? are parte de aprecieri din partea analistilor, care spun ca terminalul valoreaza mai mult decat un loc in istoria telefoanelor mobile. Compania, care doreste sa-si atinga targetul de 10 milioane de iPhone-uri vandute pana la sfarsitul acestui an, a scazut pretul cu aproape 50%, de la 339 de dolari la 199 de dolari (pentru cel mai ieftin model). Mai mult, oficialii companiei i-au asigurat pe cumparatori ca aceste modele, desi sunt mai ieftine, au viteza de retea 3G mai mare si GPS incorporat. Noul iPhone, care va fi lansat pe piata pe 11 iulie, in Statele Unite ale Americii, si pe 21 iulie, in celelalte tari, poarta numele de iPhone 3G datorita vitezei de transfer mai mari. "Nu conteaza daca Apple nu isi atinge obiectivul propus. Indiferent daca realizeaza sau nu targetul de 10 milioane de telefoane vandute pana la sfarsitul anului, adevarul este ca Apple a avut un succes absolut pe aceasta piata", este de parere David Chamberlain, analist pentru In-Stat Research. Declaratia lui Chamberlain este sustinuta de faptul ca iPhone-ul a devenit un trend setter in domeniu, ceilalti producatori de telefoane mobile vazandu-se nevoiti sa mearga in aceeasi directie pentru a nu mai pierde procente din cotele de piata.

Sistem audio XXS

Sony a lansat in luna iunie a acestui an micro sistemul theater HT-IS100 BRAVIA - 5 boxe extrem de mici, care abia ating dimensiunile unei mingi de golf. Nu va lasati insa pacaliti de dimensiune, pentru ca noul sistem audio/video furnizeaza un sunet surround care poate fi foarte usor integrat intr-un home theater. Sistemul audio 5.1 include 4 difuzoare satelit cu dimensiunea de 42,67 x 42,67 mm, si un subwoofer, care au impreuna un output de 425 de wati. Sistemul de la Sony include un tuner AM/FM, 3 porturi HDMI si o telecomanda si foloseste tehnologia Sony Digital Cinema Auto Calibration, insotita de functia Multi-Speaker Formation si sistemul S-Master.

Toate aceste tehnologii permit ca difuzoarele sa se adapteze la distanta la care sunt plasate si la spatiul pe care il are camera in care sunt amplasate, prin utilizarea unui microfon. Motivul pentru care japonezii de la Sony au dezvoltat un sistem format din boxe atat de mici are legatura cu dorinta sporita a clientilor de a avea spatii cat mai putin incarcate. "Consumatorii isi doresc in casele lor o experienta de cinema din perspectiva sunetului surround, dar ezita sa-si decoreze locuinta cu echipamente supradimensionate", spune Tyler Ishida, directorul de marketing al Diviziei Audio a companiei Sony Electronics. "Sistemul HT-IS100 include toata puterea unui sistem home theater conventional in 5 difuzoare discrete care practic sunt invizibile."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cand,
IT-istii,
au,
idei,
trasnite
/business-hi-tech/it/cand-it-istii-au-idei-trasnite-4074277
4074277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.