8 ani de comunicare în 140 de caractere

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 02 aprilie 2014 184 afişări

Fenomenul Twitter împlineşte în martie opt ani, prilej de a privi înapoi la modul cum o companie înfiinţată pentru distribuirea de podcasturi a ajuns să lanseze una dintre cele mai populare reţele sociale din lume. Folosit în egală măsură de muzicieni, şefi de stat sau oameni simpli,Twitter are deja rezervată o pagină în istoria internetului.

În doar opt ani, proiectul Twitter a devenit un punct de referinţă al internetului, dar şi un serviciu care a modelat felul cum comunică oamenii. Twitter a fost creat în martie 2006 de către Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone şi Noah Glass şi lansat în luna iulie a aceluiaşi an.

Povestea sa începe cu doi foşti angajaţi ai Google, Evan Williams şi Biz Stone, şi start-up-ul lor numit Odeo. Odeo a fost gândit iniţial ca o platformă de distribuţie a podcasturilor, la mare căutare la acea vreme. Însă după ce Apple a anunţat integrarea sistemului podcast în programul iTunes, a devenit evident faptul că era nevoie de o idee nouă.

Originile actualului Twitter se regăsesc într-o sesiune de brainstorming ţinută de conducerea companiei Odeo. Dorsey, pe atunci student la New York University, a venit cu ideea unei persoane care foloseşte sistemul SMS pentru a comunica cu un grup. Primul nume al proiectului a fost twttr, fiind inspirat de alte servicii ce foloseau nume scurte, precum Flickr. Primul mesaj a fost postat de Jack Dorsey la data de 21 martie 2006, prima versiune a Twitter fiind disponibilă ca o resursă internă a companiei.

Platforma a devenit populară extrem de rapid, având peste 500 de milioane de utilizatori în 2012, care postau 340 de milioane de mesaje zilnic. Fiind unul dintre cele mai vizitate site-uri, Twitter a fost numit „SMS-ul internetului„.

Twitter este o reţea socială online şi o platformă de microblogging care permite utilizatorilor să trimită şi să primească mesaje scurte, de maximum 140 de caractere, numite „tweeturi„. Utilizatorii înregistraţi pot trimite şi citi mesaje, iar cei neînregistraţi pot doar să citească. Platforma poate fi accesată pe website-ul Twitter, prin SMS sau prin aplicaţiile mobile. Compania Twitter Inc. are sediul în San Fran-cisco şi birouri în New York, Boston, San Antonio şi Detroit.

În octombrie 2006, Biz Stone, Evan Williams, Jack Dorseyşi alţii au format Obvious Corporation şi au achiziţionat Odeo de la investitorii iniţiali. Twitter a devenit companie de sine stătătoare în aprilie 2007.

„Nu a fost clar de la început ce va fi Twitter. Au numit-o reţea socială, au numit-o microblogging, dar era greu de definit pentru că nu venea în locul altui produs. Operam într-o zonă nouă, nedescoperită, şi urma să aflăm ulterior ce anume este Twitter.

Oricum, modul în care îl definisem iniţial s-a schimbat de-a lungul drumului, iar concluzia noastră a fost că Twitter este mai mult o reţea de informaţii decât o reţea socială„, povesteşte Evan Williams.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/8-ani-de-comunicare-in-140-de-caractere-12375996
12375996
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.