Internetul si lumea in 2014

Postat la 14 martie 2006 1 afişăre

Nu este atat de important ce anume facem in Internet, ci faptul ca acel comportament pe care-l avem online poate servi ca un model pentru schimbari comportamentale in viata reala.

Nu este atat de important ce anume facem in Internet, ci faptul ca acel comportament pe care-l avem online poate servi ca un model pentru schimbari comportamentale in viata reala.

In urma cu vreo zece ani, Larry Ellison - presedintele companiei Oracle - prevedea moartea PC-ului. In viziunea sa, computerul personal urma sa fie in scurt timp inlocuit de "terminale usoare" pentru acces la retea iar procesarea va migra spre servere de mare putere. Desi extrem de atractiva si bine argumentata, proorocirea sefului marelui Oracol s-a dovedit falsa. Au trecut zece ani si in loc sa devina mai suple, computerele de pe birourile noastre au devenit de zece ori mai grele.

Alaturi de profetiile lui Ellison, multe altele au fost brutal infirmate de realitate. Insa tentatia de a cunoaste sau macar de a intrezari viitorul este prea adanc ancorata in firea omeneasca pentru a putea fi descurajata de esecuri. Prezicerea a fost rebotezata prognoza iar iluminarea a fost inlocuita de statistica. Un studiu realizat de Elon University si Pew Internet & American Life Project si-a propus sa prevada evolutia Internetului in urmatorii zece ani centralizand raspunsurile la un chestionar pe care l-a adresat unui numar de aproape 1.300 de specialisti si experti cu mare greutate in lumea IT.

Alaturi de raspunsurile seci, studiul - al carui rezumat se intinde pe 60 de pagini - consemneaza si o selectie dintre argumentatiile oferite de respondenti. Rezultatele sunt cel putin interesante, avand in vedere ca majoritatea expertilor considera ca evolutia Internetului va avea o influenta determinanta asupra intregii societati. Un prim rezultat interesant se refera la impactul Internetului asupra sistemului institutional, iar domeniul in care se asteapta cele mai radicale schimbari este cel editorial, cu precadere in zona diseminarii stirilor. Pe de-o parte, expertii considera ca informarea va avea un caracter mult mai personal, atat din partea receptorului cat si din partea emitatorului, ceea ce va eroda bazele difuzarii in masa prin evitarea intermediarilor si folosirea mijloacelor de agregare personalizate. Expansiunea weblog-urilor este considerata simptomatica in aceasta directie, iar noii titani ai domeniului vor semana mai degraba cu Google si Starbooks decat cu cei de azi.

Al doilea domeniu in privinta impactului este considerat cel al educatiei, unde se prevede ca invatamantul la distanta va conduce la personalizare si la diversificare la nivel pre-universitar, in vreme ce adultii vor avea la dispozitie un sistem continuu si dinamic de specializari. Si la locul de munca se prevad schimbari importante, prin continuarea descentralizarii organizationale si printr-o accentuare a dinamicii organizarii pe orizontala combinata cu scaderea pana la disparitie a conditionarilor legate de spatiu si timp. Modul de organizare a proiectelor open source pare sa devina mainstream peste zece ani. Importante sunt considerate si mutatiile care vor surveni in domeniul asistentei medicale, a politicii si administratiei, a artelor si divertismentului... Ceva mai rezistente la schimbare par zonele mai personale ale societatii, cum ar fi familia, comunitatile locale si, mai ales, religia.

Insa, in ansamblu, optimismul este destul de temperat. Doua treimi dintre experti considera ca cel putin un atac devastator va surveni asupra infrastructurii retelei informationale sau energetice iar unii atrag atentia ca pe masura ce dependenta de Internet a intregii societati va creste, acesta va deveni o tinta tot mai atractiva pentru organizatii radicale sau teroriste. Chiar daca nu agreeaza scenariile catastrofice, mai multi respondenti considera ca securitatea deficitara a Internetului, invazia de spam, pornografie, virusi si viermi va descuraja adoptarea sa in multe domenii si ca impactul va fi mult mai mic decat se estimeaza. Pe de alta parte, chiar cantitatea imensa de informatie vehiculata prin retea poate constitui un dezavantaj, deoarece cu cat circula mai multe date - adesea contradictorii - cu atat este mai greu de extras informatia semnificativa. Dar, cred altii, acest neajuns poate fi combatut prin integritate si discernamant, mai intai la nivel institutional si apoi la nivel personal.

Desi printre specialistii care au luat parte la ancheta se afla nume legendare precum Bob Metcalfe sau Vinton Cerf, am selectat ca incheiere o observatie a profesorului Douglas Rushkoff: "Ca intotdeauna cand apare un mediu nou, cele mai mari schimbari vor fi metaforice. Nu este atat de important ce anume facem in Internet, ci faptul ca acel comportament pe care-l avem on-line poate servi ca un model pentru schimbari comportamentale in viata reala".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Internetul si lumea in 2014
/business-hi-tech/internetul-si-lumea-in-2014-977304
977304
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.