În cât timp un robot îţi va lua slujba? 352 de experţi au decis în cât timp un robot va putea opera mai bine decât un chirurg

Autor: Florin Casota Postat la 28 iulie 2017 685 afişări

Eşti îngrijorat că un robot îţi va putea lua sjuba? Experţii în Inteligenţă Artificială prezic ca mulţi oameni îşi vor pierde slujbele în dauna roboţilor şi asta se va întâmpla mai curând decât ai crede

În cât timp un robot îţi va lua slujba? 352 de experţi au decis în cât timp un robot va putea opera mai bine decât un chirurg

Echipa Katjei Grace de la Institutul Viitorului Umanităţii al Universităţii Oxford a contactat 1634 de academicieni şi experţi în Inteligenţă Artificială şi i-a întrebat când cred că maşinăriile inteligente vor îndeplini anumite sarcini mai bine sau mai repede decât oamenii.

Dintre aceştia 352 de experiţi au răspuns, apoi cercetătorii au calculat cam în cât timp se va întâmpla o anumită predicţie.

În următorul deceniu, experţii se aşteaptă ca roboţii să depăşească oameni în eficienţă la traducere (până în 2024), să scrie esee de liceu (până în 2026) şi să conducă un camion (până în 2027).

Până în 2031 roboţii vor lucra mai bine decât oamenii în retail, până în 2049 vor fi capabili să scrie un roman best-selling şi până în 2053 vor fi capabil să opereze mai bine decât oamenii.

De asemenea, experţii cred că toate slujbele vor fi automatizate în următorii 120 de ani şi că există 50% şanse ca Inteligenţa Artificială să fie mai eficientă decât omenirea indiferent de slujbă în următorii 45 de ani (un sistem numit high-level machine inteligence -HLMI).

De remarcat este faptul că a apărut o discrepanţă în ceea ce cred experţii asiatici şi nord-americanii. Asiaticii cred că un sistem HLMI este posibil să apară în următorii 30 de ani, pe când cei din America de Nord cred că asta este posibil să se întâmple în următorii 74 de ani.

Forumul Economic Mondial prevede că 5 milioane de slujbe vor fi realizate de către sisteme de Inteligenţă Artificială, autmoatizare până în 2020.

Urmărește Business Magazin

ALEPH STORY: De ce este energia în România mai scumpă decât în Italia sau Spania. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.