Hobby de CEO. Antonio Eram, CEO & Partner NETOPIA Ventures: „Capacitatea de a armoniza lucrul în echipă atât în momente de tensiune cât şi în cele de relaxare te învaţă extrem de multe despre felul în care se realizează interacţiunile umane”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 24 februarie 2024 403 afişări

Despre sailing, Antonio Eram spune că „este considerat probabil cel mai complex sport de echipă deoarece pune la încercare simultan toate simţurile, instinctele, fizicul şi mentalul”. Născut la malul mării şi cu o educaţie care a vizat construirea unei cariere în marina comercială, Antonio Eram şi-a desfăşurat activitatea profesională departe de luciul apei care, ulterior, a ajuns să îl atragă prin prisma hobby-urilor sale legate de sailing şi iahting.

„Am reuşit să construiesc câteva businessuri consistente plecând de la zero, într-un climat de cele mai multe ori indiferent, ca să nu spun ostil. Am găsit şi adunat în jurul ideilor de business oameni care au crezut în ele şi împreună am definit şi uneori redefinit segmente de piaţă. Succesul pentru mine nu stă neapărat în valoarea businessului sau în cota de piaţă, ci în felul în care construcţiile noastre sunt folosite pentru a genera valoare de către toţi partenerii şi clienţii noştri. Chiar dacă am reuşit un exit în acest an, consider că sunt abia la început, oportunităţiile fiind infinite”, declară Antonio Eram, fondatorul grupului Netopia. El a preluat supervizarea strategiei globale a grupului, în urma tranzacţiei prin care pachetul majoritar de acţiuni a fost preluat de Innova Capital, una dintre cele mai importante companii de private equity din Europa Centrală şi de Est. Netopia este un grup de companii româneşti înfiinţat în 2003, care cuprinde serviciile Netopia Payments, mobilPay Wallet, web2sms şi Kartela. Peste 25.000 de afaceri din industria de e-commerce folosesc serviciile şi soluţiile grupului Netopia: plăţi mobile, tranzacţii online cu carduri bancare sau prin SMS, marketing prin SMS sau reîncărcări cartele de telefonie mobilă; aplicaţia mobilPay Wallet este primul portofel digital multifuncţional din România.

Cât priveşte planurile de viitor, antreprenorul spune că întreaga lume este în prag de schimbare, care va veni poate puţin prea abrupt. „AI, blockchain, social sunt termeni care pot fi combinaţi într-o infinitate de variaţii din toate punctele de vedere. Viitorul se scrie acum şi ar fi păcat să nu îmi aduc într-un fel sau altul aportul.”

În opinia lui Antonio Eram, cel mai important lucru în viaţă este stabilirea unui set de valori şi principii coroborat cu o consistenţă în aplicarea lor. Acestea trebuie să fie atât personale cât şi sociale, distincte chiar dacă există puncte de intersescţie.


PREFERINŢE:

CUVÂNT: CURIOZITATE

CARTE: Atlas Shrugged, Ayn Rand

PERSONALITATE: Elon Musk

SPORTIV: Alex Thomson

TIP DE VACANŢĂ: Orice conţine Activităţi şi Experienţe. Tot ce este pasiv şi static mă indispune

DESTINAŢIE DE VACANŢĂ: Deocamdată pe planeta Pământ. Sunt miliarde de oportunităţi


Ce hobby aveţi şi cât timp îi dedicaţi? Când şi cum a început interesul pentru această zonă?

Sailing şi iahting, unde primul este competiţional, iar al doilea de plăcere (ce uneori poate fi destul de provocatoare). Sunt născut la malul mării, la Constanţa, iar educaţia a fost în direcţia construirii unei cariere în marina comercială. În anii ‘90 şi chiar mai departe, înainte de 1989, aceasta era o meserie al cărei mare beneficiu era că îţi permitea să vezi lumea, nu doar să visezi la ea. Totuşi, după facultatea de marină civilă (Universitatea Maritimă din Constanţa – n.red.), am ales să mă detaşez de această direcţie şi să încerc ceva nou. Am reuşit, însă dorinţa de a fi pe mare, de a trăi experienţe noi, de a vedea lumea în mişcare a rămas. În urmă cu şapte ani, am început să navighez pe veliere mici în competiţii interne şi mai apoi internaţionale. De-aici până la a avea propria barcă a fost doar un pas (mic). Luate pas cu pas, am avut parte de experienţe extraordinare, de la furtuni de proporţii epice la zile în şir fără pic de vânt (iar în competiţii nu este permis să porneşti motorul decât dacă ai o urgenţă sau abandonezi), sau camaraderii care îmi dovedesc că umanitatea evoluează în bine în ciuda tuturor vicisitudinilor sau a părerilor unora.

(Un alt hobby este muzica.) Colecţia mea cuprinde 16.000 de viniluri pe care le-am colecţionat de a lungul timpului. Îmi place să îmi petrec câteva ore de weekend într-un loc special pentru mine, care este la Palatul Universul, TwoSide Records, de unde aproape săptămânal fac o selecţie de noi titluri. Muzica pe care o aleg este şi clasică, mult jazz şi rock, disco, dar şi genuri mai puţin cunoscute, cum ar fi pop japonez şi lounge al unor artişti din Orientul Apropiat.

Ce corespondenţe există între acest hobby / sport şi afaceri?

(Sailingul – n.red.) Este considerat probabil cel mai complex sport de echipă deoarece pune la încercare simultan toate simţurile, instinctele, fizicul şi mentalul. Capacitatea de a armoniza lucrul în echipă atât în momente de tensiune cât şi în cele de relaxare te învaţă extrem de multe despre felul în care se realizează interacţiunile umane. Este mai mult decât un sport, este o metodă de a înţelege lumea, natura, oamenii dar şi capacitatea fiecăruia de a fi.

Este practicarea unui hobby benefică pentru relaţiile de afaceri / pentru afacere?

În special în aceste competiţii (naţionale şi internaţionale) am întâlnit nenumărate persoane cu care am legat strânse prietenii. Afacerile au fost întotdeauna pe planul secund în competiţii, însă pot spune că s-au format şi consolidat afaceri profitabile pentru toţi. În plus, este inevitabil să nu vorbeşti şi despre business atunci când în echipaj ai oameni de afaceri, cu care petreci 24/7 timp de 4-5 zile fară întrerupere.

Ce beneficii are hobby-ul pentru dvs.?

În primul rând capacitatea de a-mi înţelege limitele şi a încerca să le depăşesc. În al doilea rând, liniştea. Nimic nu este mai fascinant decât să înţelegi infinitul în mijlocul mării înconjurat de stele. Ceva ce fiecare dintre noi ar trebui să experimenteze măcar o dată în viaţă. Sigur, aici putem avea o discuţie despre celelalte pasiuni pe care le am (sau hobby-uri prin asociere), am ales însă să vorbesc despre iahting acum.

Există regulile aplicabile în hobby şi în afaceri? Dacă da, care?

Munca în echipă, capacitatea de a gândi pe multiple planuri, creativitatea cu mijloace limitate, eficienţa de lucru în stress, privaţiuni fizice şi mentale etc. Practic după o cursă de patru zile poţi spune că te întorci cu o experienţă ca după un curs motivaţional combinat de două luni. Desigur, mai obosit, însă garantat de o sută de ori mai fericit şi energizat.

Care sunt regulile obligatorii în sport / hobby şi afaceri?

Valori şi Reguli. Echipă şi Creativitate. Plus multă curiozitate. Restul se completează de la sine.

Ce tip de sport / hobby nu aţi practica niciodată? De ce?

Nu am fost niciodată atras de sporturile de contact, oricare ar fi ele. Probabil deoarece am fost atras de pasiuni ce combină regulile de mai sus. Cu mici excepţii, aceste sporturi nu se încadrează.  

CARTE DE VIZITĂ

1. La finalul lui 2019 a fondat NETOPIA Ventures, având funcţia de managing partner;

2. 2014 este anul în care a cofondat mobiLender.mx;

3. În 2006 a deţinut funcţia de development manager în cadrul DotCommerce România;

4. În perioada 2001 – 2005 a fost angajat al Mobifon Connex (acum Vodafone);

5. În 2003, vreme de unsprezece luni a lucrat la 1Sound.com, în regiunea Los Angeles, ca web development & marketing consultant;

6. Timp de trei ani a lucrat la GMB Computers, în Constanţa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.