Gadget Review: Un proiector 2 în 1 bun pentru prezentările office - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 28 ianuarie 2018 431 afişări

Epson EB-U42 este un proiector cu o rezoluţie Full HD care este destul de compact pentru a putea fi utilizat atât acasă pentru filme, cât şi pentru a fi transportat la birou pentru prezentări. Însă cât de bine îndeplineşte cele două funcţii?

+PORTABIL

+ IMAGINE SATISFĂCĂTOARE

-CAM ZGOMOTOS

Produsul are o combinaţie de culori alb-negru plăcută ochiului. Nu este un proiector care să impresioneze prin aspect sau prin calitatea materialelor utilizate, dar este mulţumitor din acest punct de vedere. Este destul de mic pentru a putea fi îndesat într-o geantă (care vine la pachet cu proiectorul) şi astfel îl poţi lua cu tine când ai nevoie să faci o prezentare.

Instalarea se face destul de facil şi proiectorul stă bine la capitolul conectivitate datorită celor două porturi HDMI, portului USB şi unuia VGA şi poţi ataşa chiar şi un adaptor wireless pentru a putea utiliza aplicaţia iProjection a Epson; astfel, utilizatorul poate proiecta poze, clipuri video sau documente direct de pe smartphone sau tabletă.

Proiectorul poate fi controlat cu o telecomandă sau prin apăsarea butoanelor de pe spatele acestuia. Meniurile sunt intuitive şi uşor de folosit.

Modelul EB-U42 are un afişaj Full HD cu o luminozitate destul de mare (3.600 de lumeni) şi eu l-am folosit chiar şi într-o zi însorită, fără perdea sau draperii la fereastră. Ecranul este ajustabil şi se poate întinde până la 300 de inci. Pe lângă rezoluţia Full HD, Epson susţine un raport de contrast de 15.000:1, ceea ce se traduce în faptul că este numai bun pentru prezentări, dar poate fi utilizat şi pentru filme acasă.  Proiectorul poate fi setat în funcţie de preferinţele tale de culoare sau intensitate, dar vine şi cu moduri de imagine prestabilite precum cinema sau prezentare. Modul cinema are culori plăcute, uşor şterse şi potrivite pentru urmărirea unui film, iar modul de prezentare este ceva mai constrastant. În schimb, în modul standard imaginea proiectată mi s-a părut că este cam galbenă. Cine are însă de gând să urmărească filme noaptea într-o cameră mai mică e bine să-şi treacă proiectorul în modul eco deoarece în modul normal este cam zgomotos şi ar putea strica experienţa cinematică.

De asemenea, e bine de ştiut că proiectorul, deşi mic, emite o sursă de căldură consistentă şi cred că ar putea ţine locul unei aeroterme într-o cameră mică.

Mai mult, producătorul susţine o durată de viaţă a lămpii de 10.000 de ore în modul ecologic. Asta ar însemna că te-ai putea uita la 5.000 de filme (2 ore / peliculă); asta înseamnă un film pe zi timp de aproape 14 ani.

Totuşi calitatea imaginii nu-l recomandă pentru utilizarea exclusivă de home cinema. Proiectorul este mai mult decât capabil la redarea prezentărilor, dar nu este ideal pentru filme din cauza faptului că nu poate reda cum trebuie culorile, mai ales în scenele întunecate, atunci când negrul este mai degrabă gri decât negru. n plus, în asemenea scene întunecate se mai pierd şi detalii pe care un proiector home cinema le-ar fi redat. n schimb, scenele bine iluminate sunt redate bine de către proietor. Nivelul de detaliu este bun pentru un proiector de buget şi EB-U42 redă bine şi textele scrise cu un font mai mic, fără a fi înceţoşate. Asta este o problemă des întâlnită în rândul produselor care îndeplinesc două funcţii, în cazul de faţă utilizarea acasă şi la birou.

Proiectorul are tehnologie LCD şi nu ar trebui să întâmpini problemele proiectoarelor cu tehnologie DLP (Digital Light Processing); el ar trebui să redea imagini mai luminoase într-un mod consistent.

Foarte multe dintre proiectoarele de azi au şi o componentă audio şi pot reda sunetul în cazul în care difuzoarele laptopului nu sunt suficient de puternice. Modelul EB-U42 are un singur difuzor, iar sunetul emis nu este unul foarte bun, nu are un volum foarte mare şi nici claritatea acestuia nu este foarte bună.

Proiectorul Epson este unul destul de luminos şi o cameră mică va fi iluminată complet. Asta face ca prezentările să arate bine indiferent de camera sau sala de şedinţă unde are loc prezentarea.

În concluzie, proiectul Epson EB-U42 a fost creat pentru a reda prezentări dar şi filme, însă nu reuşeşte să le satisfacă bine pe ambele, acest produs adresându-se în mod special oamenilor de business care au multe prezentări de făcut şi au nevoie de un produs suficient de uşor şi de compact pentru a putea fi dus peste tot. Cei care vor un proiector doar pentru a viziona filme acasă ar trebui să caute în altă parte.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.