Gadget Review: Fitbit Alta HR, o brăţară de fitness ce încurajează mişcarea - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 14 mai 2017 787 afişări

Mănâncă, plimbă-te, culcă-te, repetă. Acesta ar putea fi crezul celor care folosesc brăţările de fitness. Nu trebuie să fii atlet sau să faci sport pentru a le utiliza. Sunt folositoare chiar şi pentru cele mai sedentare persoane. Fitbit, liderul pieţei de brăţări de fitness, prin alta hr a realizat o brăţară de fitness minimalistă capabilă să monitorizeze şi să analizeze mai multe seturi de date şi să încurajeze oamenii să facă sport.

Wearables, sau dispozitivele purtabile, au ajuns la îndemâna consumatorilor în urmă cu câţiva ani, iar popularitatea lor a crescut odată cu piaţa. Cele mai vândute produse din această categorie sunt brăţările (reprezintă 85% din piaţă), iar liderul este Fitbit, care şi-a întărit poziţia prin lansarea a Charge 2 în cel de-al treilea trimestru din 2016, dar şi prin modelul de faţă, numit Fitbit Alta HR.

Compania americană a adus îmbunătăţiri versiunii anterioare, numite simplu Alta, adăugându-i un senzor de monitorizare a bătăilor inimii, fără a mări dimensiunile produsului.

Fitbit Alta HR, oferit pentru testare de Flanco, este minimalist, simplist şi, deşi poate se potriveşte mai degrabă în sala de forţă, nu face discordanţă nici în sala de şedinţe, cel puţin în varianta cu cureaua neagră. Spun asta deoarece Fitbit permite consumatorilor să schimbe curelele, mulţumindu-i pe cei care caută să accesorizeze. Produsul are doar 15 mm grosime, ceea ce îl face destul de uşor de camuflat şi nu atrage atenţia asupra lui, precum alte produse din categoria brăţărilor şi ceasurilor sport, care sunt mai mari. Acest aspect, combinat cu faptul că are o curea din silicon elastică, permite utilizatorului să poarte brăţara fără probleme şi când doarme.

Totuşi nu este fără de păcat: displayul nu e suficient de puternic iluminat; astfel, în miezul zilei, cu soarele pe cer, poate fi dificil de citit. Nu este un capăt de lume, dar sigur poate fi enervant. Într-un număr trecut, când am testat MiVia 350 Essential, m-am plâns de faptul că displayul brăţării nu se aprindea atunci când voiam să văd ce oră este. La Alta HR nu e cazul, displayul este programat să se aprindă de fiecare dată când ridic mâna să verific cât este ceasul, dar nu o face tot timpul foarte exact. Câteodată merge perfect, alte dăţi mă găseam că îmi tot mişcam mâna pentru a trezi brăţara.

Să trecem şi la date exacte. Brăţara monitorizează paşii făcuţi, bătăile inimii, caloriile consumate, distanţa parcursă şi înregistrarea sesiunilor de sport, fie alergat fie aerobic. Toate aceste date sunt disponibile la încheietura mâini, iar pentru a putea naviga prin meniu utilizatorul trebuie să lovească uşor de două ori brăţara pentru a trezi dispozitivul, apoi o singură dată pentru a naviga. Sistemul este OK, dar nu este perfect şi poate fi îmbunătăţit.

Brăţara ar fi fost zero fără software-ul din spate. Alta HR se conectează la smartphone prin intermediul unei aplicaţii printr-o conexiune Bluetooth. Nu este necesar să fii conectat permanent pentru ca brăţara să funcţioneze, ci doar atunci când vrei ca datele din brăţară să fie înregistrate în sistem. Pe telefon poţi observa câţi kilometri ai mers, evoluţia consumului de calorii pe ore, bătăile inimii în anumite intervale şi evoluţia somnului. Din ce am putut observa, monitorizarea datelor este destul de precisă, deşi poţi păcăli brăţara că te deplasezi dacă gesticulezi ca şi cum ai merge sau fugi, deşi stai pe loc. Totuşi asta nu este o problemă foarte mare, pentru că gesturile normale nu sunt înregistrate ca paşi.

De asemenea, poţi monitoriza câtă apă bei şi ce mănânci, dar aceste lucruri trebuie, încă, făcute manual. Poţi ţine un jurnal al tuturor alimentelor consumate astfel încât să ştii exact câte calorii ai consumat şi câte ai ”ars“. Din aplicaţie poţi face asta prin scanarea codului de bare al produsului, însă cred că este valabil doar pentru produse din Statele Unite, deoarece funcţia nu a mers pe niciun produs testat de mine.

Pe lângă asta, aplicaţia are şi caracteristicile unei reţele de socializare, astfel încât poţi să-ţi compari datele cu prietenii sau vă puteţi provoca la diferite antrenamente ori trasee.

Aplicaţia creată de Fitbit este foarte bine pusă la punct, arată bine şi informaţiile sunt afişate extrem de intuitiv. Este foarte interesant că poţi vedea exact cât timp ai stat, cât timp ai fost activ, cum ai dormit, câte minute pe noapte ai stat treaz, cum ai ars caloriile sau să vezi cum îţi bate inima.

De asemenea, conectarea la telefon permite ca brăţara să te anunţe când te sună cineva sau când primeşti SMS-uri (afişează o parte din mesaj) şi poţi pune alarme pentru a-ţi aduce aminte să bei apă, de exemplu. În plus, Alta HR te ”deranjează“ în fiecare oră cu mesaje gen ”Hrăneşte-mă 100 de paşi“ sau ”Vrei să mă scoţi la plimbare“, pentru a-ţi aminti să faci puţină mişcare. Un alt plus al produsului este autonomia bateriei; astfel, brăţara poate fi folosită timp de o săptămână fără să fii nevoit să o pui la încărcat.

Astea fiind spuse, Alta HR este o brăţară fitness ce se adresează tuturor, este un device poate puţin cam scump, dar care te încurajează să faci mişcare, poate chiar să practici mai mult sport şi stochează şi afişează datele într-un mod inteligent.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.