Cum a aparut Firefox

Postat la 13 februarie 2006 1 afişăre

Spre sfarsitul anilor ‘90, Internet Explorer si Netscape, ambele aplicatii comerciale, se luptau cu sanse egale pentru preferintele utilizatorilor.

Spre sfarsitul anilor ‘90, Internet Explorer si Netscape, ambele aplicatii comerciale, se luptau cu sanse egale pentru preferintele utilizatorilor.

UMAR LA UMAR Dupa lansarea versiunii Windows ‘98, echilibrul s-a rupt si au aparut primele idei despre crearea unui browser open-source.

NETSCAPE SCOS PE TUSA In versiunea Windows ‘98, Microsoft a integrat browser-ul de Internet in sistemul de operare si a spulberat de pe piata Netscape. In ciuda incercarilor de revitalizare (noua versiune 6 a fost un esec), Netscape nu a reusit sa mai concureze serios cu Internet Explorer.

OPEN-SOURCE, O SOLUTIE? In perioada ‘98-’99, dezvoltatorii Netscape au pus bazele Mozilla Foundation, o organizatie non-profit a carei prima mare realizare a fost tehnologia de citire a paginilor web "Gecko", practic "motorul" browser-ului care urma sa devina Firefox.

UN PACHET PREA GREU Suita de programe dezvoltata de Mozilla devenise prea complicata si avea peste 40 MB, facand foarte dificil download-ul pentru utilizatorii care voiau sa o testeze. Dezvoltatorii s-au hotarat sa "sparga" blocul software in mai multe programe separate intre care sa se numere si un browser foarte suplu si rapid.

"CE NUME SA-I DAM?" Noul browser s-a numit mai intai Phoenix si apoi Firebird, insa pentru ca autorii sai au avut probleme legate de copyright, i-au schimbat numele in Firefox. In prezent, kit-ul de instalare are doar 5 MB, iar utilizatorii mai pretentiosi pot adauga si alte soft-uri precum clientul de e-mail Thunderbird, editorul de pagini web NVU sau aplicatia de tip organizator personal Sunbird.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cum a aparut Firefox
/business-hi-tech/cum-a-aparut-firefox-977319
977319
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.