Cinci amintiri plăcute de la cel mai mare târg de tehnologie din Europa

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 14 septembrie 2012 71 afişări

IFA Berlin este probabil cel mai mare târg IT al Europei şi are loc în fiecare an la începutul toamnei. Ediţia din 2012 tocmai şi-a tras cortina, iar eu am fost prezent printre miile de produse şi expozanţi, despre care vă voi povesti, pe scurt, câte ceva în acest articol.

Desigur, e greu să sumarizezi în doar câteva rânduri multitudinea de dispozitive şi tehnologii întâlnite la IFA, un târg parcă mai activ ca niciodată, ce s-a remarcat prin lansarea unor mult aşteptate telefoane, prin apariţia unor televizoare moderne şi electrocasnice inteligente sau prin dezvăluirea a zeci de laptopuri şi tablete ce vor rula Windows 8, ce urmează să fie oficial lansat în luna octombrie.

Windows 8 şi interfeţe tactile

Touchscreen-ul sau ecranul tactil, cel atât de apreciat în prezent pe smartphone-uri sau tablete, va deveni o parte tot mai importantă a gadgeturilor în viitorul apropiat. La IFA, touchscreen-urile erau integrate peste tot, de la electrocasnice la computerele de zi cu zi. Am văzut nenumărate concepte de laptopuri hibride, laptopuri cu unul sau chiar două ecrane, tablete cu docking station, all-in-one-uri gigantice, toate utilizând ecrane tactile şi toate rulând viitorul sistemul de operare Microsoft: Windows 8.

Rămâne de văzut cât de practice vor fi toate aceste idei şi care dintre ele vor prinde rădăcini, pentru că oricât de simplu de utilizat ar fi o interfaţă tactilă, ea are o serie de limitări şi un neajuns enervant: amprentele.

Telefoanele mobile

Chiar dacă mulţi producători îşi lansează în ultima vreme modelele de top în cadrul unor evenimente private, cei de la Samsung şi Sony ne-au pregătit câteva noutăţi pentru IFA. Dacă Note-ul 2 era deja anunţat şi mult trâmbiţat, noul telefon cu ecran de 5,5 inchi, S-Pen, Android şi o configuraţie de top, eu unul nu aveam prea mari aşteptări de la mobilele Sony, nefiind un fan al modelelor Xperia deja existente pe piaţă.

Însă noul Xperia T este un telefon puternic şi extrem de arătos, cei de la Sony concentrându-se mult asupra formei şi finisajelor sale. Iar versiunea Xperia P, telefonul rezistent la umezeală, nu se lasă nici el mai prejos.

Televizoarele moderne

Standurile marilor producători de televizoare erau care de care mai impresionante, fie că vorbim de LG, Samsung, Panasonic, Toshiba sau de mai micuţii Grundig, Haier şi alţii care nu îmi vin acum în minte.

Pe lângă noile serii ale televizoarelor de volum, accesibile majorităţii clienţilor, şi ale televizoarelor inteligente, conectate la internet, am întâlnit şi o serie de televizoare ce te lăsau cu gura căscată, atât prin calitatea imaginii, cât şi prin dimensiuni şi estetică. Voi aminti aici noile OLED-uri 3D de 55 inchi de la LG, subţiri de doar 4 mm şi capabile să ofere imagini excelente, însă şi cu preţuri pe măsură, de multe mii de euro.

Pe lângă acestea, Toshiba, LG şi Sony au expus televizoare cu rezoluţii 4K, monştri cu diagonale de peste 2 metri ce ar face cinste unui home-cinema modern. Mai mult, cei de la Panasonic au adus un prototip al unei plasme cu diagonala de 3,6 m şi rezoluţie 8K, adică de 16 ori cea a ecranelor Full HD existente în prezent. E drept, televizoare 8K nu vom vedea prea curând în magazine, însă ecranele 4K vor putea fi deja achiziţionate în toamna acestui an, iar preţurile merg spre circa 20.000 de euro pentru modelele de 84 inchi.

Una peste alta, rezoluţia din ce în ce mai mare, ecranele tot mai performante şi îmbunătăţirea redării conţinutului 3D, atât atunci când se folosesc ochelarii speciali, cât şi fără a utiliza aşa ceva, acestea sunt doar câteva dintre noutăţile oferite de televizoarele moderne ce vor fi disponibile în viitorul apropiat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
it,
targ,
IFA Berlin,
bht
/business-hi-tech/cinci-amintiri-placute-de-la-cel-mai-mare-targ-de-tehnologie-din-europa-10035950
10035950
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.