Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Intersecţie inteligentă – TrialsNet

Postat la 02 aprilie 2024 30 afişări

Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Intersecţie inteligentă – TrialsNet

Soluţia Smart Intersection are drept scop dezvoltarea de sisteme care permit vehiculelor automate şi conectate să-şi coordoneze comportamentul de conducere atunci când trec prin intersecţii inteligente, Orange contribuind astfel la reducerea numărului de incidente şi la protejarea participanţilor vulnerabili la trafic, precum pietonii şi bicicliştii.

Descrierea inovaţiei:

Orange Romania face paşi importanţi pentru standardizarea la nivel global a tehnologiei 5G, dezvoltarea sustenabilă a reţelelor mobile, asigurarea securităţii cibernetice şi definirea viitoarelor generaţii de reţele 6G, prin implicarea în proiecte de cercetare în cadrul programului Horizon Europe. Participarea companiei la proiectele Horizon Europe şi dezvoltarea noilor tehnologii de comunicaţii nu ar fi fost posibile fără resursele oferite de Orange 5G Lab, un hub în care mediul academic, startup-urile şi companiile pot să inoveze şi să testeze soluţiile bazate pe tehnologia 5G. În martie 2023 Orange România a inaugurat al doilea laborator 5G la Iaşi, în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) şi Continental Automotive România, ce îşi propune să susţină cercetătorii, startup-urile şi companiile din regiunea Moldovei să îşi testeze în avans soluţiile bazate pe 5G şi să inoveze în jurul acestei tehnologii. Cu ajutorul resurselor din laboratoarele 5G, dar şi a specialiştilor din mediul academic şi cel privat, Orange va realiza mai multe studii de caz şi experimente în cadrul proiectelor Horizon din care face parte.

TrialsNet  este un proiect format dintr-un consorţiu internaţional la care Orange România colaborează în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Proiectul va realiza teste la scara largă bazate pe tehnologia 5G, şi nu numai, care vor fi esenţiale pentru tranziţia către următoarea generaţie de reţele mobile. Testele din acest proiect vizează trei direcţii: infrastructură, transport, securitate şi siguranţă; eHealth şi situaţii de urgenţă; cultură, turism şi divertisment. Unul dintre use-case-uri a fost pilotat în zona intersecţiei Podu Roş din Iaşi, fiind concentrat pe sporirea confortului şi siguranţei în trafic.

Soluţia Smart Intersection combină prelucrarea imaginilor video asistată de inteligenţa artificială cu beneficiile aduse de conexiunea la o reţea 5G şi o soluţie de tip edge-computing.

La nivelul intersecţiei Podu Roş din Iaşi au fost amplasate camere video de rezoluţie înaltă pe doi stâlpi de semaforizare, folosite pentru detectarea participanţilor la trafic şi crearea unui model digital dinamic al intersecţiei. Pe baza acestui model se pot dezvolta diferite aplicaţii, precum cea pentru identificarea potenţialelor incidente în trafic sau cea de protecţie a participanţilor la trafic vulnerabili, precum pietonii şi bicicliştii.

Elementul de noutate:

Arhitectura soluţiei Smart Intersection are la bază conectivitatea 5G. Camerele video din intersecţie sunt legate la data centerul 5G Lab Iaşi prin reţeaua 5G, beneficiind astfel de vitezele crescute oferite de tehnologia mobilă de ultimă generaţie. Fluxul video de date este transmis aproape instantaneu către un nod de edge-computing din data center, unde va fi analizat rapid, iar deciziile şi informaţiile rezultate vor ajunge înapoi în intersecţie şi către participanţi la trafic, cu o întârziere foarte scăzută, prin intermediul reţelei 5G Orange.

Efectele inovaţiei:

Principalii beneficiari ai soluţiei vor fi reprezentanţii primăriei municipiului Iaşi şi partenerii de la Continental Automotive, care vor integra mai departe aplicaţia dezvoltată în cadrul proiectului cu viitoarele infrastructuri rutiere şi maşini inteligente.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.