Ce am învăţat utilizând timp de o săptămână un telefon “prost” - VIDEO

Autor: Florin Casota Postat la 16 iulie 2017 4426 afişări

Nu mai este de mult un secret faptul că popularitatea telefoanelor inteligente (smartphone-uri) creşte de la an la an. Unele statistici spun că în 2017, 44% din populaţia lumii foloseşte telefoanele inteligente. Cu toate acestea, telefoanele clasice (fairphone-uri) încă mai există şi au un public ţintă. HMD Global vrea să obţină o bucată din această plăcintă prin reinventarea celebrului Nokia 3310.

Compania finlandeză a lansat Nokia 3310 în septembrie 2000, acesta devenind unul dintre cele mai de succes telefoane mobile din istorie, cu peste 126 de milioane de unităţi vândute. A devenit un produs emblematic pentru companie şi pentru telefoanele mobile de la aceea vreme. Mulţi dintre voi au amintiri plăcute sau neplăcute legate de acest telefon. Oricum ar fi, produsul şi-a lăsat amprenta pe lumea asta.

HMD Global, compania care deţine licenţa de producere a telefoanelor Nokia, a anunţat în februarie 2017 că revitalizează vechiul 3310 cu un model nou. Care sunt impresiile pe care mi le-a lăsat acesta?

1. Am învăţat că un telefon este mult mai eficient decât un sms sau un mail.

Trecerea de la smartphone la un telefon mobil clasic nu a fost un şoc foarte mare pentru mine, dar avea să-mi influenţeze viaţa timp de o săptămână. Şi uite aşa, printr-un singur gest, abandonarea lui Nexus 5X în favoarea lui Nokia 3310 (2017), am călătorit în timp vreo 10-15 ani. Şi nici nu am fost nevoit să construiesc o maşină a timpului.

Noul Nokia păstrează liniile de design ale telefonului vechi, imprimându-i un stil ludic (evident mai ales în culorile roşu sau galben). Parcă e o jucărie. Ecranul este mai mare faţă de versiunea anterioară; în plus este şi color. Meniul şi butoanele au rămas aproape la fel. Ecranul este unul de 2,4 inchi şi mi s-a părut de destul de bun şi luminos pentru a putea fi folosit şi în lumina directă a soarelui. Carcasa telefonului este de plastic şi pare destul de rezistentă. Vechiul 3310 era celebru pentru faptul că era extrem de rezistent. Eu nu l-am aruncat pe jos să văd cât de bine rezistă - au făcut însă alţii asta şi l-au aruncat chiar şi de la etajul patru. Noul model pare destul de robust, dar nu cred că este la fel de rezistent ca vechiul 3310.

2. Am învăţat să nu mă mai îngrijorez de baterie.

De asemenea, telefonul are o cameră foto de 2 MP pe spate şi este dotat şi cu un flash. Surprinzător, camera are şi câteva opţiuni precum: fotografierea în rafală (destul de lentă) până la 6 cadre, reglarea luminozităţii şi efecte (alb-negru, sepia etc.). Este  clar că telefonul nu este făcut pentru a realiza fotografii de calitate, ci poate doar surprinde momente ce arată bine pe micuţul ecran de 2,4 inchi. Unele imagini surprinse de camera de 2 MP au fost surprinzător de bune. Totuşi, lipseşte claritatea şi nici dinamica culorilor nu este bună.

3. Am învăţat că vechea metodă de a scrie SMS-uri este un coşmar.

Apelurile şi SMS-urile sunt realizate pe bandă 2G şi nu am avut probleme cu semnalul în timpul testării. Am vorbit la telefon şi la metrou şi totul a decurs bine. Totuşi, calitatea apelului nu a fost una foarte bună şi de multe ori mi-am rugat interlocutorul să vorbească mai tare. Mai ales la metrou. Pentru un telefon care este folosit preponderent pentru a suna, calitatea apelului ar trebui să fie primordială. De asemenea, pe telefon pot fi folosite două cartele SIM şi are şi spaţiu pentru un card SD de până la 32 GB. 3310 are şi jack audio şi poţi asculta muzică sau radio. Spaţiul intern de stocare este foarte mic (doar 16 MB - adică vreo şase fotografii), astfel că este bine că poate fi îmbunătăţit prin intermediul cardului SD.

4. Am învăţat că e foarte important să ai bani cash la tine (detalii în text).

La capitolul baterie, cum era de aşteptat, telefonul stă bine. Acesta susţine 22 de ore de conversaţie continuă şi o lună în stand-by. În utilizarea normală, telefonul a rezistat aproape o săptămână (fără câteva ore), timp în care a trebuit să-mi încarc smartphone-ul (care stătea degeaba în rucsac). Mi-am setat ca toate apelurile din smartphone să se ducă către Nokia, la fel şi SMS-urile. Am ţinut smartphone-ul cu mine pentru cazuri de urgenţă. O singură dată am avut nevoie să apelez la el. Trebuia să ajung la o întâlnire, începuse să plouă şi nu aveam bani cash la mine. Am trişat puţin şi am chemat o maşină prin aplicaţia de pe smartphone. Aşadar, bateria ţine o săptămână, ceea ce e bine, zic eu, în condiţiile în care l-am folosit şi pentru fotografii şi câteodată şi browsing pe internet. Pentru cei care îl vor folosi pe post de rezervă, autonomia va creşte considerabil.

5. Am învăţat că nimic din ce este publicat pe Facebook nu este de neratat.

Vorbind de internet, pe Nokia 3310 poţi naviga pe Facebook, YouTube sau Gmail şi pe orice alt site vrei tu. Sigur, nu va arăta bine şi va trebui să aştepţi după fiecare clic, dar măcar nu eşti complet izolat. Bineînţeles, telefonul nu ar fi fost un Nokia dacă nu venea la pachet cu celebrul joc Snake. HMD Global recunoaşte această importanţă şi i-a oferit jocului o iconiţă proprie. Jocul este color şi este la fel ca şi cel din trecut. Nu am fost fan atunci şi nu sunt fan nici azi. Unii zic că noul joc nu se compară cu originalul. Eu pot să zic că am jucat 10-15 de niveluri şi m-am plictisit.

6. Am învăţat că smartphone-ul este o unealtă indispensabilă pentru omul modern.

Care este rostul unui telefon „prost” într-o eră a telefonelor inteligente? Nu pot să dau un motiv destul de  convingător pentru care ai vrea să cumperi Nokia 3310 sau oricare alt telefon clasic. Să-l iei de rezervă? Mai bine o baterie externă. Îl cumperi de nostalgie? Sigur va începe să adune praf într-un colţ după ce trece perioada de noutate. Poate să-l iei pe post de telefon secret pentru amantă, după cum zicea cineva, sau poate să-l utilizeze oamenii care stau în zone unde internetul nu a ajuns încă.

Casetă tehnică

Display 2,4 inchi, 240 x 320 pixeli

Reţea 2G

Memorie internă 16 MB (micro SD până la 32 GB)

Cameră foto 2MP

Baterie 1200 mAh - 600 de ore regim de aşteptare

Dimensiuni 51 x 115,6 x 12,8 mm

Greutate 79,6g

Preţ recomandat 49 de euro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.