Un „Chef“ fara subalterni

Postat la 31 octombrie 2006 1 afişăre

Poate ca niciodata formula "Esti ceea ce mananci" nu si-a gasit ilustrarea mai desavarsita decat in filosofia gastronomico-existentiala a lui Jamie Oliver, personajul mitic de pe Channel 4, explozivul bucatar care, in luna mai 2005, a fost declarat cea mai influenta persoana din UK.

Poate ca niciodata formula "Esti ceea ce mananci" nu si-a gasit ilustrarea mai desavarsita decat in filosofia gastronomico-existentiala a lui Jamie Oliver, personajul mitic de pe Channel 4, explozivul bucatar care, in luna mai 2005, a fost declarat cea mai influenta persoana din UK.

 

Vedeta media - prin emisiunile sale The Naked Chef si Jamie’s Kitchen -,  Jamie este si autorul unei neobisnuite carti de bucate. "La masa cu Jamie" este neobisnuita pentru ca "nu va prezinta doar 120 de retete extraordinare, ci va ajuta sa alegeti un mod de viata. Nu va invata cum sa gatiti meniuri de restaurant, ci va ofera optiuni pentru a trai mai bine, impreuna cu familia".  Poate parea sforaitor, dar nu este. Jamie crede in ceea ce spune si, ce e mai important, o demonstreaza aproape pe viu in aceasta carte care infatiseaza  - prin zecile ei de ilustratii savuroase - nu doar platouri maiestuos ornamentate si oale aburind fotogenic, ci si scene din umilele culise ale gastronomiei. Pornind de la titlul primei sale emisiuni, Jamie a fost supranumit "The Naked Chef" (Seful-bucatar nud). Nu trebuie sa credeti ca aceasta este cumva vreo metafora care isi doreste sa descrie simplitatea felurilor sale de mancare. Ea vrea, doar, sa dea seama de un detaliu aparent minor, dar plin, de fapt, de semnificatii. Jamie nu poarta halat alb si nici boneta traditionala (couvre-chef, in franceza) a sefilor bucatari, ci gateste in hainele sale de toata ziua, vrand sa ne sugereze ca nu oficiaza ritualuri pe altarul papilelor si al stomacului, ci ca desfasoara o activitate fireasca la indemana fiecaruia dintre noi. Cu ingrediente din magazine la indemana  si, mai ales, cu o naturalete care ar trebui sa redea gatitului atributele sale traditionale: simplitatea, placerea articularii ingredientelor, lipsa de crispare in fata eventualelor nereusite. Neobisnuit, in aceasta carte, mai este si faptul ca se citeste ca un roman: nu este, adica, o solutie de impas cand nu stii ce si cum sa gatesti, ci o lectura in care personajul principal, Jamie, trece prin atatea si atatea aventuri (numiti-le, daca vreti, feluri de mancare!), incat nu-l poti lasa de izbeliste. In cele din urma, chiar daca nu ati devenit bucatar, ati experimentat un mod inteligent si simpatic de viata si ati invatat sa vedeti mancarea cu alti ochi. Niste ochi pe care i-as numi indragostiti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Un „Chef“ fara subalterni
/arta-si-societate/un-chef-fara-subalterni-1007327
1007327
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.