Un alt Don Juan

Postat la 24 iulie 2006 1 afişăre

Fidel principiului lui Handke potrivit caruia "lucrurile trebuie sa fie mereu privite din alta perspectiva, apoi lasate sa zaboveasca si apoi, cu reculul necesar, sa fie regandite", recentul sau roman (2004) despre seducatorul Don Juan dezvaluie un personaj caruia ii lipsesc multe dintre trasaturile mitice.

  • UN ALT DON JUAN

Fidel principiului lui Handke potrivit caruia "lucrurile trebuie sa fie mereu privite din alta perspectiva, apoi lasate sa zaboveasca si apoi, cu reculul necesar, sa fie regandite", recentul sau roman (2004) despre seducatorul Don Juan dezvaluie un personaj caruia ii lipsesc multe dintre trasaturile mitice. In preajma unei manastiri franceze, se afla un han pe care musteriii il ocolesc. Lipsit de obiectul muncii, bucatarul locului ingrijeste cladirea dezafectata, se plimba, citeste si viseaza. Pana cand o creanga de alun din gradina hanului se rupe, anuntand intrarea in scena a lui Don Juan. Acesta este fugarit, desigur, de femei si, ca sa scape, se refugiaza indaratul zidurilor vegheate de bucatar. In cele sapte zile pe care le petrece acolo, el ii povesteste tovarasului sau aventurile sale amoroase cu sapte doamne din Caucaz, Orientul Mijlociu, Africa, Scandinavia si Tarile de Jos.

Peter Handke, Don Juan (povestit de el insusi), Editura Paralela 45, Pitesti, 2006

  • LOGICA AUTORITATII

Nascut in 1902, fiu al contesei Dunin-Borkovska, Jozef Bochenski a intrat in ordinul dominicanilor din Cracovia (sub numele Inocentius Maria) in 1927. Profesor de logica la Angelicum (Roma), prim rector al misiunii catolice poloneze din Elvetia, ganditorul a devenit, incepand cu 1945, profesor de filosofie moderna si contemporana al prestigioasei Universitati din Freiburg. Autor al numeroase tratate de logica si filosofie, el a redactat, intre altele, un raport privind incompatibilitatea ideologiei comuniste cu constitutia RFG. Prezentul volum, o introducere in logica autoritatii, se ocupa doar de cateva aspecte ale temei, cele mai simple si mai generale dintre ele: structura de baza a autoritatii; domeniul, subiectul si purtatorul autoritatii; proprietati ale autoritatii in genere; tipurile de autoritate; libertate, toleranta, anarhism: autoritate si credinta.

J.M. Bochenski, Ce este autoritatea? Editura Humanitas, Bucuresti, 2006

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Un alt Don Juan
/arta-si-societate/un-alt-don-juan-1006536
1006536
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.