Top gourmet 2007

Postat la 23 ianuarie 2007 1 afişăre

Un tur al celor mai exclusiviste restaurante ale lumii dezvaluie locuri unde mancarurile se decoreaza cu azot lichid, unde se mananca vita adapata cu sake si unde supa de capsuni se combina cu pestele.

Un tur al celor mai exclusiviste restaurante ale lumii dezvaluie locuri unde mancarurile se decoreaza cu azot lichid, unde se mananca vita adapata cu sake si unde supa de capsuni se combina cu pestele.

 

BUSINESS Magazin propune sapte restaurante care merita vizitate in 2007, fie ca avionul aterizeaza in Europa, America sau Asia. Un singur amanunt nu trebuie trecut cu vederea: pentru a putea pasi dincolo de usa unuia dintre aceste tainice locuri este nevoie de o rabdare de fier (rezervarile se fac cu cateva luni inainte) si de portofel extrem de bine garnisit.

 

Aragawa

Restaurantul Aragawa este un mic steak house din cartierul Shinbashi din Tokio. Asemeni tuturor restaurantelor high end din Japonia, Aragawa nu are site Internet si nici decor grandios. In schimb, rezervarile sunt foarte dificil de obtinut, iar pretul unei mese incepe de la 285 de euro (de persoana). Vedeta meniului este carnea de vita Wagyu (cunoscuta si sub numele de Kobe), care a dus faima restaurantului in toata lumea. Carnea este adusa de la o ferma locala si servita simplu, cu mustar si piper. Totusi, ce este atat de special la un restaurant care serveste friptura de vita? Vitele Kobe sunt adapate cu sake si masate cat e ziua de lunga. Poate de aceea nu pare de mirare ca un kilogram de carne de vita astfel fragezita costa in jur de 300 de euro.

 

Alain Ducasse au Plaza Athénée

Alain Ducasse, unul dintre cei mai faimosi "chefs" ai lumii, a deschis recent la Paris al treilea restaurant, intr-unul dintre cele mai grandioase hoteluri pariziene. Restaurantul din Plaza Athénée are numai 50 de locuri, dar 55 de angajati, asa ca oaspetii sunt mai mult decat rasfatati. Vedeta meniului este "volaille de bresse", adica un pui fara oase, crescut special in Burgundia. Restaurantul este inchis timp de o luna in fiecare vara si in zilele dinaintea Craciunului.

 

Gordon Ramsay

"Chef"-ul britanic Gordon Ramsay, cotat cu trei stele Michelin, a deschis primul restaurant propriu in 1998, in Royal Hospital Road din Londra. Desi intre timp a mai inclus unul in portofoliu, cel dintai a ramas preferatul gurmanzilor. Restaurantul are 13 mese si primeste rezervari cu exact doua luni in avans. Liniile telefonice sunt deschise in fiecare zi la 9 a.m. Meniul include porumbel cu foie gras sau miel Cornish.

 

Sushi Kaji

Mitsuhiro Kaji, bucatarul de la Sushi Kaji, care a emigrat in Canada in 1980, aduce pestele direct din Japonia in mai putin de o zi dupa pescuire si il serveste exact in ziua sosirii. Kaji refuza categoric sa il congeleze. Exista trei feluri de meniuri, de 80, 100 si 120 de dolari de persoana. Meniul include supe de capsuni si pepene, tipar la gratar sau calcan prajit, in sos picant de rosii.

 

Whampoa Club

Jumatate din spectaculozitatea unei cine la Whampoa Club din Shanghai este data de locatie - in Bund, un cartier de zgarie-nori, imperiul luxului si al gurmanzilor, cu vedere la rau si la luminile orasului. In plus, decorul iti taie respiratia: candelabre imense de cristal, camere private despartite de restul incaperii prin paravane opulente in stil Art Nouveau. Nici mancarea nu se lasa mai prejos. Jereme Leung, un bucatar din Hong Kong care a inceput sa gateasca de la 13 ani, imagineaza interpretari moderne ale mancarurilor traditionale din Shanghai, precum felii crocante de vita cu garnitura de coaja de portocala.

 

Moto

Homaro Cantu, "chef"-ul restaurantului Moto din Chicago, este adeptul inovatiilor. Cantu a incercat sa se foloseasca de stiinta si in arta gatitului (asa-numita "gastronomie moleculara"), pentru a crea o mancare care pare furnizata de un laborator de cercetari. Aici, mancarea contine mango din Mexic stropit cu azot lichid, ceea ce creeaza privitorului iluzia ca are pe farfurie branza topita. La Moto nu se servesc nachos cu branza obisnuiti: chipsurile tortilla sunt o combinatie de porumb mexican si tarta cu fructe, iar ceea ce pare carne de vita este, de fapt, o ciocolata mexicana speciala.

 

El Bulli

El Bulli din Roses, Costa Brava (la circa doua ore de Barcelona), este considerat unul dintre cele mai fine restaurante din lume. Ferran Adria Acosta, un bucatar cu o imaginatie remarcabila, a fost si el tentat de "gastronomia moleculara", in care nimic nu este ceea ce pare. Cea mai faimoasa creatie a sa este spuma culinara (de espresso, ciuperci sau sfecla), o combinatie intre ingrediente naturale si un gel special care da preparatului un aspect de nor. Adria Acosta este atat de perfectionist, incat inchide restaurantul timp de sase luni pe an, pentru a putea pune la punct meniul pentru anul urmator.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Top gourmet 2007
/arta-si-societate/top-gourmet-2007-1008030
1008030
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.