Trecutul colonial reinvie in Shanghaiul comunist

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 26 februarie 2011 23 afişări

Cunoscut mai ales pentru zgarie-norii care-i dau un aspect futurist, Shanghaiul se intoarce spre trecutul sau colonial. Motivul unei asemenea decizii, scrie Financial Times, il reprezinta profiturile care se pot obtine astfel, drept pentru care companiile de stat chineze au facut investitii masive in renovarea unor vechi cladiri, renascute ca hoteluri.

Una dintre zonele vizate este Bund, centrul comercial al vechiului oras colonial, unde s-a redeschis proaspat renovatul Peace Hotel, inaugurat In 1929 sub numele de Cathay Hotel - cel mai luxos din toata Asia la vremea sa - de catre un magnat imobiliar iubitor de distractie, Victor Sassoon. Vechiului hotel i-au trecut pragul nume mari, cum ar fi Charlie Chaplin, o fotografie realizata de acesta fiind folosita in procesul de renovare.

Din cladirea initiala nu s-au putut recupera decat o mica parte din elementele art deco, din cauza transformarii sale in spatii de birouri si magazine dupa instaurarea comunismului, dar ceva din atmosfera de altadata s-a pastrat, mai ales ca au fost restaurate si vechea sala de bal, si restaurantul Dragon Phoenix sau celebrul Jazz Bar.

Shanghai Club revine si el in atentia publicului ca Waldorf Astoria Hotel, care se lauda cu pastrarea a optzeci la suta din elementele originale, printre care marmura siciliana din holul de la intrare, cu tot cu crapaturi si zone decolorate, vechiul lift sau cunoscutul The Long Bar, candva cel mai lung din Asia, unde veneau sa bea si gangsterii vremii.

In fosta Concesiune Franceza s-a deschis Hotel Massenet, un complex de vile construite In anii '20 pentru colonialistii bogati ai timpului. Vilele sunt Inchiriate astazi de oameni de afaceri si beneficiaza fiecare de gradina proprie si valet.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/trecutul-colonial-reinvie-in-shanghaiul-comunist-8014090
8014090
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.