Supraetajarea cladirilor - solutie pentru lipsa de spatiu construibil din orase?

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 10 iulie 2011 27 afişări

Scaderea suprafetei de teren disponibile pentru constructii si implicit cresterea preturilor pentru terenul ramas determina investitorii sa construiasca pe verticala, iar acolo unde nu mai e loc se adauga etaje noi cladirilor deja existente.

Solutia este utilizata in America, Europa si Asia, fiind aplicata si in cazul locuintelor ieftine, dar si in cazul unor penthouse-uri luxoase, vandute pe sume mari celor interesati, scrie Financial Times. In general, cei care vor sa suprainalte o cladire trebuie sa convinga autoritatile ca nu vor produce stricaciuni structurii si ca vor pastra aspectul estetic.

Unul dintre cele mai recente proiecte de acest gen il reprezinta un penthouse cu cinci dormitoare, construit pe acoperisurile a doua blocuri moderniste de lux din cartierul londonez Notting Hill. Cele doua jumatati ale apartamentului astfel obtinut sunt legate intre ele printr-o pasarela de sticla. Locuinta urmeaza sa devina disponibila pe piata la un pret de aproape opt milioane de lire sterline.

La New York se practica adaugarea a trei pana la cinci niveluri unor cladiri cu varsta de circa o suta de ani, care au deja intre sase si noua niveluri din constructie. In general, cladirile trebuie consolidate pentru a sustine greutatea suplimentara, dar exista si cazuri precum acela al unei foste fabrici din metropola americana, transformata intre timp in bloc de apartamente, la care asemenea masuri nu au fost necesare. Pe cladirea gandita de la inceput sa sustina masini grele, s-a putut instala o structura de sticla pe o parte din acoperis, unde functioneaza un club si o sala de fitness pentru locatari, in timp ce restul acoperisului a fost transformat in gradina - o tendinta ce castiga teren.

Si vechile cladiri de birouri se extind tot pe verticala, asa cum s-a procedat la Hearst Magazine Building din Manhattan, unde proprietarii au apelat la faimoasa firma de arhitectura a lordului Norman Foster, care s-a ocupat de adaugarea a 46 de niveluri la cele existente.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/supraetajarea-cladirilor-solutie-pentru-lipsa-de-spatiu-construibil-din-orase-8477564
8477564
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.