Spitalele pentru bolnavii de internet

Postat la 22 septembrie 2009 10 afişări

Dupa Asia, si in SUA s-a infiintat un centru destinat “dezintoxicarii” celor afectati de dependenta de internet si de jocurile video

Deschis in apropiere de Redmond, unde se afla si sediul Microsoft, centrul reSTART le ofera pacientilor care apeleaza la serviciile sale un program de patruzeci si cinci de zile menit sa-i ajute sa scape de dependenta de computer, manifestata fie prin folosirea obsesiva a mesageriei instantanee, a unor site-uri de socializare online sau a jocurilor video.

Spre deosebire de tari asiatice precum Coreea de Sud, China sau Taiwan, unde dependenta de internet este recunoscuta si se iau masuri serioase pentru tratarea ei, in Statele Unite nu este considerata o afectiune psihica in ciuda opiniilor multor psihiatri, si prin urmare nu se inscrie in randul celor acoperite de asigurare medicala, drept pentru care pacientii centrului reSTART trebuie sa suporte singuri cheltuielile de spitalizare.

Centrul, deschis in luna iulie a acestui an la circa cincizeci de kilometri de Seattle, poate gazdui pana la sase pacienti. Inainte de infiintarea reSTART, acestia ar fi trebuit tratati ambulatoriu, dupa cum explica directoarea institutiei, psihoterapeutul Hilarie Cash. Tratamentul consta din sedinte de consiliere si psihoterapie combinate cu treburi domestice si lucru in gradina centrului, plimbari si exercitii fizice si costa 14.000 de dolari. Printre semnele care vadesc dependenta de internet se numara statul la calculator pe o durata din ce in ce mai mare, esecul eforturilor repetate de a reduce timpul petrecut online, neglijarea relatiilor cu partenerii de viata, a serviciului sau a scolii, folosirea internetului pentru a scapa de probleme sau de sentimentul de deprimare.

Expertii sustin insa ca inca nu se cunoaste o cale exacta de actiune impotriva acestei dependente, mai ales ca ea poate si un simptom al altor probleme, cum ar fi depresia sau autismul, iar daca acestea nu sunt tratate mai intai, dependenta de internet risca sa fie inlocuita cu altele.

Unul dintre primii pacienti ai centrului reSTART a ajuns aici fiindca n-a reusit sa-si vindece de dependenta de jocul online World of Warcraft, din cauza caruia pierdea circa 16-17 ore pe zi, fiind nevoit chiar sa renunte la studii.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/spitalele-pentru-bolnavii-de-internet-4918142
4918142
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.