Poza zilei: ce însemna să fii român sub ocupaţie străină

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 decembrie 2012 207 afişări

La 1918, pe teritoriul românesc ocupat de Imperiul Austro-Ungar au circulat timbre dintr-o emisiune a poştei de război imperiale, cu valori între 3 bani şi 4 lei.

"K.u.K. Feldpost", inscripţia de pe timbre, înseamnă "Kaiserlich und Königlich", adică "Imperial şi Regal", sau "cezaro-crăiesc", cum se spunea la noi, unde "Kaiserlich" venea de la "Kaiser" (împăratul Austriei), iar "Königlich" venea de la "König" (regele Ungariei). "Feldpost" este poşta imperială de război, de pe front, activă în Transilvania, Maramureş, Crişana şi Banat, aflate încă pe atunci sub ocupaţia imperiului.

Efigia de pe timbre este a împăratului Carol I al Austriei / Carol al IV-lea al Ungariei (pe numele complet Karl Franz Joseph Ludwig Hubert Georg Otto Marie von Habsburg-Lothringen), ultimul monarh al dinastiei de Habsburg, ultimul împărat al Austriei şi ultimul rege al Ungariei. Regimul lui s-a terminat la 12 noiembrie 1918, imediat după dezmembrarea oficială a Imperiului Austro-Ungar, când Carol a renunţat la domnie, fără să abdice însă oficial, şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţă încercând fără succes să restaureze monarhia în Ungaria. A murit în 1922 în Portugalia. Unchiul lui Carol a fost Franz Ferdinand, arhiducele de Austria, a cărui asasinare la Sarajevo în 28 iunie 2014 este considerată motivul declanşării Primului Război Mondial.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/poza-zilei-ce-insemna-sa-fii-roman-sub-ocupatie-straina-10361293
10361293
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.