Parfum de furnica

Postat la 15 ianuarie 2008 2 afişări

Un studiu al unor cercetatori danezi recent publicat detaliaza modul in care larvele unei specii de fluturi reusesc sa pacaleasca furnicile sa aiba grija de ele in dauna propriilor progenituri.

Cercetatorul David Nash si colegii sai explica in revista Science strategia aplicata de omizile fluturelui Maculinea alcon pentru a atrage atentia si protectia furnicilor. Aceste omizi, arata studiul efectuat in cateva zone din Danemarca, se dezvolta intai pe o planta, dupa care coboara pe sol, unde, gratie capacitatii lor de a imita mirosul progeniturilor de furnici, le conving pe acestea sa le ia in grija si sa uite chiar de propriile lor odrasle. Furnicile din speciile Myrmica rubra si Myrmica ruginodis iau omizile de Maculinea alcon si le duc in musuroi, unde acestea devin niste paraziti voraci, deoarece, pe langa faptul ca sunt hranite de catre lucratoare, ajung sa consume o parte din puii de furnica. Relatia dintre aceasta specie de fluture si furnici are insa un echilibru al ei, mentinut printr-o asa-numita „cursa a inarmarii“ chimice, o forma de adaptare care permite fiecareia dintre cele doua tabere sa detina alternativ rolul dominant in relatie. Studiul intreprins sub egida Centrului pentru Evolutie Sociala al Universitatii din Copenhaga este menit sa ajute comunitatea stiintifica sa inteleaga mai bine relatia dintre parazit si gazda, pentru a creste eficienta eforturilor de conservare a speciei de fluture Maculinea alcon.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stiinta,
cercetare,
studiu,
specii,
fluturi
/arta-si-societate/panorama/parfum-de-furnica-2336182
2336182
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.