Monumentele care nu există

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 24 aprilie 2021 69 afişări

În amintirea unui eveniment sau a unei personalităţi, oamenii ridică monumente prin oraşe sau în diverse alte locuri, acestea devenind apoi destinaţii pentru localnici şi turişti. Monumentele moderne însă, nici măcar nu trebuie să existe efectiv în locul ales, ele putând fi admirate doar de cei care ştiu cum să o facă. Un astfel de proiect monumental se desfăşoară la Los Angeles, unde Muzeul de Artă al regiunii (LACMA) a invitat o serie de artişti să creeze monumente virtuale care au legătură cu locuri sau evenimente din metropola americană, scrie LA Times. Monumentele realizate de aceştia pot fi însă văzute doar cu ajutorul realităţii augmentate şi doar prin aplicaţia de mesagerie multimedia Snapchat.

Proiectul a demarat cu o serie de cinci monumente, cărora li se vor mai adăuga în timp şi altele. Printre cele realizate deja se numără „No Finish Line” de Glenn Kaino, care se poate vedea deasupra Los Angeles Memorial Coliseum şi la  Earvin „Magic” Johnson Recreation Area şi conţine elemente care amintesc de traseul parcurs de concurenţii din proba de maraton bărbaţi de la Olimpiada de Vară din 1932. Un alt monument, dedicat populaţiei băştinaşe din zonă, tovanga, „Portal for Tovangaar” al artistei Mercedes Dorame, este un portal albastru din care pornesc fire roşii spre cer, gândite ca o legătură între trecut, prezent şi viitor.  Cel mai spectaculos este un monument dedicat micilor comercianţi, care constă din căruţuri cu fructe care plutesc pe cer atârnate de umbreluţe în culorile curcubeului, un ştiulete de porumb bine uns cu praf de ardei iute şi brânză, un sac de portocale şi o tarabă cu trei îngheţate mari, pe băţ, intitulat “¡Vendedores Presente!” şi realizat de artistul Ruben Ochoa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.