Cine sunt oamenii excentrici care, în loc să colecţioneze maşini, colecţionează tractoare

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 24 octombrie 2022 183 afişări

Nu e ceva neobişnuit ca o maşină să atragă interesul participanţilor la o licitaţie, iar acesta să se reflecte în preţuri pe măsură. Unii însă, în loc să colecţioneze maşini, preferă tractoarele, fiind dispuşi să dea o grămadă de bani pe ele, indiferent dacă au afaceri în domeniul agriculturii sau nu, scrie Financial Times.

Cumpărătorii de tractoare pentru colecţie se încadrează, în general, în două categorii: cei care au lucrat în agricultură şi cei cărora doar le plac asemenea vehicule şi le achiziţionează în urma unei documentări minuţioase.

Se caută, bineînţeles, tot felul de tractoare, de la unele ceva mai ieftine, care pot fi folosite ca început de colecţie, la unele mai vechi alese după utilizare, cum sunt anumite modele americane Marshall Colonial, folosite pentru a transforma întinderi de prerie în teren agricol. Avantajul unei colecţii de tractoare este că aceasta nu necesită spaţii pretenţioase de garare, putând sta foarte bine într-un hambar de fermă.

Preţurile încep de la câteva mii de dolari, lire sau euro, pentru unele vehicule de la David Brown ori Massey Ferguson, urcă la câteva zeci de mii cum ar fi anumite modele de Porsche, Lamborghini, Oliver şi pot ajunge la câteva sute de mii. Recordurile le deţin două tractoare de epocă, un Ivel Agricultural Motor din 1903, vândut în 2019 pentru suma de 328.600 de lire sterline şi un Case 30-50 din 1913, din care se mai păstrează în prezent cinci exemplare, adjudecat la o licitaţie din luna mai a acestui an pentru suma de 1,47 milioane de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tractor,
agricultura,
colectie,
tractoare,
licitatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.