Cinci cuci cu blog cuceresc lumea

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 21 aprilie 2012 32 afişări

Experimentul celor cinci cuci urmăriţi în drumul lor spre Africa, început anul trecut de către British Trust for Ornitology, continuă şi anul acesta: subiecţii săi sunt acum monitorizaţi în drumul spre casă.

Studiul efectuat de cercetătorii britanici cu scopul de a înţelege mai bine procesul de migraţie a cucilor a presupus alegerea a cinci reprezentanţi ai acestei specii şi marcarea lor cu un inel dotat cu transmiţător, pentru a putea fi urmăriţi. Ca să atragă sprijinul moral şi financiar al publicului, cei cinci aleşi - numiţi Clement, Martin, Lyster, Kasper şi Chris - au fost prezentaţi pe site-ul instituţiei, unde li s-a creat câte un blog pe care li se putea urmări traseul parcurs şi unde toţi cei care doreau să-i sponsorizeze îşi puteau vedea numele publicat, contra unei donaţii de cel puţin zece lire sterline.

După ce au ajuns cu toţii cu bine în Africa la iernat, călătorie ce a presupus şi traversarea Saharei, a venit vremea întoarcerii, iar la acest capitol cel mai harnic a fost Martin, care a reuşit să ajungă deja în Europa şi se îndreaptă spre locurile natale. Cucul Martin, spun cercetătorii, trebuie să fi beneficiat de "vânt bun din pupa", deoarece datele înregistrate arată că a parcurs circa 400 de kilometri în câteva ore, lucru posibil doar dacă era ajutat de vânt. L-a urmat Chris, care a părăsit şi el continentul african, conform ultimelor informaţii disponibile. La rândul său, Kasper a traversat cu bine deşertul Sahara, în timp ce Lyster, ultimul plecat din Europa, încă nu se încumetase să-l traverseze.

Clement, din păcate, nu se va mai întoarce, cercetătorii ajungând la concluzia că acesta a murit, după ce transmiţătorul său nu a mai trimis date, iar senzorul de temperatură ataşat a semnalat, la finalul lunii februarie, o scădere foarte mare a temperaturii corpului.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/cinci-cuci-cu-blog-cuceresc-lumea-9555763
9555763
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.