Big Brother de prin vecini

Postat la 20 noiembrie 2010 15 afişări

Progresul tehnologic te poate transforma in vedeta fara voie daca ai reusit sa-ti superi vecinii. Ieftinirea sistemelor de supraveghere pana intr-atat incat sa devina accesibile majoritatii oamenilor face posibila, printre altele, surprinderea vecinilor certati cu normele de comportament in comunitate, scrie The New York Times.

Ceea ce altadata era de apanajul spionilor sau al agentiilor de detectivi este acum accesibil tot mai multor oameni. Sistemele cu una sau mai multe camere conectate la un videorecorder digital, controlate wireless sau nu si prevazute sau nu cu monitoare au coborat de la un nivel de pret de mii de dolari la doar cateva sute, astfel incat pot fi acum utilizate de oamenii obisnuiti din SUA, care fie vor sa se protejeze de vecini indiscreti, fie sa afle cine le zgarie masina ori le arunca gunoaie pe peluza atent intretinuta. Vanzarile catre persoane fizice au ajuns chiar sa le egaleze pe cele catre companii, spre bucuria producatorilor.

Exista si solutii gratuite, cum ar fi SupervisionCam, un software care transforma camera web a calculatorului intr-una de supraveghere atunci cand se detecteaza miscare. Un astfel de sistem simplu a ajutat, spre exemplu, la surprinderea si punerea la respect a unor vecini care-si faceau de lucru uitandu-se pe fereastra in locuinta dintr-un parc de rulote a unui american, atunci cand acesta era plecat.

Tehnica moderna permite nu numai oferirea de probe administratiei unui complex de locuinte, politiei ori instantei cand sunt necesare pentru sustinerea unei reclamatii, ci mai mult, transformarea vinovatului surprins asupra faptului in vedeta fara voie pe site-uri ca YouTube, spre exemplu.

Clipurile postate pe YouTube ii prezinta pe faptasi in actiune si au de regula o coloana sonora amuzanta, uneori si comentariu pe masura, facandu-i de ras pe cei filmati de camera de supraveghere. Unele clipuri ajung la un numar mare de vizualizari si starnesc dezbateri intre internauti. Spre disperarea protagonistilor insa, postarea online a clipurilor nu este deloc ilegala, deoarece materialele se incadreaza la categoria celor filmate fie pe proprietatea personala, fie pe domeniul public, unde oricine poate vedea ce se petrece.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
panorama,
supraveghere,
sistem,
video,
software,
YouTube
/arta-si-societate/panorama/big-brother-de-prin-vecini-7731355
7731355
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.