Aşa arată o avere confiscată de nazişti (GALERIE FOTO)

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 18 noiembrie 2012 4380 afişări

O serie de afişe recuperate de către fiul fostului proprietar, căruia acestea i-au fost confiscate de nazişti, va deveni disponibilă nu peste multă vreme pentru pasionaţii care doresc să-şi completeze colecţia.

Afişele recuperate, în număr de 3.600, fac parte dintr-o serie de 12.500 de afişe propagandistice, sportive, de promovare a spectacolelor de cabaret, dar nu numai, adunate de prin diverse locuri din Europa, unele dintre ele datând din secolul al nouăsprezecelea.

Aşa arată o avere confiscată de nazişti (GALERIE FOTO)

După confiscarea lor de către nazişti în 1938, de la dentistul şi colecţionarul Hans Sachs, afişele au ajuns la un muzeu din Berlin, de unde fiul proprietarului, Peter Sachs, le-a recuperat anul acesta cu ajutorul justiţiei. Valoarea lor a fost estimată între 6 şi 20 de milioane de dolari, scrie Huffington Post.

Hans Sachs, fiind german de origine evreiască, a fost arestat la 9 noiembrie 1938, cu ocazia pogromului cunoscut ca "Noaptea de cristal", apoi trimis de Gestapo în lagărul de la Sachsenhausen, de unde a reuşit ulterior să scape, prin eforturile soţiei sale. Familia s-a refugiat apoi în SUA, împreună cu fiul lor Peter, pe atunci în vârstă de 14 luni. După război, Sachs-tatăl a obţinut de la guvernul Republicii Federale Germania o despăgubire de 50.000 de dolari pentru colecţia pierdută.

Peter Sachs, acum în vârstă de 74 de ani, trăieşte în Sarasota, Florida. El are de gând să doneze 800 dintre afişe unor instituţii muzeale, iar restul să le vândă la anul fie unui colecţionar, fie la licitaţie, dacă nu se găseşte un singur cumpărător.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/asa-arata-o-avere-confiscata-de-nazisti-galerie-foto-10334733
10334733
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.