Arheolog in Sicilia: In cautarea teatrului antic

Postat la 11 decembrie 2010 45 afişări

Visul neimplinit al unui arheolog englez, obligat sa se opreasca din cautarea sa de Marea Criza de la finalul anilor douazeci, este pe cale sa fie realizat de o echipa de arheologi italieni.

Arheologul englez Alexander Hardcastle, aflat in cautarea unui teatru grecesc construit in urma cu doua mii cinci sute de ani intr-un oras infiintat de colonistii greci in Sicilia, Akragas, era convins ca ruinele acestei cladiri se pastrasera pe teritoriul localitatii, in ciuda cutremurelor frecvente din zona, a jafurilor cartaginezilor si a furturilor de piatra.

Hardcastle si-a finantat cautarile cu averea personala, reusind sa restaureze partial niste temple ale orasului, sa descopere ziduri si drumuri, dar fara a gasi vreo urma a legendarului teatru. Hardcastle nu avea sa-si mai implineasca visul, murind sarac intr-o institutie de boli mintale din apropierea vechii cetati, dupa ce averea familiei s-a pierdut ca urmare a crahului din 1929.

Cautarile sale vor fi reluate nu peste multa vreme de o echipa de arheologi italieni finantata cu fonduri europene, care se asteapta ca descoperirea sa-i permita orasului modern din apropiere, Agrigento, sa castige sume insemnate din turismul arheologic. Echipa de specialisti spera ca pe langa teatru, despre care multi experti cred ca a fiintat intr-adevar, sa mai gaseasca in Akragas si dovezi ale existentei unui hipodrom, dovezi nedescoperite la sapaturile anterioare din anii '70 si '80.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/arheolog-in-sicilia-in-cautarea-teatrului-antic-7803905
7803905
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.