Marea dezamagire

Postat la 07 august 2007 1 afişăre

Revue Vinicole Internationale desemneaza Romania ca "marea dezamagire" a Concursului Mondial de Vinuri de la Bruxelles (Mondial du Vin). Doar 43 de vinuri prezente si, din acestea, doar patru premiate.

Revue Vinicole Internationale desemneaza Romania ca "marea dezamagire" a Concursului Mondial de Vinuri de la Bruxelles (Mondial du Vin). Doar 43 de vinuri prezente si, din acestea, doar patru premiate.

 

Mic numarul de probe, mic numarul de medalii, dar, si mai grav, un raport foarte prost intre numarul de vinuri inscrise in concurs si numarul de medalii obtinute (pentru comparatie - Chile a primit 131 de medalii din 230 de vinuri). De ce s-or fi gandit producatorii nostri sa trimita vinuri fara sanse la premii? Sa fi fost "imbatati" de succesul la concursurile nationale sau de popularitatea de care se bucura aceste vinuri mediocre in Romania? Pentru ca, trebuie s-o recunoastem, majoritatea producatorilor confunda priza la mase cu etaloanele calitatii. Ma simt dator, fiind la capitolul "public", sa spun ca insuccesul Romaniei in Belgia ne poate fi atasat si noua, consumatorilor. Un consum otova, nediferentiat, fara repere, un consum de vin stropit cu cola si indecent contrabalansat de consumul de bere - iata aportul consumatorului roman de vin la nefericitul rezultat al jurizarii de anul acesta.

 

Cunoasterea vinurilor, aprecierea lor corecta dupa criterii reale si nu dupa "urechisme" sau dupa culoarea etichetei, integrarea lor intr-un tipar de viata elegant, modern, iata sansa pe care o putem da noi vinului romanesc. Confruntat cu o piata selectiva, pretentioasa,  vinul romanesc ar putea avea sansa de a redeveni un stralucitor exponent al culturii romanesti.

 

Mondial du Vin de la Bruxelles a avut ca tinta "confruntarea fara prejudecati, in conditii optime, a vinurilor din lumea intreaga, alegand pe cele mai bune dintre ele", spune directorul general, Baudoin Havaux. In 1994, tatal domniei sale, Louis Havaux, a creat acest concurs la Bruges. La acel moment se inregistrau 861 de probe din 29 de tari. In 2007, 220 experti originari din 45 de tari au degustat "in orb" si au clasificat 5.732 de esantioane din 47 de tari. S-au decernat 1.640 de medalii in urma celor trei zile de degustare. Trofeele "Best Wines" au fost adjudecate de marile (si vechile) puteri viticole: Franta, Spania si Italia. S-a alaturat grupului de seniori si Australia. Totusi, la categoria "Marea medalie de aur", Lumea Noua a fost mai bine reprezentata, Chile fiind ocupanta locului al doilea (dupa Franta) ca numar de medalii de aur: nu mai putin de sapte! Nu mai e o surpriza pentru nimeni pozitia cucerita de tarile din Lumea Noua.

 

Vinurile chiliene si-au demonstrat si in Romania vocatia pentru succes. Neindoielnic, cele cateva containere ale faimosului Misiones de Rengo nu au dezlocuit un procent zdrobitor din cotele de piata ale producatorilor romani. Cred si afirm acest lucru, ca tocmai feliile impresionante ale anumitor vinari tin piata romaneasca la un nivel de provincie indepartata. Nume mari, sonore, credibile (pentru cat timp?) in constiinta maselor livreaza lunar milioane de sticle continand vinuri care nici macar n-ar atrage atentia unor jurii internationale. Si sa nu punem in discutie unele premii obtinute pe probe, dar de neregasit ulterior in piata.

 

Astfel de practici au avut o valenta negativa - au creat handicapuri de nesurmontat pentru vinurile oneste si i-au indepartat pe clientii care se bazau  doar pe titluri pompoase. Asa incat, dupa Mondial du Vin, o singura remarca: istoria ne-ar fi dat dreptul sa speram ca macar acolo unde avem continuitate de 2000 de ani, sa nu ne facem de ras. N-a fost sa fie asa.

 

Catalin Paduraru, membru FIJEV (Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin)

www.evinoteca.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Marea dezamagire
/arta-si-societate/marea-dezamagire-1010020
1010020
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.